Κόλαφος η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για Τζόνσον: Παράνομο το κλείσιμο της Βουλής

Πανηγυρισμοί διαδηλωτών στο άκουσμα της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου. EPA/NEIL HALL




Ραγδαίες εξελίξεις για το πολιτικό σκηνικό της Βρετανίας  και την πορεία του Brexit σηματοδοτεί η σημερινή ομόφωνη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου που κρίνει παράνομη την απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, να αναστείλει τη λειτουργία του Κοινοβουλίου εβδομάδες πριν το Brexit.

Tο δικαστήριο έκρινε παράνομη την ενέργειά του επειδή δεν προκύπτουν οι αποδείξεις που να καθιστούν μια τέτοια πράξη αναγκαία.

  • Η απόφαση του Δικαστηρίου ουσιαστικά ζητεί να ανοίξει αμέσως η Βουλή, καθώς έχει “άμεση ισχύ”, και αυτό ακριβώς τόνισε αμέσως με το άκουσμα της είδησης, ο Πρόεδρος του Βρετανικού Κοινοβουλίου, Τζον Μπίρκοου.

Ο Μπόρις Τζόνσον έπραξε παρανόμως όταν συμβούλευσε την Βασίλισσα Ελισάβετ να αναστείλει την λειτουργία της Βουλής εβδομάδες πριν το  Brexit – και ως εκ τούτου η αναστολή λειτουργίας είναι άκυρη.

Η απόφαση ανοίγει το δρόμο στους βουλευτές να επιστρέψουν στο κοινοβούλιο στο οποίο, πλέον, ο Τζόνσον δεν έχει πλειοψηφία. Θα δώσει έτσι στους βουλευτές, οι περισσότεροι εκ των οποίων αντιτίθενται στην αποχώρηση από την ΕΕ χωρίς συμφωνία όπως έχει απειλήσει να πράξει ο Τζόνσον, περαιτέρω δυνατότητα να παρεμποδίσουν αυτή τη στρατηγική.

“Η απόφαση να συμβουλεύσει την Αυτής Μεγαλειότητα να αναστείλει τη λειτουργία του κοινοβουλίου ήταν παράνομη διότι είχε ως αποτέλεσμα να διαταράξει ή να παρεμποδίσει την δυνατότητα του κοινοβουλίου να φέρει σε πέρας τις συνταγματικές του λειτουργίες χωρίς λογική αιτιολόγηση”, ανέφερε χαρακτηριστικά η Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Μπρέντα Χέιλ.

“Εξαρτάται από το κοινοβούλιο, και κυρίως από τον Πρόεδρο της Βουλής των Κοινοτήτων και τον Πρόεδρο της Βουλής των Λόρδων να αποφασίσουν τί θα πράξουν στη συνέχεια” πρόσθεσε η Χέιλ.

“Καλωσορίζω την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου ότι η αναστολή λειτουργίας του κοινοβουλίου ήταν παράνομη”, δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων, Τον Μπέρκοου.

“Η ενσάρκωση της Κοινοβουλευτικής μας Δημοκρατίας, η Βουλή των Κοινοτήτων πρέπει να συνέλθει χωρίς καθυστέρηση. Γι’ αυτό το σκοπό, τώρα θα θέσω το θέμα στους αρχηγούς των κομμάτων ως θέμα επείγουσας σημασίας”, πρόσθεσε ο Μπέρκοου.

Με πληροφορίες από Reuters

Η πολιτική διαφήμιση στη Νέα Υόρκη που δυσφημίζει τον Ερντογάν και τον έκανε έξαλλο

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: