Εχασε και την τελευταία του ελπίδα, τη Βουλή των Λόρδων ο Τζόνσον: Τον… έστειλαν ομόφωνα

File Photo: Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αντιδρά κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης ενόψει των διμερών συναντήσεων στο πλαίσιο της Συνόδου των G7, Μπιαρίτς, Γαλλία. EPA, NEIL HALL
Σε απελπιστική κατάσταση φαίνεται ότι βρίσκεται πλέον ο Βρετανός πρωθυπουργός μετά και την τελευταία απόρριψη του πολιτικού σχεδίου και από τη Βουλή των Λόρδων, οι οποίοι ομόφωνα αποφάσισαν να εγκρίνουν το νομοσχέδιο που αποκλείει την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία.

  • Πρόκειται για το “κερασάκι στην τούρτα” των τελευταίων δραματικών ημερών στη Βρετανία, όταν ο Τζόνσον είδε να τον εγκαταλείπουν τόσο ο βουλευτής των Συντηρητικών και εγγονός του Ουίνστον Τσόρτσιλ, Νίκολας Σόουμς, όσο και ο ίδιος του ο αδερφός, Τζο Τζόνσον, ο οποίος υπέβαλε την παραίτηση του από την θέση του υφυπουργού και από την βουλευτική του έδρα… Γεγονότα τα οποία δικαιολογούν απόλυτα την έκρηξη του Βρετανού πρωθυπουργού, ο οποίος, πεισμωμένος, δήλωσε ότι προτιμά να βρεθεί “νεκρός σε χαντάκι” παρά να αναβάλει την ημερομηνία του Brexit.

Η σημερινή απόφαση της Βουλής των Λόρδων έγινε η οριστική “ταφόπλακα” στα σχέδια του Τζόνσον, καθώς το νομοσχέδιο αναμένεται ότι θα υπογραφεί από την βασίλισσα Ελισάβετ την Δευτέρα και θα καταστεί αυτομάτως νόμος.

  • Η Βουλή των Κοινοτήτων είχε ψηφίσει το νομοσχέδιο αυτό την Τετάρτη, μολονότι ο πρωθυπουργός υποστήριζε ότι κάτι τέτοιο σημαίνει “χρόνια αβεβαιότητας και καθυστερήσεων”, επειδή τον υποχρεώνει να ζητήσει από τις Βρυξέλλες μια νέα αναβολή του Brexit.

Ο Τζόνσον επιμένει ότι πρέπει να διεξαχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές στις 15 Οκτωβρίου ώστε να αποφασίσει ο λαός ποιον θέλει να στείλει στη σύνοδο κορυφής των ηγετών των χωρών μελών της ΕΕ, που είναι προγραμματισμένη για τις 17 και 18 του ίδιου μήνα. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης απέρριψαν την πρόταση αυτή, η οποία για να εγκριθεί πρέπει να ψηφιστεί από τα δύο τρίτα των 650 μελών της Βουλής των Κοινοτήτων.

Οι Εργατικοί δήλωναν αρχικά ότι θα στηρίξουν την πρόταση για εκλογές εφόσον γίνει νόμος η πρόταση για την αποτροπή του Brexit χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου, όμως τώρα λένε ότι θέλουν να εξασφαλιστεί πρώτα η αναβολή του “διαζυγίου”.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, DPA, Reuters

“Δεν παραιτούμαι” δηλώνει ο Τζόνσον: Ευκαιρία να τον «ρίξει» ψάχνει η αντιπολίτευση

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal


Latest of HellasJournal