Ο Τζόνσον έχασε με 328 ψήφους έναντι 301: Δεν θα υπάρξει brexit χωρίς συμφωνία, επίκεινται εξελίξεις

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έχασε την κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή με 328 έναντι 301 ψήφων. Φωτογραφία: EPA/ROGER HARRIS / UK PARLIAMENT




Ο Μπόρις Τζόνσον έχασε την κρίσιμη ψηφοφορία με 328 ψήφους έναντι 301 και δεν έχει πλέον το δικαίωμα να οδηγήσει τη Μεγάλη Βρετανία σε brexit χωρίς συμφωνία, όπως επεδίωκε.

Η βρετανική Βουλή του αφαίρεσε ουσιαστικά τη δυνατότητα να κυβερνά καθώς εκτός των άλλων δεν έχασε μόνο την ψηφοφορία αλλά και τη δεδηλωμένη.

Υποδεχόμενος το αποτέλεσμα ο επικεφαλής των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε ότι αποδείχθηκε ότι υπάρχει κοινοβουλευτική δημοκρατία και ζήτησε εκλογές.

Ο Μπόρις Τζόνσον εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την απόφαση. Υπογράμμισε ότι η Βουλή διακινδυνεύει να καταστρέψει οποιοδήποτε σενάριο εξόδου της Βρετανίας και την κατηγόρησε ότι προκαλεί σύγχυση και καθυστέρηση. Επέμεινε ότι τόσο εκείνος, όσο και ο λαός της χώρας δεν θέλουν εκλογές. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι ότι εφόσον αύριο, Τετάρτη, περάσει από το κοινοβούλιο το νομοσχέδιο που θα αναγκάζει τον πρωθυπουργό της χώρας να ζητήσει νέα παράταση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις, ο λαός θα πρέπει να αποφασίσει, με εκλογές, στις 14 Οκτωβρίου ποιος θα είναι αυτός που θα πάει στις Βρυξέλλες.

Στα πρώτα σχόλια των υποστηρικτών του πρωθυπουργού τονίζεται ότι με την απόφαση αυτή παραδίδεται η χώρα στις διαθέσεις και τις αποφάσεις των Βρυξελλών.

Είναι σαφές ότι η Τετάρτη θα είναι ακόμη κρισιμότερη καθώς αναμένεται μια ακόμη κρισιμότερη ψηφοφορία που δεν αποκλείεται να σημάνει προσφυγή στις κάλπες.

Ο Τζόνσον αντέδρασε λέγοντας ότι η απόφαση αυτή σημαίνει πως το κοινοβούλιο βρίσκεται στα πρόθυρα του να ακυρώσει οποιαδήποτε συμφωνία για το Brexit, προκαλεί περισσότερη σύγχυση και καθυστέρηση· πρόσθεσε ότι θα καταθέτει πρόταση για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Κατηγόρησε τον ηγέτη των Εργατικών (αξιωματική αντιπολίτευση) Τζέρεμι Κόρμπιν ότι θα υποκλινόταν σε οτιδήποτε απαιτούσαν οι Βρυξέλλες και πρόσθεσε ότι ο ίδιος μπορεί να αποσπάσει καλύτερη συμφωνία από τις Βρυξέλλες.

Επανέλαβε ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει την 31η Οκτωβρίου από την ΕΕ χωρίς συμφωνία εάν απαιτείται.

Ο Κόρμπιν από την πλευρά του αντέτεινε ότι είναι καθαρό πως σε αυτό το κοινοβούλιο δεν υπάρχει συναίνεση για αποχώρηση χωρίς συμφωνία.

Το υπουργείο Οικονομικών της Βρετανίας προσθέτει 2 δισεκ. λίρες στο κονδύλι για την αντιμετώπιση των συνεπειών της αποχώρησης του ΗΒ από την ΕΕ

Το υπουργείο Οικονομικών της Βρετανίας θα προσθέσει δύο δισεκατομμύρια λίρες (2,2 δισεκ. ευρώ) επιπλέον για την περίοδο 2020-2021 για την προετοιμασία και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του Brexit, ανακοίνωσαν το βράδυ της Τρίτης οι υπηρεσίες του Σάτζιντ Τζάβιντ.

Η αναγγελία αυτή, που θα γίνει επισήμως σήμερα Τετάρτη κατά την παρουσίαση του κρατικού προϋπολογισμού του ΗΒ, αυξάνει σε 8,3 δισεκ. λίρες (9,1 δισεκ. ευρώ) το συνολικό κονδύλι που έχει αφιερωθεί στην αντιμετώπιση των συνεπειών της αποχώρησης του ΗΒ από την ΕΕ, που αποφασίστηκε με το δημοψήφισμα του Ιουνίου του 2016.

Το μεγαλύτερο μέρος των επιπρόσθετων κεφαλαίων προορίζεται για την αστυνόμευση των συνόρων της Βρετανίας και τα λιμάνια.

Θα χρειαστεί να παρουσιαστεί κάποιος πολύ σοβαρός πολιτικός λόγος στην ΕΕ για να υπάρξει αναβολή της αποχώρησης, θυμίζει ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας

Η κυβέρνηση της Βρετανίας θα πρέπει να παρουσιάσει κάποιον «πολύ σημαντικό πολιτικό λόγο» προκειμένου να παραταθούν οι διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, επισήμανε ο Πάσκαλ Ντόναχου, ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, μετά την επιτυχή έναρξη της προσπάθειας μελών της Βουλής των Κοινοτήτων να αποτρέψουν το λεγόμενο no-deal Brexit την 31η Οκτωβρίου.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν διευκρινίσει ότι εάν κληθούν να εξετάσουν νέα αναβολή [της διαδικασίας], θα πρέπει να τους παρουσιαστεί κάποιος πολύ σημαντικός πολιτικός λόγος για αυτό, κι ακόμη δεν έχουμε ακούσει ποιος θα μπορούσε να είναι αυτός ο λόγος», εξήγησε ο Ντόναχου στην ιρλανδική δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση RTÉ.

Ερωτηθείς εάν η Ιρλανδία θα συνεχίσει να συναλλάσσεται με τον Μπόρις Τζόνσον μετά την καθαρή ήττα του ηγέτη των Συντηρητικών στη Βουλή των Κοινοτήτων το βράδυ της Τρίτης, ο Ντόναχου απάντησε: «Είναι ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου και θα συναλλασσόμαστε με όποιον κι αν είναι ο πρωθυπουργός του ΗΒ».

Λονδίνο, United Kingdom
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-REUTERS

O εγγονός του Ουίνστον Τσόρτσιλ δίνει τη χαριστική βολή στον Μπόρις Τζόνσον…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: