Μετά τη “θερμή χειραψία” του Μητσοτάκη με τον Ερντογάν τα χαμόγελα έχουν παγώσει…

File photo: Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης. ΑΠΕ – ΜΠΕ




Η μεταναστευτική κρίση δείχνει πώς η Δύση εξακολουθεί να μην κατανοεί την Ανατολή, γράφει ο δημοσιογράφος Richard Pine στην εφημερίδα, Irish Times.

Παρά τις χειραψίες στη γενική συνέλευση το ΟΗΕ τον προηγούμενο μήνα και την πρόθεσή τους να ‘’οικοδομήσουν ένα κλίμα εμπιστοσύνης’’, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan παραμένουν άκρως επιφυλακτικοί -πέραν ενός επιφανειακού ‘λίφτινγκ’ στις σχέσεις των χωρών τους.

Ενώ η δυσαρέσκεια των αιώνων τουρκικής κατοχής της Ελλάδας μπορεί να έχει εξανεμιστεί, νέες νέες πηγές αμοιβαίας δυσαρέσκειας και δυσπιστίας έχουν προκύψει μεταξύ των δύο χωρών. Στην πραγματικότητα, το παρελθόν δεν μπορεί να αγνοηθεί, δεδομένου ότι ο Erdogan ζητά τώρα την κατάργηση των διεθνών συνθηκών που τερμάτισαν την τουρκική ηγεμονία, επιδιώκοντας το όραμά του για μια νέα ισλαμική αυτοκρατορία.

Ο Erdogan είναι τόσο αδιάλλακτος για το θέμα της τουρκικής επέκτασης όσο κάποτε υπήρξε και ο Boris Johnson για το Brexit, για τον ίδιο ακριβώς λόγο: μόνο παίζοντας το χαρτί του λαϊκισμού-εθνικισμού μπορεί να ελπίζει πως θα διατηρηθεί στην εξουσία. Υπό τέτοιες συνθήκες η διπλωματία δεν έχει μεγάλο ρόλο όπως έχουν δείξει οι αποτυχημένες προσπάθειες των Η.Β. για ειρήνη σε περιοχές όπως η Κύπρος η οποία αποτελεί τον μικρόκοσμο του προβλήματος.

Η πιο επώδυνη μαρτυρία της διπλωματικής αποτυχίας είναι η συνεχής ροή από την τουρκική ακτογραμμή προς την Ελλάδα ατόμων που αναζητούν άσυλο κυρίως, Σύρων. Αφενός, ο Ερντογάν έχει δεσμευτεί να εμποδίσει την παράνομη διακίνηση, από την άλλη, απειλεί να άρει τους περιορισμούς στη ροή των μεταναστών. Αυτή η πιθανότητα είναι τόσο μεγάλη που η Ελλάδα προγραμματίζει το δραστικό βήμα της του κλεισίματος (sealing) των χερσαίων συνόρων με την Τουρκία και την εντατικοποίηση της επιτήρησης στη θάλασσα.

Η κατάσταση είναι τόσο απάνθρωπη δεδομένου ότι, συνολικά, 28.000 πρόσφυγες κρατούνται σε νησιωτικούς καταυλισμούς οι οποίοι προορίζονται για το ανώτατο 10.000. Δώδεκα χιλιάδες βρίσκονται στο στρατόπεδο της Μόριας στη Λέσβο με χωρητικότητα για μόνο 3.000.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο μεταναστευτικό ρεύμα μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και ότι είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα που απαιτεί συλλογική δράση. Η ανθρωπιστική βοήθεια δεν είναι η μόνη λύση, ωστόσο είναι επιτακτικά αναγκαία (…). Η προσφυγική κρίση αυξάνει την επίγνωσή μας για την κατάσταση Ανατολής-Δύσης: η κρίση έχει προέλευση από τη Μέση Ανατολή, αλλά η λύση θεωρείται ότι βρίσκεται στη Δύση. Αυτό, ωστόσο, παραβλέπει το γεγονός η Ελλάδα είναι τόσο Ανατολή όσο και Δύση. Το δίλημμα στα Βαλκάνια είναι συμπτωματικό αυτής της διχοτόμησης μεταξύ της αντίληψης της Δύσης για την Ανατολή και το αντίστροφο.

Μητσοτάκης: Ελπίδα για την Ευρώπη η ήττα της Χρυσής Αυγής, στα όρια μας στο μεταναστευτικό

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: