Η Σαουδική Αραβία θα παρουσιάσει αποδεικτικά στοιχεία της εμπλοκής του Ιράν στις επιθέσεις

Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκηπας Abdulaziz bin Salman. EPA, STR




Ένας εκπρόσωπος του σαουδαραβικού υπουργείου Άμυνας θα παραχωρήσει σήμερα Τετάρτη μια συνέντευξη Τύπου για να παράσχει πληροφορίες για τις επιθέσεις του Σαββάτου στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Aramco, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση του Βασιλείου.

Στη συνέντευξη Τύπου θα παρουσιαστούν αποδεικτικά στοιχεία για την εμπλοκή του Ιράν στις επιθέσεις, πρόσθεσε η κρατική τηλεόραση. Επίσης ο εκπρόσωπος θα δείξει τα ιρανικά όπλα που χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η επίθεση του Σαββάτου εναντίον των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της Σαουδικής Αραβίας προήλθε από το νοτιοδυτικό Ιράν, είπε σήμερα στο Reuters ένας Αμερικανός αξιωματούχος.

Τρεις αξιωματούχοι, που μίλησαν στο Ρόιτερς και δεν θέλησαν να κατονομαστούν, ανέφεραν ότι στην επίθεση χρησιμοποιήθηκαν τόσο πύραυλοι Κρουζ όσο και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, επισημαίνοντας ότι η επίθεση ενείχε έναν υψηλότερο βαθμό περιπλοκότητας και επιτήδευσης σε σχέση με ό,τι πιστευόταν αρχικά.

Μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου θα αποκατασταθεί η παραγωγή πετρελαίου, διαβεβαιώνει ο υπουργός Ενέργειας

Ο ανεφοδιασμός της αγοράς με πετρέλαιο εκ μέρους της Σαουδικής Αραβίας έχει επανέλθει στο αρχικό επίπεδό του, διαβεβαίωσε απόψε ο υπουργός Ενέργειας, μετά τις επιθέσεις του Σαββατοκύριακου που μείωσαν στο μισό την παραγωγή.

Μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου θα έχει αποκατασταθεί η παραγωγή, φτάνοντας τα 11 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα και τα 12 εκατομμύρια μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, τόνισε ο πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Σύμφωνα με τον υπουργό, τον Οκτώβριο η παραγωγή θα είναι 9,89 εκατομμύρια βαρέλια. Η Σαουδική Αραβία θα τηρήσει πλήρως τις υποχρεώσεις της απέναντι στους πελάτες της αυτόν τον μήνα, τόνισε.

“Δεν γνωρίζουμε ακόμη ποιος και γιατί βρίσκεται πίσω από την επίθεση στις εγκαταστάσεις της Aramco”, πρόσθεσε ο υπουργός, λέγοντας ότι το βασίλειο θα πρέπει να λάβει αυστηρά μέτρα για να αποτρέψει άλλες επιθέσεις.

Ο πρόεδρος της Aramco, Γιασίρ αλ Ρουμαγιάν, από την πλευρά του είπε ότι από σήμερα στις εγκαταστάσεις του Αμπκάικ που στοχοποιήθηκαν το Σάββατο παράγονται 2 εκατομμύρια βαρέλαι ημερησίως. Τόσο ο ίδιος όσο και ο υπουργός Ενέργειας επιβεβαίωσαν ότι η εισαγωγή του κολοσσού στο Χρηματιστήριο θα προχωρήσει κανονικά και θα εξαρτηθεί “από τις συνθήκες της αγοράς”.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP
Κάιρο, Egypt, Τζέντα, Saudia Arabia

Ο Πομπέο στον Κόλπο: Θα αποφασίσει με Σαουδική Αραβία και ΗΑΕ την “απάντηση” στο Ιράν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: