Τόμας Κουκ: Ο Αυστραλός Βαπτιστής ιεροκήρυκας που έμαθε τον κόσμο να ταξιδεύει πριν 200 χρόνια [video]

Γραφεία της Thomas Cook




Σεισμό στον παγκόσμιο τουρισμό προκάλεσε η κατάρρευση του μεγαλύτερου ταξιδιωτικού επιχειρηματικού ομίλου του κόσμου, Thomas Cook.

Αεροπλάνα, ξενοδοχεία, πρακτορεία, συνεργασίες παντού. Ποιος ήταν όμως ο Thomas Cook; Γεννήθηκε στις 22 Νοεμβρίου 1808 στη Μελβούρνη του Derbyshire.

Ανήκε στην εργατική τάξη και εργαζόταν από 10 ετών. Γιός εργάτη κι εγγονός Βαπτιστή ιεροκήρυκα.

Εγκατέλειψε το σχολείο σε ηλικία 10 ετών και άρχισε να εργάζεται ως βοηθός κηπουρού με μισθό έξι πένες την εβδομάδα.

  • Στα 14 του χρόνια με τη βοήθεια ενός θείου του (John Pegg) έγινε κατασκευαστής γραφείων. Ανατράφηκε ως αυστηρός Βαπτιστής.

Τον Φεβρουάριο του 1826, ο Cook έγινε Βαπτιστής ιεραπόστολος και ταξίδεψε στην ευρύτερη περιοχή ως ευαγγελιστής διανέμοντας φυλλάδια και περιστασιακά εργαζόμενος ως κατασκευαστής γραφείων για να κερδίσει χρήματα.

Άγαλμα του Τhomas Cook στο Λέστερ. Φωτογραφία via Wikipedia

Το 1832, ο Κουκ μετακόμισε στο Market Harborough. Επηρεασμένος από τον Βαπτιστή Φράνσις Μπέαρντσαλ, οργάνωνε συναντήσεις και πραγματοποίησε εκδηλώσεις κατά του αλκοόλ, καθώς πίστευε ότι όλα τα προβλήματα στη Βικτωριανή εποχή οφείλονται στο αλκοόλ.

  • Αργότερα, καθώς περπατούσε, σκέφτηκε να ναυλώσει ένα τρένο για να ενθαρρύνει πολίτες να εξερευνήσουν τον κόσμο.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1841. Οι πρώτες διακοπές που οργάνωσε ήταν ένα ταξίδι 12 μιλίων με το τρένο από το Λέστερ στο Λάφμπορο για μια συνάντηση των οπαδών της «εγκράτειας».

Αλλά χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια ακόμη πριν ο Cook οργανώσει την τουριστική επιχείρησή του, οργανώνοντας ταξίδια με τρένα. Ακολούθησαν ταξίδια περιήγησης στην Σκωτία και σύντομα στην Ευρώπη.

Τουριστικά πακέτα και η οικονομία της Ιταλίας

Ο Thomas Cook ήταν πρωτοπόρος στην ίδρυση τουριστικών συστημάτων και έτσι κατέστησε δυνατό τον μαζικό τουρισμό στην Ιταλία.

Πρώτον, τα κυκλικά εισιτήρια θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε όλους σχεδόν τους ιταλικούς σιδηροδρόμους. Αυτά τα εισιτήρια επέτρεψαν να ταξιδέψουν με τρένο για προκαθορισμένο αριθμό ημερών κατά προκαθορισμένες διαδρομές.

Δεύτερον, ο Cook σχεδίασε μια σειρά από κουπόνια ξενοδοχείων για να συμπληρώσει τα κυκλικά εισιτήρια, τα οποία θα μπορούσαν να ανταλλαγούν για διαμονή και γεύματα σε καθορισμένα καταλύματα.

  • Τέλος, εισήγαγε τις κυκλικές σημειώσεις που μπορούσαν να αλλάξουν σε καθορισμένα ξενοδοχεία, τράπεζες και πρακτορεία εισιτηρίων για την ιταλική λιρέτα με προκαθορισμένη συναλλαγματική ισοτιμία.

Η εισαγωγή του νόμου του τουρισμού από τον Cook διευκόλυνε ευκολότερα και αποτελεσματικότερα ταξίδια στην Ιταλία.

Επίσης, με την εισαγωγή ενός ευρέως διασκορπισμένου συστήματος κουπονιών, ο Cook “συνέβαλε στη σταθεροποίηση της ανοδικής ιταλικής οικονομίας όχι μόνο με την αύξηση των εσόδων από τον τουρισμό αλλά και με την επέκταση της κυκλοφορίας του νέου νομίσματος της Ιταλίας, της λίρας”.

Το σύστημα κουπονιών εξαπλώθηκε γρήγορα και έγινε αποδεκτό σε όλες τις ιταλικές πόλεις. Επιπλέον, χάρη σε αυτό το σύστημα, οι μεσαίοι Ιταλοί είχαν την πολυτέλεια να ταξιδεύουν πιο συχνά και πιο εύκολα.

Η πώληση της εταιρείας

Το 1928 η οικογένεια πούλησε την εταιρία στους Βέλγους ιδιοκτήτες της Orient Express, αλλά ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος την επέστρεψε σε αγγλικά χέρια, ως μέρος των εθνικοποιημένων Βρετανικών Σιδηροδρόμων. Μετά τον πόλεμο, η εταιρεία ξεκίνησε πάλι πιο δυναμικά, ανοίγοντας την εποχή των οργανωμένων διακοπών. Μέχρι το 1950, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Βρετανοί ταξίδευαν στο εξωτερικό κάθε χρόνο, κυρίως στη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Ελβετία.

Οι συγχωνεύσεις, τα χρέη και το… τέλος

Η Thomas Cook επέστρεψε σε ιδιωτικά χέρια το 1972 και έγινε μέρος μιας σειράς συγχωνεύσεων και εξαγορών. Το 2007, συγχωνεύθηκε με τον όμιλο της Airtours, MyTravel Group, με τον οποίο σχεδόν κόντεψε να καταρρεύσει το 2011, αλλά διασώθηκε από τις τράπεζές του. Ωστόσο, η διάσωση άφησε την Thomas Cook με ένα χρέος ύψους 1,7 δισ. λιρών, το οποίο την οδήγησε τελικά στο τέλος.

HELLAS JOURNAL με πληροφορίες από Wikipedia, ΕΡΤ, ΕΘΝΟΣ

 

Ζημιά δεκάδων εκατ. ευρώ για τον τουρισμό στην Ελλάδα από την κατάρρευση της Thomas Cook

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: