“Φρένο” Κοινοβουλίου σε Brexit χωρίς συμφωνία: Αίτημα Τζόνσον για εκλογές στις 15 Οκτωβρίου

File photo:Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον χειρονομεί προς τον ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Βουλής των Αντιπροσώπων, Λονδίνο, Βρετανία. EPA, JESSICA TAYLOR, UK PARLIAMENT, HANDOUT




Φραγμό στο ενδεχόμενο εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία έβαλε το αποτέλεσμα της επεισοδιακής ψηφοφορίας για τον νόμο που αναβάλει το Brexit στο βρετανικό Κοινοβούλιο.

Συγκεκριμένα, η Βουλή των Κοινοτήτων ενέκρινε το νόμο αυτό με 327 βουλευτές να ψηφίζουν υπέρ και 299 να ψηφίζουν κατά, προκαλώντας την άμεση αντίδραση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος υπέβαλε πρόταση να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές στις 15 Οκτωβρίου, λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να λειτουργήσει αν η Βουλή αρνηθεί να εγκρίνει εκείνο που προτείνει.

  • Επιπλέον, ο Μπόρις Τζόνσον επισήμανε ότι η έγκριση του νομοσχεδίου ουσιαστικά τερματίζει τις διαπραγματεύσεις για το Brexit και πρόσθεσε ότι η χώρα πρέπει πλέον να αποφασίσει αν ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν ή εκείνος θα πάνε στις Βρυξέλλες για να διαπραγματευτούν.

Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να πει ότι, εφόσον παραμείνει πρωθυπουργός μετά τις 15 Οκτωβρίου -εάν βεβαίως γίνουν όντως πρόωρες εκλογές στην συγκεκριμένη ημερομηνία- η Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου.

  • “Αν εξακολουθώ να είμαι πρωθυπουργός μετά από την Τρίτη 15 Οκτωβρίου, τότε θα αποχωρήσουμε στις 31 Οκτωβρίου και ελπίζω ότι θα έχουμε μια πολύ καλύτερη συμφωνία”, είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός, λίγο μετά την ήττα του στην ψηφοφορία για τον νόμο αναβολής του Brexit.

Από την πλευρά του ο εισηγητής του νόμου Χίλαρι Μπεν, εισηγητής του νομοσχεδίου, δήλωσε ότι αν η Βουλή των Λόρδων εγκρίνει τον νόμο, αναμένει από τον Τζόνσον να τον τηρήσει.

  • Λίγα λεπτά, αφότου η Βουλή των Κοινοτήτων ενέκρινε το νομοσχέδιο που έχει ως στόχο να εμποδίσει τον Τζόνσον να βγάλει τη χώρα από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν, επανέλαβε τη θέση του, ότι θα στηρίξει το αίτημα για εκλογές όταν το νομοσχέδιο αυτό θα έχει γίνει νόμος του κράτους.

Ο ηγέτης των Εργατικών κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι προσφέρει “το δηλητήριο μιας μη συμφωνίας”, όταν ζητάει από τους βουλευτές να στηρίξουν την πρότασή του για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών εντός του Οκτωβρίου. “Αφήστε αυτόν τον νόμο να περάσει και να λάβει τη βασιλική συγκατάθεση (σ.σ.: έγκριση για να γίνει νόμος), τότε θα στηρίξουμε τις εκλογές”, είπε.

Τόνισε δε ότι ο Τζόνσον θα πρέπει να θέσει σε δημοψήφισμα ή σε εκλογές το δικό του σχέδιο αποχώρησης.

  • Στο μεταξύ, οι Βρετανοί βουλευτές ενέκριναν απόψε μια τροπολογία στο νομοσχέδιο για την αποτροπή ενός Brexit χωρίς συμφωνία, με την οποία θα μπορέσουν να ψηφίσουν και πάλι την υπάρχουσα Συμφωνία Αποχώρησης που είχε διαπραγματευτεί η πρώην πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

Η λεγόμενη τροπολογία Κίνοκ πέρασε από τη Βουλή των Κοινοτήτων χωρίς να χρειαστεί να τεθεί σε ψηφοφορία.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Δύο στρατόπεδα στη Βρετανία: Η κρίσιμη ψηφοφορία του Brexit “βγαίνει” στο δρόμο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: