LSD κατά του άγχους: Μια και μόνη δόση δίνει άμεση και διαρκή ανακούφιση * Εγκρίθηκε ως «πρωτοποριακή θεραπεία» στις ΗΠΑ

FILE PHOTO : Kαρτέλες χαπιών EPA, GERMAN CUSTOMS INVESTIGATION SERVICES HAMBURG




Τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα μιας κλινικής δοκιμής έδωσαν το καθεστώς «πρωτοποριακής θεραπείας»  από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων [FDA] των ΗΠΑ σε ένα  σκεύασμα LSD  για τη θεραπεία της γενικευμένης αγχώδους διαταραχής, ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη η Mind Medicine Inc, η φαρμακευτική εταιρεία αναπτύσσει το φάρμακο, αναφέρει το CNN.

Αυτός ο χαρακτηρισμός «είναι μια αναγνώριση ότι ένα φάρμακο έχει αποδείξει την κλινική του αποτελεσματικότητα στην κάλυψη μιας μη αντιμετωπίσιμης ιατρικής ανάγκης που ενέχει νοσηρότητα και θνησιμότητα», δήλωσε ο Δρ Ντάνιελ Κάρλιν, επίκουρος καθηγητής ψυχιατρικής στο Tufts University School of Medicine στη Βοστώνη και επικεφαλής ιατρός για τη MindMed.

Δύο άλλες εταιρείες έχουν λάβει επίσης το καθεστώς πρωτοποριακής θεραπείας από τον FDA: Το psilocypbin για την ανθεκτική σε θεραπείες κατάθλιψη και η MDMA, κοινώς γνωστή ως “έκσταση” ή molly, για διαταραχή μετατραυματικού στρες [ PTSD].

 

Νέα αποτελέσματα για την αποτελεσματικότητα στις 12 εβδομάδες

Μια εφάπαξ δόση MM120 οδήγησε σε ποσοστό ύφεσης 48% στην γενικευμένη αγχώδη διαταραχή στις 12 εβδομάδες μετά τη χορήγηση του φαρμάκου, σύμφωνα με την MindMed.

  •  Το φάρμακο MM120 βελτίωσε επίσης σημαντικά τα κλινικά σημάδια της γενικευμένης αγχώδους διαταραχής για το 65% των ασθενών εντός τριών μηνών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δοκιμής φάσης 2b που σχεδιάστηκε για τον έλεγχο των επιπέδων δοσολογίας, είπε η εταιρεία.

Το άγχος είναι η πιο κοινή ψυχική διαταραχή στις Ηνωμένες Πολιτείες, επηρεάζοντας πάνω από 40 εκατομμύρια ανθρώπους ηλικίας 18 ετών και άνω κάθε χρόνο, σύμφωνα με την Ένωση Άγχους και Κατάθλιψης. Το γενικευμένο άγχος χαρακτηρίζεται από υπερβολικές, συνεχείς σκέψεις που είναι δύσκολο να ελεγχθούν και παρεμβαίνουν στις καθημερινές δραστηριότητες.

«Η κλινική βελτίωση για πολλούς ασθενείς ήταν υπερδιπλάσια από αυτή που βλέπουμε με το σημερινό πρωτόκολλο περίθαλψης», είπε ο Κάρλιν. «Αυτό συνέβη σε όλα τα επίπεδα άγχους, από μέτριο μέχρι σοβαρό».

Το πρότυπο φροντίδας για τη γενικευμένη αγχώδη διαταραχή είναι ένας συνδυασμός γνωσιακής συμπεριφορικής θεραπείας και φαρμάκων όπως οι εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης ή SSRI και η βουσπιρόνη – που και τα δύο δρουν στα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο – καθώς και ηρεμιστικά που ονομάζονται βενζοδιαζεπίνες.

  • Όλα αυτά τα φάρμακα χρειάζονται χρόνο για να λειτουργήσουν και μπορεί να απαιτούν πειραματισμό με διάφορες δόσεις, προσθέτοντας χρόνο και κόστος στη θεραπεία ενός ασθενούς, είπε ο Κάρλιν.

Καθορισμός της σωστής δοσολογίας

Η δοκιμή εξέτασε δόσεις των 25, 50, 100 και 200 ​​μικρογραμμαρίων σε σύγκριση με ένα εικονικό φάρμακο [placebo].

«Είμαστε πολύ βέβαιοι με βάση τα αποτελέσματα ότι τα 100 μικρογραμμάρια είναι η σωστή δόση για να προχωρήσουμε στις μελέτες της τρίτης φάσης μας, καθώς δεν είδαμε περαιτέρω βελτίωση με 200 μικρογραμμάρια, αντίθετα είδαμε επιπλέον δυσμενείς επιπτώσεις», είπε ο Κάρλιν.

Ο καθηγητής Ντέιβιντ Νατ, διευθυντής της Μονάδας Νευροψυχοφαρμακολογίας στο τμήμα επιστημών του εγκεφάλου του Imperial College του Λονδίνου, είπε ότι τα αποτελέσματα της μελέτης «είναι πολύ συναρπαστικά δεδομένα για έναν αριθμό ατόμων στα οποία είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί (άγχος).

Αν και δεν ήταν ο πρωταρχικός σκοπός της μελέτης, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το MM120 βελτίωσε επίσης  τα σημάδια της κατάθλιψης,  είπε ο Κάρλιν. «Είδαμε ταχεία και ισχυρή βελτίωση στα συμπτώματα της κατάθλιψης στους ανθρώπους – η κατάθλιψη και το άγχος έχουν αλληλοεπικαλυπτόμενους ορισμούς ασθενειών».

 

Με πληροφορίες από CNN 

Καρκινογόνο βενζόλιο σε πολύ γνωστά προϊόντα για την ακμή εντόπισε ανεξάρτητο αμερικανικό εργαστήριο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: