Η Ελλάδα να ζητήσει δυναμικά την αλληλεγγύη των συμμάχων της: Τα παχιά τα λόγια τα μεγάλα

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ. (Κ). Photo via Twitter, @tcsavunma




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΣΙΤΣΙΛΙΑΝΟΥ (*)

Είμαστε θεατές των τελευταίων εβδομάδων, όπου ο Ταγίπ Ερντογάν με τα παπαγαλάκια του συνεχίζουν τον ψυχολογικό πόλεμο εις βάρος της πατρίδας μας, με τους χάρτες που χωρίζουν το Αιγαίο από τον 25ο μεσημβρινό και δυτικά, με τις αλλεπάλληλες NAVTEX στο Αιγαίο και στην υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου, ενώ έχει παραβιαστεί κυκλικά η ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Επίσης,  έχουμε  ένα νέο στοιχείο:

Την αυξανόμενη ροή των μεταναστών στα νησιά μας  από την Τουρκία που πιθανά και αυτό να εντάσσεται μέσα στα πλαίσια του γενικότερου σχεδιασμού του Ερντογάν. Ενώ συνεχίζεται καθημερινά ο πόλεμος στον αέρα, όπου η Πολεμική μας Αεροπορία εξακολουθεί με αμείωτο ρυθμό να αναχαιτίζει τα Τουρκικά  F-16, με όλα τα αρνητικά επακόλουθα.

  • Παρατηρούμε ότι ο κλοιός σφίγγει όλο και περισσότερο στο Αιγαίο και στην Κύπρο, ενώ δεν βλέπουμε σοβαρές κινήσεις εκτός από παχιά λόγια – για μέτρα ακούμε και μέτρα δεν βλέπουμε- από τους συμμάχους μας τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και από τις ΗΠΑ.
  • Η κατάσταση αυτή θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο στο επόμενο διάστημα, τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Κύπρο. Ο Ερντογάν έχει σχεδιάσει βήμα προς βήμα τις κινήσεις του παρακολουθώντας παράλληλα τις αντιδράσεις της Αθήνας, της ΕΕ και των ΗΠΑ.

Φαίνεται ότι ο Ερντογάν τα έχει βρει με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και έχει τακτική επικοινωνία με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Το τοπίο είναι θολό, δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι η εξέλιξη, δεν γνωρίζουμε τι σχεδιάζουν οι μεγάλες δυνάμεις κάτω από το τραπέζι, τα συμφέροντα λόγω των ενεργειακών αποθεμάτων είναι μεγάλα, όλοι λογικά θέλουν μερίδιο της πίτας, η περιοχή μας είναι γεωστρατηγικής σπουδαιότητας, συνεπώς η λογική της διπλωματίας μας οφείλει να βλέπει σφαιρικά εξασφαλίζοντας όμως στο ακέραιο τα συμφέροντα της χώρας.

Είναι γεγονός ότι η κυβέρνηση χειρίζεται με ψυχραιμία την κατάσταση, είναι όμως αυτό αρκετό;

Η υποστήριξη του προέδρου της Γαλλίας  Εμμανουέλ Μακρόν στα λόγια είναι αρκετή; Μήπως στηρίζεται  μόνο στην προμήθεια των φρεγατών χωρίς να μπουν στο παιχνίδι τα Ναυπηγεία μας;

Ποια είναι η λογική της ΕΕ ως προς την αλληλεγγύη που επικαλείται η Αθήνα τόσο για το μεταναστευτικό όσο και για την Τουρκική προκλητικότητα;

Η στήριξη του Αμερικανού Πρεσβευτή στην Αθήνα σχετικά με τον χάρτη ήταν θετική. Υπήρξε όμως η επίσημη ανακοίνωση των ΗΠΑ για ένα τόσο σημαντικό θέμα που χώριζε το Αιγαίο στην μέση;

Έρχεται η ανανέωση της συμφωνίας της Σούδας, πως θα την χειριστεί η κυβέρνηση; θα ζητήσει εγγυήσεις; Αν ναι ποια θα είναι η λογική τους;

  • Η  κυβέρνηση  οφείλει να αντιληφθεί ότι έχουμε μπλέξει άσχημα με τους γείτονες, ο Ερντογάν δεν αστειεύεται, το σχέδιό του βρίσκεται σε εξέλιξη, άλλωστε μας τα είπε κατάμουτρα κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα.
  • Κύριοι της κυβέρνησης που διαχειρίζεστε την κατάσταση επιβάλλεται να ζητήσετε δυναμικά  από τους συμμάχους την αλληλεγγύη με συγκεκριμένο έργο , οι υποσχέσεις και τα παχιά  λόγια  ότι είμαστε τα καλά παιδιά και πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή δεν μας βοηθούν και παράλληλα είναι σημεία αδυναμίας της εξωτερικής πολιτικής μας.

Η αποτρεπτική  δύναμη της χώρας επιβάλλεται να βρίσκεται σε ετοιμότητα να αντιμετωπίσει το οποιοδήποτε γεγονός χωρίς να περιμένει βοήθεια.

Συνεπώς, ας φροντίσει  η κυβέρνηση σε πρώτη φάση να αυξήσει στο μέγιστο επιτρεπόμενο όριο τις επιχειρησιακές διαθεσιμότητες των μέσων το ταχύτερο, αφού δεν υπάρχει χρόνος για καθυστερήσεις.

Ας ταξινομήσει η κυβέρνηση  τις προτεραιότητες  σχετικά με το κόστος  της διαθεσιμότητας των υπαρχόντων μέσων στον αέρα, την θάλασσα και την ξηρά και ας ενεργήσει ανάλογα με τις ρεαλιστικές επιχειρησιακές ανάγκες της χώρας .

Ο χρόνος είναι αυτός που θα καθορίσει το αποτέλεσμα των ενεργειών αν ήταν προς την σωστή κατεύθυνση.

(*) Ο Γιώργος Τσιτσιλιάνος είναι Σμήναρχος εα, Μηχανικός της ΣΜΑ, Μαθηματικός MSc στα εφαρμοσμένα Μαθηματικά και ήταν υποψήφιος Βουλευτής με το Κίνημα Αλλαγής

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Οι τουρκικές παραβιάσεις της κυπριακής Αιγιαλίτιδας Ζώνης και ΑΟΖ: Επιβολή κυρώσεων τώρα

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: