Ο Ερντογάν συνάντησε τον γερουσιαστή Γκράχαμ: Το απίστευτο παζάρι για τα F-35 και τους S-400

Ο γερουσιαστής Γκράχαμ συναντήθηκε με τον Ταγίπ Ερντογάν και τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη Νέα Υόρκη πριν από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Φωτογραφία, πηγή Τουρκική Προεδρία
Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ συναντήθηκε με τον Τούρκο Πρόεδρο Τάγιπ Ερντογάν, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ που επικαλείται και το Reuters, και δήλωσε μετά την συνάντηση ότι θα ήθελε να πάρει πίσω την σύμμαχο στο ΝΑΤΟ Τουρκία, στο πρόγραμμα παραγωγής και προμήθειας των F-35, από το οποίο εκδιώχθηκε τον Ιούλιο.

Επίσης έγινε γνωστό από την Τουρκική Προεδρία ότι ο κ. Ερντογάν και ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχαν τηλεφωνική επικοινωνία κατά τη διάρκεια της οποίας συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις τους και περιφερειακά ζητήματα. Ο Λευκός Οίκος δεν εξέδωσε ακόμα ανακοίνωση.

  • Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας μας, το θέμα των F-35, στο οποίο αναφέρθηκε ο γερουσιαστής, πρόκειται για τη γνωστή πρόταση του κ. Γκράχαμ που εστιάζει ότι πρέπει να παραμείνουν στα κουτιά οι S-400 ώστε να δοθούν τα αμερικανικά μαχητικά F-35 στην Τουρκία. “Προσπαθούμε να επιστρέψουν στο (πρόγραμμα των) F-35”, δήλωσε στη Νέα Υόρκη ο Γκράχαμ, σύμφωνα με ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στο Twitter και αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ.
  • Ο γερουσιαστής σε άλλη δήλωση στο κανάλι FOX, υπογραμμίζει ότι “αν ενεργοποιήσουν τους S-400 που αγόρασαν από τη Ρωσία, θα διακόψουμε σχέσεις. Ελπίζω να βρούμε μια εναλλακτική λύση στους S-400”.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης δήλωσαν ότι ο Γκράχαμ συναντήθηκε με τον Ερντογάν στη Νέα Υόρκη πριν από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Στο βίντεο, ο Γκράχαμ είπε ότι με τον Ερντογάν συζήτησαν και την πιθανότητα συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου. “Η Τουρκία είναι ένας πολύ σημαντικός σύμμαχος, όχι μόνο όταν πρόκειται για τη Συρία αλλά για ολόκληρη την περιοχή”, δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι θα συναντηθεί και με τον το Τραμπ στη Νέα Υόρκη αυτή την εβδομάδα, αν και ο Λευκός Οϊκος δεν ανακοίνωσε καμία συνάντηση τους ακόμα.

Σε συνέντευξή του στις αρχές του μήνα, στο Reuters δήλωσε ότι θα συζητήσει με τον Trump για την αγορά του αντιαεροπορικού συστήματος Patriot από τις ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι η προσωπική του σχέση με τον Αμερικανό πρόεδρο θα μπορούσε να ξεπεράσει την κρίση που προκλήθηκε από την αγορά των S-400.

Με στοιχεία από το πρακτορείο Reuters και τουρκικά ΜΜΕ

Στον ΟΗΕ 200 ηγέτες θα συζητήσουν για όλα επί πέντε ημέρες: Η μεγάλη άρνηση Τραμπ για το κλίμα

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal