O εγγονός του Ουίνστον Τσόρτσιλ δίνει τη χαριστική βολή στον Μπόρις Τζόνσον…

Το βρετανικό κοινοβούλιο. EPA, UK PARLIAMENTARY, HANDOUT MANDATORY EDITORIAL USE ONLY




Ο εγγονός του Ουίνστον Τσόρτσιλ και βουλευτής των Συντηρητικών, Νίκολας Σόουμς δήλωσε ότι ψηφίσει κατά του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον αναφορικά με το Brexit, κίνηση που η ηγεσία των Τόρις έχει προειδοποιήσει ότι θα οδηγήσει στην αποπομπή από το Συντηρητικό κόμμα.

«Θα ψηφίσω με βαριά καρδιά ενάντια στην κυβέρνηση σήμερα το βράδυ», είπε 71χρονος Σόουμς.

Ο εγγονός του Ουίνστον Τσόρτσιλ και βουλευτής των Τόρις Νίκολας Σόουμς. Φωτογραφία , πηγή, AΠPE-MΠE

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού κατέστησε σαφές ότι όσοι Συντηρητικοί βουλευτές ψηφίσουν ενάντια στην κυβέρνηση ή δηλώσουν αποχή στην ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου, τότε θα διαγραφούν από την κοινοβουλευτική ομάδα των Τόρις.

Ο Σόουμς, που χρίστηκε ιππότης από την βασίλισσα Ελισάβετ το 2014, εκπροσωπεί την εκλογική περιοχή του Μιντ Σάσεξ, νότια του Λονδίνου, από το 1997, ενώ προηγουμένως ήταν μέλος του κοινοβουλίου για το γειτονικό Κρόλεϊ.

Η νέα εξέλιξη είναι σαφώς αρνητική για τον Μπόρις Τζόνσον, διότι όπως όλα δείχνουν χάνει το έδαφος κάτω από τα πόδια του και η πιθανότητα νέων εκλογών δεν φαντάζει πλέον σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

Σημειώνεται ότι λίγο νωρίτερα απώλεσε και επισήμως την οριακή της πλειοψηφία η κυβέρνηση Τζόνσον καθώς ο Συντηρητικός βουλευτής Φίλιπ Λι αποφάσισε να ενταχθεί στο φιλοευρωπαϊκό Φιλελεύθερο-Δημοκρατικό κόμμα. Η απώλεια της δεδηλωμένης συντελέστηκε με το που άρχισε η κρίσιμη συνεδρίαση του κοινοβουλίου και καθώς σημαντική μερίδα βουλευτών του συντηρητικού κόμματος της Μεγάλης Βρετανίας εξακολουθεί να μην στηρίζει τις επιλογές του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον και να επιμένει στην ψήφιση νόμου που θα του στερεί τη δυνατότητα του No deal brexit.

Όπως είναι προφανές, στο χρόνο που απομένει ως τις 31 Οκτωβρίου και στο σημείο που βρίσκονται οι συζητήσεις με τις Βρυξέλλες, είναι σχεδόν αδύνατο να υπάρχει συμφωνία ως το τέλος του επόμενου μήνα. Και σύμφωνα με τις εμμονικές εξαγγελίες του Μπόρις Τζόνσον αυτό σημαίνει μόνο άτακτο brexit. Πρόκειται για μια εξέλιξη που όχι μόνο διχάζει βαθιά τους Βρετανούς αλλά και τρομάζει τις αγορές που σήμερα έριξαν τη λίρα σε χαμηλά τριετίας. Η απώλεια της πλειοψηφίας Χαρακτηριστικό του κλίματος μέσα στο οποίο συνεδριάζει το βρετανικό κοινοβούλιο είναι το γεγονός ότι ο βουλευτής αντάρτης των Τόρις, Φίλιπ Λι, σηκώθηκε από τη θέση του και πήγε και κάθισε με τους Φιλελεύθερους μόλις ξεκίνησε ο Τζόνσον την ομιλία του στο κοινοβούλιο.

“Η συντηρητική κυβέρνηση επιδιώκει με επιθετικό τρόπο ένα Brexit με επιβλαβείς (συνέπειες). Θέτει σε κίνδυνο ζωές (…) και απειλεί με αδικαιολόγητο τρόπο την ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου”, ανέφερε ο βουλευτής σε ανακοίνωση που εξέδωσε. “Κατέληξα στο συμπέρασμα ότι δεν είναι δυνατόν να υπηρετήσω τους ψηφοφόρους μου και τα συμφέροντα της χώρας ως μέλος του κοινοβουλίου με τους Συντηρητικούς”, πρόσθεσε.

“Αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία του κοινοβουλίου” να μπλοκάρει το Brexit χωρίς συμφωνία, δηλώνει ο Όλιβερ Λέτουιν

Οι Βρετανοί βουλευτές έχουν την τελευταία ευκαιρία για να αποτρέψουν ένα Brexit χωρίς συμφωνία στα τέλη Οκτωβρίου, προειδοποίησε ο Συντηρητικός βουλευτής Όλιβερ Λέτουιν, κατά την έναρξη της κατεπείγουσας συζήτησης που διεξάγεται στη Βουλή των Κοινοτήτων το βράδυ της Τρίτης.

Οι βουλευτές θα κληθούν στο τέλος της συζήτησης να ψηφίσουν αν θα αναλάβουν την κοινοβουλευτική ατζέντα αύριο για να περάσουν ένα νομοσχέδιο που θα ανακάσει τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να καθυστερήσει το Brexit για τρεις μήνες.

“Αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία του κοινοβουλίου να μπλοκάρει μια έξοδο χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου. Αν η Βουλή ψηφίσει απόψε αυτήν την πρόταση, θα δώσει στον εαυτό της τη δυνατότητα να ψηφίσει για αυτό το νομοσχέδιο αύριο (…) Είναι ώρα αποφάσεων”, τόνισε ο Λέτουιν.

Ο Τζόνσον απειλεί ότι θα προσπαθήσει να προκηρύξει πρόωρες εκλογές εάν η κυβέρνησή του ηττηθεί στο κοινοβούλιο. Ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν είπε ότι στηρίζει την πρόταση του Λέτουιν και το κόμμα του είναι έτοιμο για εκλογές.

Κατά την έναρξη της συζήτησης, ο Κόρμπιν συμφώνησε ότι αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για να αποτραπεί ένα άτακτο Brexit. “Αν δεν δράσουμε σήμερα, μπορεί να μην έχουμε άλλη ευκαιρία. Ο λαός, είτε ψήφισε υπέρ της αποχώρησης, είτε υπέρ της παραμονής, δεν ψήφισε να απενεργοποιήσουμε τη δημοκρατία”, τόνισε.

Το ανεπιτυχές “μασάζ” στους αντάρτες βουλευτές

Το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση των «ανταρτών» βουλευτών με τον Μπόρις Τζόνσον χωρίς να καταφέρει να τους μεταπείσει καθώς κυριαρχεί η δυσπιστία στις επιλογές και τις προθέσεις του.

Έτσι, εξακολουθεί να έχει ισχύ η πρόθεσή τους να μη στηρίξουν την κυβέρνηση η οποία θέλει να αποφύγει το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή τη συζήτηση και κυρίως την ψήφιση νομοθετικής πρότασης που θα εμποδίζει την αποχώρηση στις 31 Οκτωβρίου χωρίς συμφωνία.

Στη συνάντηση, που διήρκεσε περίπου μία ώρα, συμμετείχαν μεταξύ άλλων οι πρώην υπουργοί Δικαιοσύνης και Οικονομίας Ντέιβιντ Γκοκ και Φίλιπ Χάμοντ, καθώς και αρκετοί βουλευτές, οι οποίοι εξέφρασαν αμφιβολίες για τη διαπραγματευτική στρατηγική της κυβέρνησης απέναντι στην ΕΕ και δυσπιστία για το εάν η κυβέρνηση θα τηρήσει την ημερομηνία των γενικών εκλογών.

Ο Φίλιπ Χάμοντ εξάλλου, σε προηγούμενη επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, ζητούσε διαβεβαιώσεις και απαντήσεις σε μια σειρά ερωτημάτων που έθετε σχετικά με την πρόοδο των διαπραγματεύσεων που ισχυρίζεται ότι έχει καταφέρει η κυβέρνηση με την ΕΕ σε ό,τι αφορά την συμφωνία της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου και κυρίως να δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα της διαπραγματευτικής ομάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες των βρετανικών μέσων, οι Συντηρητικοί βουλευτές έφυγαν από τη συνάντηση χωρίς να λάβουν «πειστικές εξηγήσεις» για το πώς μία συμφωνία με την ΕΕ μπορεί να εγκριθεί πριν από τις 31 Οκτωβρίου και γιατί η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη παρουσιάσει ένα εναλλακτικό σχέδιο στο backstop.

Όπως έγινε γνωστό, τόσο ο Μπόρις Τζόνσον, όσο και ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργό Μάικλ Γκόουβ δήλωσαν ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα είναι νεκρή, εάν περάσει από την Βουλή των Κοινοτήτων το νομοσχέδιο των βουλευτών της αντιπολίτευσης, και προσπάθησαν να διαβεβαιώσουν τους αντάρτες βουλευτές ότι μία συμφωνία με την ΕΕ είναι εφικτή, ωστόσο δεν υπάρχει αρκετή εμπιστοσύνη.

Όλα λοιπόν τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά καθώς τυχόν υπερψήφιση του no deal brexit θα έχει ως πιθανότατη συνέπεια την προκήρυξη πρόωρων εκλογών που μάλλον θα γίνουν στις 14 Οκτωβρίου. Και ναι μεν οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τον Μπόρις Τζόνσον ενισχυμένο, αλλά κανείς δεν μπορεί να προδιαγράψει το αποτέλεσμα.

Συμφωνία της αντιπολίτευσης για καταψήφιση πρόωρων εκλογών

Την ίδια ώρα που ο Μπόρις Τζόνσον προσπαθούσε να μεταπείσει τους αντάρτες βουλευτές, τα κόμματα της αντιπολίτευσης πραγματοποιούσαν συνάντηση στην οποία συμφώνησαν να μην στηρίξουν τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών μέχρις ότου περάσει από το κοινοβούλιο το νομοσχέδιο Χίλαρι Μπεν, που εμποδίζει ένα Brexit χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου. Οι ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης συναντήθηκαν με τον επικεφαλής του Εργατικού κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν προκειμένου να συζητήσουν τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν αυτή την εβδομάδα ώστε να αποτρέψουν το Brexit χωρίς συμφωνία.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, η επικεφαλής του Κόμματος της Ουαλίας στο Ουέστμινστερ Λιζ Ρόμπερτς δήλωσε: «Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση σχετικά με το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός μπορεί να χρησιμοποιεί τις πρόωρες εκλογές ως έναν τρόπο για να καταφέρει ένα Brexit χωρίς συμφωνία και για να κάνει αυτό που επιθυμεί, δηλαδή να παραμείνει στην εξουσία. Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση να μην αποδεχτούμε τις εκλογές με τους όρους του πρωθυπουργού που βολεύουν τον ίδιο και μόνον τον ίδιο».

Σε ερώτηση εάν το κόμμα των Εργατικών υποστήριξε αυτή την προσέγγιση, απάντησε ότι «συμφωνήσαμε» και ότι προτεραιότητα είναι ο αποκλεισμός του Brexit χωρίς συμφωνία μέσω της νομοθεσίας που προωθείται στο κοινοβούλιο, για την οποία εκτίμησε ότι έχει τις δυνατότητες να εγκριθεί. Μία πιο ξεκάθαρη τοποθέτηση πάνω στο θέμα των πρόωρων εκλογών από το κόμμα των Εργατικών, αναμένεται να κάνει σήμερα ο Τζέρεμι Κόρμπιν, μιλώντας στην κοινοβουλευτική του ομάδα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

Brexit χωρίς συμφωνία βλέπει ως το πιθανότερο σενάριο ο Γάλλος ΥΠΕΞ Ζαν Ιβ Λε Ντριάν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: