Ο Έλον Μασκ πήρε τελικά την άδεια για να… φυτεύει μικροτσίπ σε εγκεφάλους: Για ιατρικούς και τηλεπαθητικούς λόγους [videos]

FILE PHOTO Electric car maker Tesla CEO Elon Musk EPA/LUDOVIC MARIN / POOL MAXPPP OUT




Η Neuralink, η εταιρεία εμφυτευμάτων εγκεφάλου του Έλον Μασκ, δήλωσε την Πέμπτη ότι έλαβε το πράσινο φως από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) για να ξεκινήσει την πρώτη της κλινική μελέτη, ένα κρίσιμο ορόσημο μετά από παλαιότερους αγώνες για έγκριση.

Ο Μασκ έχει προβλέψει τουλάχιστον τέσσερις φορές από το 2019 ότι η εταιρεία ιατρικών συσκευών του θα ξεκινήσει δοκιμές σε ανθρώπους για ένα εμφύτευμα εγκεφάλου για τη θεραπεία σοβαρών καταστάσεων όπως η παράλυση και η τύφλωση.

Ωστόσο, η εταιρεία, που ιδρύθηκε το 2016, ζήτησε την έγκριση της FDA μόνο στις αρχές του 2022 – και η υπηρεσία απέρριψε την αίτηση, είπαν επτά νυν και πρώην υπάλληλοι στο Reuters τον Μάρτιο.

Η FDA είχε επισημάνει αρκετές ανησυχίες στη Neuralink που έπρεπε να αντιμετωπιστούν πριν επιβληθούν κυρώσεις για δοκιμές σε ανθρώπους, σύμφωνα με τους υπαλλήλους. Τα σημαντικότερα ζητήματα αφορούσαν την μπαταρία λιθίου της συσκευής, την πιθανότητα τα καλώδια του εμφυτεύματος να μεταναστεύσουν μέσα στον εγκέφαλο και την πρόκληση της ασφαλούς εξαγωγής της συσκευής χωρίς να καταστραφεί ο εγκεφαλικός ιστός.

Η έγκριση της FDA της Πέμπτης έρχεται καθώς οι νομοθέτες των ΗΠΑ προτρέπουν τις ρυθμιστικές αρχές να διερευνήσουν εάν η σύνθεση μιας επιτροπής που επιβλέπει τις δοκιμές σε ζώα στο Neuralink συνέβαλε σε λανθασμένα και βιαστικά πειράματα.

Το Neuralink έχει ήδη γίνει αντικείμενο ομοσπονδιακών ερευνών.

Πέρυσι, ο γενικός επιθεωρητής του USDA άρχισε να ερευνά, κατόπιν αιτήματος ομοσπονδιακού εισαγγελέα, πιθανές παραβιάσεις του νόμου περί ευημερίας των ζώων, ο οποίος διέπει τον τρόπο με τον οποίο οι ερευνητές μεταχειρίζονται και δοκιμάζουν ορισμένους τύπους ζώων. Η εταιρεία έχει σκοτώσει περίπου 1.500 ζώα, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 280 προβάτων, χοίρων και πιθήκων, μετά από πειράματα από το 2018, ανέφερε προηγουμένως το Reuters.

Η έρευνα εξέτασε επίσης την επίβλεψη της Neuralink από το USDA.

Σε ένα tweet την Πέμπτη, η Neuralink είπε ότι δεν είναι ακόμη έτοιμη για κλινική δοκιμή.

«Αυτό είναι το αποτέλεσμα της απίστευτης δουλειάς της ομάδας Neuralink σε στενή συνεργασία με τον FDA και αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό πρώτο βήμα που μια μέρα θα επιτρέψει στην τεχνολογία μας να βοηθήσει πολλούς ανθρώπους», ανέφερε η εταιρεία σε tweet την Πέμπτη.

Με τα χρόνια, ο Μασκ έχει περιγράψει δημόσια ένα φιλόδοξο σχέδιο για το Neuralink. Έγινε πρωτοσέλιδο στα τέλη του περασμένου έτους, όταν είπε ότι ήταν ήδη τόσο σίγουρος για την ασφάλεια της συσκευής που θα ήταν πρόθυμος να τις εμφυτεύσει στα δικά του παιδιά.

Ο Μασκ οραματίζεται τόσο άτομα με αναπηρία όσο και υγιή άτομα να λαμβάνουν γρήγορα χειρουργικά εμφυτεύματα σε τοπικά κέντρα. Αυτές οι συσκευές στοχεύουν να θεραπεύσουν μια σειρά παθήσεων από την παχυσαρκία, τον αυτισμό, την κατάθλιψη και τη σχιζοφρένεια, έως την ενεργοποίηση της περιήγησης στο διαδίκτυο και της τηλεπάθειας.

Με πληροφορίες από theguardian.com
Ελλάδα Αθήνα 

Ανοίγει ο δρόμος για επαναστατική γενιά φαρμάκων: Η Τεχνητή Νοημοσύνη «γέννησε» αντιβιοτικό που εξολόθρευσε ανίκητο μέχρι σήμερα υπερβακτήριο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: