Ολοκληρωτική ταπείνωση Τζόνσον: Ανοίγει ξανά το Κοινοβούλιο, ζητούν την παραίτησή του

File photo: Στιγμιοτυπο από συνεδρίαση του κοινοβουλίου.




Σε… ταραγμένα νερά εξακολουθεί να πλέει η κυβέρνηση της Βρετανίας, καθώς, μετά την απόφαση-κόλαφο του Ανωτάτου Δικαστηρίου που έκρινε παράνομη την απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, να αναστείλει τη λειτουργία του Κοινοβουλίου εβδομάδες πριν το Brexit, δίνουν και παίρνουν τα αιτήματα για το άνοιγμα της Βουλής, ενώ πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν παραίτηση του πρωθυπουργού.

  • Συγκεκριμένα, την πρόθεσή του για επανασύγκληση του κοινοβουλίου το συντομότερο δυνατό γνωστοποίησε με δήλωσή του ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου, ο οποίος δήλωσε ότι «φτάνοντας στο συμπέρασμά τους, οι δικαστές επαλήθευσαν το δικαίωμα και το καθήκον του κοινοβουλίου να συγκληθεί σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για να ελέγξει την εκτελεστική εξουσία και να καλέσει τους υπουργούς να λογοδοτούν».

Ως ενσάρκωση της κοινοβουλευτικής μας δημοκρατίας, η Βουλή των Κοινοτήτων πρέπει να συγκληθεί χωρίς καθυστέρηση. Προς αυτό το σκοπό θα διαβουλευτώ τώρα επειγόντως με τους ηγέτες των κομμάτων, είπε ο κ. Μπέρκοου.

  • Παίρνοντας εκτάκτως τον λόγο στο συνέδριο του Εργατικού Κόμματος ο Τζέρεμι Κόρμπιν κάλεσε τον Μπόρις Τζόνσον «να αναλογιστεί τη θέση του και να γίνει ο βραχυβιότερος πρωθυπουργός της ιστορίας».

Την παραίτηση του πρωθυπουργού ζήτησαν και οι ηγέτες των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας (SNP) στο Γουέστμινστερ και του ουαλικού Plaid Cymru.

  • Το ίδιο και η επικεφαλής των εναγόντων που υπέβαλαν μία από τις δύο πρόσφυγες επί των οποίων αποφάνθηκε το Ανώτατο Δικαστήριο, η βουλευτής του SNP Τζοάνα Τσέρι. Η επικεφαλής των υπολοίπων εναγόντων, η επιχειρηματίας Τζίνα Μίλερ, ζήτησε την άμεση επανασύγκληση της Βουλής.

Στο πρώτο σχόλιό τους αξιωματούχοι της Ντάουνινγκ Στριτ έκαναν λόγο για «πρωτοφανή» απόφαση, ενώ ο ηγέτης του Κόμματος του Brexit Νάιτζελ Φάρατζ σχολίασε ότι η απόφαση για αναστολή του κοινοβουλίου ήταν «η χειρότερη πολιτική απόφαση που έχει ληφθεί ποτέ».

Παράνομο το κλείσιμο του βρετανικού κοινοβουλίου

  • Λίγη ώρα νωρίτερα το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου είχε κηρύξει παράνομη την απόφαση του πρωθυπουργού Τζόνσον να συστήσει στη βασίλισσα την αναστολή των εργασιών του κοινοβουλίου για πέντε εβδομάδες, καθώς η αναστολή εμπόδιζε ή απέτρεπε την εκτέλεση των συνταγματικών εξουσιών της νομοθετικής εξουσίας, δηλαδή τον έλεγχο της εκτελεστικής εξουσίας.

Η αναστολή λοιπόν κρίθηκε άκυρη και το κοινοβούλιο θεωρείται πλέον ότι τελεί υπό λειτουργία. Ως εκ τούτου, εναπόκειται στον πρόεδρο της Βουλής των Κοινοτήτων να αποφασίσει τι πρέπει να συμβεί στο εξής.

Διαδηλωτές υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε. διαδηλώνουν έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο μετά την απόφαση να ανοίξει το βρετανικό Κοινοβούλιο, Λονδίνο, Βρετανία Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου 2019. EPA, WILL OLIVER
  • Η πρόεδρος του δικαστηρίου λαίδη Μπρέντα Χέιλ εκφωνώντας την απόφαση είπε αρχικά ότι οι έντεκα δικαστές έκριναν ομοφώνως ότι η εξέταση της υπόθεσης είναι αρμοδιότητα της δικαιοσύνης, καθώς οι διακριτικές εξουσίες του εκάστοτε μονάρχη περιορίζονται από την ανάγκη τήρησης του νόμου.

Σημείωσε ότι η συγκεκριμένη αναστολή δεν ήταν «φυσιολογική», καθώς περιόρισε το διαθέσιμο χρόνο για τους βουλευτές να ελέγξουν τις κινήσεις της κυβέρνησης κατά τη διαδικασία του Brexit. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν παρείχε στο δικαστήριο αιτιολόγηση για τη μεγάλη διάρκεια της αναστολής.

Η λαίδη Χέιλ τόνισε στην αρχή της εκφώνησης της ετυμηγορίας ότι η απόφαση δεν αφορά το Brexit αλλά αποκλειστικά τη νομιμότητα της σύστασης του πρωθυπουργού προς τη βασίλισσα Ελισάβετ για αναστολή των εργασιών του κοινοβουλίου.

Επαφές Τζόνσον για το Brexit εν αναμονή της απόφασης

Όσον αφορά στον Βρετανό πρωθυπουργό είναι αποφασισμένος κατά δήλωσή του, να παραμείνει στη θέση του παρά την απόφαση του Δικαστηρίου, ενώ τόνισε από τη Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται για τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ότι η Βουλή θα ήταν ούτως ή άλλως κλειστή κατά τη μεγαλύτερη από την τρέχουσα περίοδο λόγω των κομματικών συνεδρίων.

  • «Όσον αφορά τον κοινοβουλευτικό έλεγχο επί του Brexit, τι χάνουμε; Τέσσερις ή πέντε ημέρες, όταν η Βουλή είχε τρία χρόνια να συζητήσει το θέμα», παρατήρησε, ενώ χθες κατά τη διάρκεια συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ είπε πως είναι ώρα για «κινητικότητα και ευελιξία» από την ΕΕ προκειμένου να επιτευχθεί μια νέα συμφωνία για το Brexit.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός συναντήθηκε επίσης με την καγκελάριο Μέρκελ και τον πρόεδρο Μακρόν.

Σήμερα ο κ. Τζόνσον, πέρα από τις συναντήσεις με τους προέδρους των ΗΠΑ και του Ιράν, θα συναντηθεί στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης με τους ηγέτες Ιρλανδίας και Ολλανδίας για να μιλήσουν για το Brexit.

Με πληροφορίες ΚΥΠΕ

Κόλαφος η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για Τζόνσον: Παράνομο το κλείσιμο της Βουλής

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: