Καταδικάζει την εξαγγελία του Νετανιάχου ο Γ.Γ. του ΟΗΕ: Αλλά για την Κύπρο σιωπά…

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κατά την περιοδεία του στο Κονγκό. EPA, HUGH KINSELLA CUNNINGHAM
Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε την «ανησυχία» του χθες Τετάρτη για την προεκλογική εξαγγελία του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι θα προσαρτήσει τμήματα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης —την Κοιλάδα του Ιορδάνη και τη Νεκρή Θάλασσα— εάν επανεκλεγεί στο αξίωμα τη 17η Σεπτεμβρίου.

Τόνισε πως θα ήταν παράνομη ενέργεια βάσει του διεθνούς δικαίου και θα έπληττε κάθε προοπτική για την ειρήνευση στην περιφέρεια.

  • Ο επικεφαλής του ΟΗΕ σπεύδει πάντα να καταδικάσει το Ισραήλ για την κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών. Και καλά κάνει… Αλλά, για την Τουρκία, που κάνει ακριβώς ότι και το Ισραήλ στην Κύπρο, δεν λέει ποτέ κουβέντα. Μόνο ζητά να δεχθούν οι Ελληνοκύπριοι μία λύση, που παραχωρεί την Κύπρο στην σφαίρα επιρροής της Τουρκίας… Ούτε τα ψηφίσματα του ΟΗΕ δεν σέβεται…

«Μια τέτοια κίνηση, εάν εφαρμοζόταν, θα αποτελούσε σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου», αναφέρει ανακοίνωση που δημοσιοποίησε ο εκπρόσωπος του Γκουτέρες, ο Στεφάν Ντουζαρίκ. «Θα έπληττε τις προοπτικές της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων και της ειρήνης στην περιοχή, ενώ θα υπονόμευε τη βιωσιμότητα της λύσης των δύο Κρατών», προστίθεται στο κείμενο [1].

1 Η ανακοίνωση των υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ ΕΔΩ

Πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Νέα Υόρκη, United Nations

Παράνομη η προσάρτηση της Κοιλάδας Ιορδάνη λέει η Άγκυρα: Έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal


Latest of HellasJournal