Οι τουρκικές παραβιάσεις της κυπριακής Αιγιαλίτιδας Ζώνης και ΑΟΖ: Επιβολή κυρώσεων τώρα

File Photo: Το τουρκικό γεωτρύπανο Γιαβούζ. Via Twitter, @fatih_donmez




Του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΤΖΑΝΟΥ
Δρ. Πυρηνικής Τεχνολογίας

Στις 9 Ιουλίου, 2019, ο νέος Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, κ. Νίκος Δένδιας, στην πρώτη του δήλωση από την ανάληψη των υπουργικών καθηκόντων του, ανέφερε (ΕΔΩ):

  • “Καταδικάζουμε την επιχειρούμενη από την Τουρκία παράνομη γεώτρηση εντός της αιγιαλίτιδας ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας”.

Στις 29 Ιουλίου 2019, ο νέος Έλληνας πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την επίσκεψη του στην Κύπρο δήλωσε (ΕΔΩ):

  • “ η Τουρκία – με τις πρόσφατες παράνομες ενέργειές της στην Αιγιαλίτιδα Ζώνη και στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας- επιχειρεί και πάλι να αμφισβητήσει την κυριαρχία της και να παρεμποδίσει την άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων”.

Στις 29 Αυγούστου, 2019, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας στην κοινή συνέντευξη τύπου με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, ανέφερε (ΕΔΩ):

  • “οι ενέργειες των γειτόνων μας στην αιγιαλίτιδα ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ενέργειες παράνομες – Αθήνα και Βερολίνο συμφωνούμε σε αυτό”.

Σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο [UNCLOS], η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) ενός κράτους είναι η θαλάσσια ζώνη που επεκτείνεται πέρα της αιγιαλίτιδας ζώνης (χωρικά ύδατα) μέχρι 200 ναυτικά μίλια από την ακτή, ενώ η αιγιαλίτιδα ζώνη εκτείνεται στα 12 ναυτικά μίλια από την ακτή, όπου το κράτος ασκεί πλήρη κυριαρχικά δικαιώματα (ΕΔΩ).

Το Τουρκικό γεωτρύπανο υδρογονανθράκων Fetih είναι από τις 24 Μαιου, 2019, αγκυροβολημένο 36 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Κύπρου, μέσα στην ΑΟΖ της,  αλλά  έξω από την αιγιαλίτιδα ζώνη της, όπου αναφέρεται ότι έχει προχωρήσει σε γεωτρήσεις για την εξεύρεση υδρογονανθράκων (ΕΔΩ).

Στις 27, Αυγούστου 2019, ανακοινώθηκε ότι για πρώτη φορά η Τουρκία προχώρησε σε γεώτρηση μέσα στα Κυπριακά χωρικά ύδατα στα ανοιχτά της  Καρπασίας με το ερευνητικό σκάφος Yavuz (ΕΔΩ).

  • Οι αναφορές του κ. Δένδια και του κ. Μητσοτάκη άλλοτε στην παραβίαση από την Τουρκία  της Κυπριακής αιγιαλίτιδας ζώνης και άλλοτε στην παραβίαση της Κυπριακής ΑΟΖ  δημιουργούν πολλά ερωτήματα επάνω στο πλέον κρίσιμο αυτό τον καιρό  θέμα για την Κύπρο και την Ελλάδα που απαιτούν απαντήσεις. Ανησυχεί η παρούσα Ελληνική κυβέρνηση μόνο για παραβιάσεις της αιγιαλίτιδας ζώνης και όχι της ΑΟΖ;

Η δήλωση του κ. Δένδια αναφέρθηκε  μόνο στην αιγιαλίτιδα ζώνη.  Η δήλωση του κ. Μητσοτάκη στην Κύπρο αναφέρεται στην αιγιαλίτιδα ζώνη και στην ΑΟΖ, και η τελευταία δήλωση του αναφέρεται μόνο στην αιγιαλίτιδα ζώνη. Συζήτησε ο κ. Μητσοτάκης  με την καγκελάριο Μέρκελ μόνο παραβιάσεις της αιγιαλίτιδας ζώνης ή και παραβιάσεις της ΑΟΖ; Συμφώνησαν ο Έλληνας πρωθυπουργός και η καγκελάριος Μέρκελ ότι μόνο οι παραβιάσεις της αιγιαλίτιδας ζώνης είναι παράνομες; Ποια είναι η θέση της καγκελαρίου Μέρκελ στις παράνομες παραβιάσεις της Κυπριακής ΑΟΖ;

Η Τουρκία με την ανοχή της Διεθνούς Κοινότητας παραβιάζει την διεθνή νομιμότητα και εδραιώνει τη κατοχή της στη Βόρεια Κύπρο τα τελευταία 45 χρόνια.  Η Κύπρος, μια μικρή χώρα μέλος του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης,  έχει ουσιαστικά αφεθεί να αντιμετωπίσει μόνη της τον Τουρκικό επεκτατισμό.

  • Θα ήταν περίεργο εάν η καγκελάριος δεν συμφωνούσε ότι η παραβίαση της αιγιαλίτιδας ζώνης της Κύπρου παραβιάζει την Διεθνή νομιμότητα. Αυτό που έχει βαρύτητα είναι η ενεργός στήριξη της καγκελαρίου της επιβολής στην Τουρκία από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Διεθνή Κοινότητα – τουλάχιστον από την Ευρωπαϊκή Ένωση – αποτελεσματικών κυρώσεων, όπως προβλέπει ο καταστατικός χάρτης των Ηνωμένων Εθνών – άρθρα 41 και 42 –  για την παραβίαση της Κυπριακής αιγιαλίτιδας ζώνης και ΑΟΖ και για την άρνηση της να τερματίσει την κατοχή της στη Βόρεια Κύπρο. Ο σουλτάνος Ερντογάν κατάπιε την υπερηφάνεια του και έπεσε στη αγκαλιά του Πούτιν μετά την  επιβολή κυρώσεων από την Ρωσία που πονούσαν αποτελεσματικά την Τουρκία.

Η ανοχή από τη Διεθνή Κοινότητα της Τουρκικής κατοχής στη Βόρεια Κύπρο, της επιθετικότητας της κατά της Ελλάδας, και η μέχρι τώρα ανοχή της επιθετικότητας της στην Ανατολική Μεσόγειο  έχουν αποθρασύνει την Τουρκία που έχει αποβεί η μεγαλύτερη απειλή της ειρήνης στην περιοχή. Eίναι καιρός να επιβληθούν αποτελεσματικές κυρώσεις στη Τουρκία – που έπρεπε να είχαν επιβληθεί προ πολλού – για να σεβασθεί την διεθνή νομιμότητα.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. 

Η επίσκεψη του Ερντογάν στη Μόσχα προκάλεσε ταραχή στην Ουάσιγκτον: Τα επόμενα βήματα…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: