Επανεξετάζεται σε ΗΠΑ και Ευρώπη η ασφάλεια των φαρμάκων για τις καούρες όπως το Zantac

File photo : ΑΠΕ/ΜΠΕ




Οι ρυθμιστικές αρχές φαρμάκων στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση επανεξετάζουν την ασφάλεια μιας ευρέως διαδεδομένης ουσίας για τις στομαχικές καούρες, τις ρανιτιδίνης, η οποία είναι γνωστή με την εμπορική της ονομασία  Zantac. Ο λόγος που γίνεται η επανεξέταση είναι ότι εντοπίστηκαν ίχνη μιας πιθανόν καρκινογόνου ουσίας σε ορισμένες εκδόσεις του φαρμάκου.

Η Διεύθυνση Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ [FDA] ανακοίνωσε ότι βρήκε ίχνη πρόσμειξης με την ονομασία N-nitrosodimethylamine (NDMA), σε ορισμένες εκδόσεις φαρμάκων τα οποία περιέχουν ρανιτιδίνη. Και η  FDA και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων ανακοίνωσαν ότι θα επανεξετάσουν την ασφάλεια του φαρμάκου.

Η ξένη και πιθανόν επικίνδυνη ουσία στην ρανιτιδίνη εντοπίστηκε για πρώτη φορά από τους ελεγκτές της Valisure, ενός online φαρμακείου που ελέγχει για τυχόν ατέλειες ή σφάλματα τα  φαρμακευτικά σκευάσματα που πουλάει.

Όπως ανακοίνωσε η Valisure τα ίχνη της βλαπτικής ουσίας εντοπίστηκαν τόσο στο γνωστό σκεύασμα της εταιρίας Sanofi SA, το ’Zantac όσο και σε γενόσιμες εκδοχές του φαρμάκου.

Με πληροφορίες από Reuters

Έξυπνη συσκευή ανιχνεύει σε πέντε λεπτά την ανάγκη ή όχι του ασθενή για χρήση αντιβίωσης

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: