Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Πέμπτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. Πηγή: ΚΥΠΕ




Ο προϋπολογισμός του κράτους για το 2020 ο οποίος κατατέθηκε και εγκρίθηκε χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο, συμφωνία με την κοινοπραξία TOTAL και ENI για το τεμάχιο 7, η νέα μαζική φυγή γιατρών από τα κρατικά νοσηλευτήρια, η έκκληση του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για συμφωνία επί των όρων αναφοράς, και οι δηλώσεις του Βρετανού Υπουργού για το Brexit ότι μια μη συμφωνία αποχώρησης θα βλάψει τους επιχειρηματικούς δεσμούς με την Κύπρο, είναι τα κύρια θέματα που προβάλλονται σήμερα στα πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων.

Η «Αλήθεια», υπό τον τίτλο «Ούτε αυξήσεις, ούτε προσλήψεις», γράφει στο κύριο της θέμα ότι ο κρατικός προϋπολογισμός του 2020 προβλέπει μέτρα συγκράτησης της απασχόλησης και του ύψους των επιδομάτων, αποζημιώσεων και οικονομικών ωφελημάτων, ενώ προωθείται η σύσταση του Ταμείου Προνοίας. Αλλού, γράφει ότι συμφωνήθηκε η αδειοδότηση του τεμαχίου 7 στην κοινοπραξία των εταιρειών TOTAL και ENI και η εκχώρηση στην πρώτη των δικαιωμάτων που κατέχει η ΕΝΙ στα τεμάχια 2,3, 8 και 9. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ εκφράζει τη ελπίδα να ξεκινήσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις.

Ο «Πολίτης» στο κύριο του θέμα με τίτλο «΄Εξιτήρια΄ γιατρών από τα νοσοκομεία», γράφει ότι το κύμα φυγής γιατρών από τα κρατικά νοσηλευτήρια δεν έχει σταματημό, καθώς δεκαέξι προσωπικοί γιατροί ετοιμάζονται να αποχωρήσουν ομαδικά. Αλλού, γράφει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης προσέφυγε στο Ανώτατο καθώς αμφισβητεί το ασυμβίβαστο μεταξύ Υπουργού και Ακαδημαϊκού. Σε άλλο του θέμα γράφει για τον προϋπολογισμό του 2020 ο οποίος καταγράφει πλεόνασμα ρεκόρ το 2020.

Ο «Φιλελεύθερος», κάτω από τον τίτλο «Γαλλικός άξονας στην ΑΟΖ», γράφει στο κύριο του θέμα ότι η η Λευκωσία κατάφερε να οχυρώσει το ενεργειακό της πρόγραμμα έναντι των τουρκικών απειλών με την υπογραφή των συμβολαίων για το τεμάχιο 7 από την κοινοπραξία TOTAL και ENI. Σε άλλο του θέμα γράφει ότι σε ποινική υπόθεση οδεύει η υπόθεση του θανάτου του 16χρονου Παναγιώτη Στεφάνου από τους Τρούλλους, αφού επιβεβαιωθεί από εμπειρογνώμονα στο εξωτερικό ότι ο θάνατος του οφειλόταν σε αλκοολική δηλητηρίαση. Αλλού, γράφει για την ποινή φυλάκισης με αναστολή που επέβαλε το Δικαστήριο στον δικηγόρο της Έφης Ηροδότου.

«Επείγει συμφωνία στους όρους αναφοράς», τιτλοφορεί το κύριο της θέμα η «Χαραυγή», η οποία γράφει ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ εξέφρασε την ελπίδα να ξεκινήσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, οι οποίες αυτή τη φορά να είναι διαφορετικές από το παρελθόν. Αλλού, γράφει για την κρίση στην Παιδεία, ότι απέχουν σήμερα από τα μαθήματα τους για 2 ώρες οι μαθητές και ψηφίζουν οι δάσκαλοι για να προχωρήσουν σε στάση εργασίας. Σε άλλο της θέμα γράφει για προειδοποιήσεις εργαζομένων στην ΑΗΚ για απεργιακά μέτρα.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Mail” στο κύριο της θέμα με τίτλο «Κακό για την Κύπρο μια μη συμφωνία για το Brexit», γράφει πως ο αρμόδιος Βρετανός Υπουργός για το Brexit, ο οποίος συναντήθηκε χθες με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, δήλωσε πως μια μη συμφωνία για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ θα διατάρασε τους επιχειρηματικούς δεσμούς των δύο χωρών. Αλλού, γράφει ότι οι Βρετανοί κάτοικοι της Κύπρου έχουν πάρει παράταση μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020 για να αποταθούν για απόκτηση ειδικού καθεστώτος στην Κύπρο στην περίπτωση του Brexit. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ κάλεσε τους δύο ηγέτες να συμφωνήσουν στους όρους αναφοράς.

ΚΥΠΕ Θωμάς Κεττένης
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 19/09/2019

“Δε μου φέρθηκε ποτέ καλά”: Η πρώτη αντίδραση Τραμπ για το θάνατο βετεράνου δημοσιογράφου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: