Έως και 700 εκατ. η ζημιά για την Ελλάδα από την πτώχευση της Thomas Cook: Συνεχείς συσκέψεις [video]

Σεισμό στην τουριστική βιομηχανία προκάλεσε η πτώχευση της Thomas Cook. EPA, VICKIE FLORES




Την άμεση αξιολόγηση της πρόταση διακοπής του τέλους διαμονής στα πληγέντα – από το λουκέτο του βρετανικού διοργανωτή ταξιδίων Thomas Cook -ξενοδοχεία, εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών, ως μια πρώτη δράση, για το εν λόγω ζήτημα.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών και μετά τη σημερινή σύσκεψη που έλαβε χώρα στο υπουργείο, παρουσία και του αρμόδιου υπουργού Χρήστου Σταϊκούρα, οι αρμόδιες αρχές αναμένουν την πλήρη εικόνα προτού ληφθεί κάθε απόφαση.

  • Κατά συνέπεια τις επόμενες ώρες θα υπάρξει και επίσημη ανακοίνωση αν θα προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών στην αναστολή της καταβολής του τέλους διαμονής.

Αυτό, όπως τονίζεται, θα αφορά συγκεκριμένα ξενοδοχεία και θα έχει συγκεκριμένη χρονική ισχύ, αν τελικά επικυρωθεί.

Σαφή εικόνα θα προκύψει, όπως τονίζουν πηγές του υπουργείου, από τα στοιχεία που θα αποστείλουν στο υπουργείο οι ξενοδόχοι, κάτι που ακόμα δεν έχει συμβεί.

  • Αν τα δεδομένα ωστόσο το επιτρέψουν θα ανακοινωθούν και παρεμβάσεις και σε θέματα καταβολής ΦΠΑ, των εν λόγω επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Τουρισμού, οι τουρίστες που ήλθαν στην Ελλάδα το διάστημα αυτό, μέσω της Thomas Cook ανέρχονται σε 50.000.

Τέλος τονίζεται ότι το υπουργείο Τουρισμού πριν τη σημερινή ανακοίνωση του βρετανικού διοργανωτή ταξιδίων προχώρησε ήδη στη διακοπή προγράμματος συνδιαφήμισης που έτρεχε από την αρχή του έτους ύψους 1,4 εκατ. ευρώ. Με την κίνηση αυτή, το υπουργείο περιέσωσε 1,1 εκατ. ευρώ.

Το πλήγμα στην Ελλάδα

Η Thomas Cook «έστελνε» στην Ελλάδα περισσότερους από 3.000.000 επισκέπτες κάτι που σημαίνει σημαντικό πλήγμα στην οικονομία.

Η εταιρεία είχε το σήμα της σε 48 ξενοδοχεία με εμπορικά σήματα του ομίλου και από αυτά, τα τέσσερα ήταν ιδιόκτητα.

  • Παράλληλα, η εταιρεία εκτελούσε ένα επενδυτικό πρόγραμμα 150 εκατ. ευρώ, με αγορά, ανακαίνιση και εκμετάλλευση ξενοδοχείων.

Μετριοπαθείς εκτιμήσεις κάνουν λόγο για τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ, ενώ υπάρχουν και εκτιμήσεις οι οποίες κάνουν λόγο πως αυτό το ποσό μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 700 εκατ.

Να σημειωθεί πως επίκεινται ακυρώσεις κρατήσεων που είχαν γίνει για τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο, αυξάνοντας την ζημία στην οικονομία.

Η κατάρρευση και η υποβολή αιτήματος χρεοκοπίας του αρχαιότερου τουριστικού πρακτορείου Thomas Cook εκτός από το γεγονός ότι αφήνει στον… αέρα περίπου 600.000 τουρίστες σε όλο τον κόσμο έχει μεγάλες επιπτώσεις και για την Ελλάδα.

  • Περίπου 50.000 τουρίστες βρίσκονται στη χώρα μας και πρέπει να επαναπατριστούν.

Από αυτούς οι 20.000 είναι στην Κρήτη. Επιπλέον, είχε προγραμματιστεί έως το τέλος της σεζόν να έρθουν ακόμη 20.000 στην Κρήτη.

Ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ δήλωσε ότι γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να γίνει αυτό με πλήρη τάξη και ασφάλεια ώστε να μη δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα που θα πλήξει περαιτέρω τον τουρισμό στη χώρα μας.

Επιπλέον, δήλωσε, ότι από σήμερα οι οικονομικές απαιτήσεις των ξενοδοχείων είναι καλυμμένες από την ασφάλεια. Άλλα τα χρήματα που οφείλονται έως σήμερα δεν μπορούν παρά να διεκδικηθούν δικαστικά.

Η Thomas Cook έως τώρα πληρώνει πάντα με καθυστέρηση 3 μηνών και άρα για τη φετινή σεζόν δεν έχουν πληρωθεί πολλές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από τους τουρίστες που έχει διακινήσει προς τη χώρα μας. Αυτό σημαίνει ότι η ζημιά είναι πολύ μεγάλη για τον ελληνικό τουρισμό καθώς χάνονται μεγάλα έσοδα και επιπλέον οι ξενοδόχοι πρέπει να πληρώσουν και τον ΦΠΑ για τα τιμολόγια που έχουν εκδοθεί.

«Σεισμός 7 Ρίχτερ στον τουρισμό της Κρήτης»

Με κομμένη την ανάσα, προσπαθώντας να εκτιμήσουν και να υπολογίσουν τις απώλειές τους, παρακολουθούν τις εξελίξεις οι επιχειρηματίες στον χώρο του τουρισμού της Κρήτης, την ώρα που επιχείρηση οργάνωσης επιστροφής των περίπου 20.000 τουριστών, που βρίσκονται αυτήν την ώρα στο νησί με συμβόλαια της Thomas Cook, βρίσκεται σε εξέλιξη.

  • Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος Τουριστικών Γραφείων και Τουριστικών Πρακτόρων Κρήτης, Μιχάλης Βλατάκης, πρόκειται για την κατάρρευση ενός «γίγαντα» του τουρισμού. «Είναι ένας σεισμός 7 Ρίχτερ και αναμένουμε το “τσουνάμι”.

Δεν είναι μόνο τα συμβόλαια όσων επισκεπτών ήρθαν και δεν θα καλυφθούν, είναι και αυτά που δεν θα υλοποιηθούν, καθώς όσοι είχαν κλείσει να έρθουν μέχρι τις 10 του Νοέμβρη απλά δεν θα πραγματοποιήσουν το ταξίδι τους. Λέω ότι αναμένουμε και το “τσουνάμι”, καθώς δεν είναι δυνατόν να μην σκεφτόμαστε και τα συμβόλαια που έχουν ήδη κλειστεί για την επόμενη τουριστική σαιζόν. Σε αυτήν τη φάση, έχω την αίσθηση ότι όλα βρίσκονται στον αέρα», ανέφερε ο κ. Βλατάκης.

2.500 στη Ρόδο, 1.600 στην Κω

Σύσκεψη στη Ρόδο, στη διάρκεια της οποίας στάλθηκε το μήνυμα της συντονισμένης και ψύχραιμης διαχείρισης του προβλήματος που ανέκυψε με την αναστολή λειτουργίας του ταξιδιωτικού οργανισμού Thomas Cook Αγγλίας έστειλαν σήμερα ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, ο δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης και ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου Μανώλης Μαρκόπουλος.

Προηγήθηκε συνάντηση στο γραφείο του περιφερειάρχη για την εκτίμηση της κατάστασης, στην οποία συμμετείχαν σε αυτήν η υποπρόξενος της Μεγάλης Βρετανίας στη Ρόδο Ράνια Κοσιώρη, o αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου Χρήστος Ευστρατίου και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ρόδου Κώστας Ταρασλιάς.

  • Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, αυτήν την ώρα βρίσκονται στη Ρόδο 2.500 επισκέπτες και περίπου 1.600 στην Κω που έχουν έρθει μέσω της Thomas Cook.

Ειδικότερα για σήμερα, δεν υπήρχε καμία προγραμματισμένη πτήση αεροσκαφών της εταιρείας από τη Ρόδο. Όσον αφορά την Κω, για σήμερα είχαν προγραμματιστεί 3 πτήσεις, οι επιβάτες των οποίων εξυπηρετούνται με πτήσεις άλλων εταιρειών και η επιχείρηση επιστροφής τους στην Αγγλία εξελίσσεται ομαλά.

Δυσάρεστη εξέλιξη χαρακτήρισε την αναστολή λειτουργίας της Thomas Cook Αγγλίας, ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος σε δηλώσεις μετά τη σύσκεψη και τόνισε: Δική μας δέσμευση είναι ότι θα στείλουμε το μήνυμα μιας οργανωμένης ευρωπαϊκής χώρας, οι επισκέπτες της οποίας μας τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους και εμείς θα ανταποδώσουμε αυτήν την προτίμηση και την εμπιστοσύνη δείχνοντας έμπρακτα όλο τον σεβασμό τον οποίο αξίζουν.

HELLAS JOURNAL με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΘΝΟΣ

Τόμας Κουκ: Ο Αυστραλός Βαπτιστής ιεροκήρυκας που έμαθε τον κόσμο να ταξιδεύει πριν 200 χρόνια

Ζημιά δεκάδων εκατ. ευρώ για τον τουρισμό στην Ελλάδα από την κατάρρευση της Thomas Cook

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: