“Δεν παραιτούμαι” δηλώνει ο Τζόνσον: Ευκαιρία να τον «ρίξει» ψάχνει η αντιπολίτευση

File photo:Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον χειρονομεί προς τον ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Βουλής των Αντιπροσώπων, Λονδίνο, Βρετανία. EPA, JESSICA TAYLOR, UK PARLIAMENT, HANDOUT




Την ώρα που ο Μπόρις Τζόνσον δηλώνει “δεν παραιτούμαι” και τονίζει πως θα πάει στις Βρυξέλλες για να επιτύχει συμφωνία αποχώρησης για την 31η Οκτωβρίου, τα κόμματα της αντιπολίτευσης συμφώνησαν να πουν όχι σε εκλογές πριν τον Νοέμβριο,  απέχοντας ή καταψηφίζοντας νέα σχετική κυβερνητική πρόταση και εκθέτοντας έτσι τον Τζόνσον 

Η νέα πρόταση για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών αναμένεται την Δευτέρα να έρθει προς έγκριση από τον Βρετανό πρωθυπουργό, παρά το γεγονός ότι το νομοσχέδιο  για παράταση της προθεσμίας του Brexit θα έχει πάρει ήδη μέχρι τότε τη βασιλική έγκριση για να γίνει νόμος του κράτους.

«Θα πάω στις Βρυξέλλες, θα πετύχω μια συμφωνία και θα σιγουρευτώ ότι θα αποχωρήσουμε στις 31 Οκτωβρίου, αυτό πρέπει να κάνουμε», δήλωσε ο Τζόνσον στο Sky News κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Σκοτία.

Ερωτηθείς εάν θα παραιτηθεί στην περίπτωση που δεν καταφέρει να το πετύχει αυτό, δήλωσε: «Αυτή δεν είναι μια υπόθεση που είμαι διατεθειμένος να σκεφθώ».

Ο Μπόρις Τζόνσον θέλει να γίνουν οι εκλογές στις 15 Οκτωβρίου, πριν την σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, στις 17 και 18 Οκτωβρίου. Υποστηρίζει ότι κάτι τέτοιο θα δώσει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση “να τα βγάλει πέρα” με την διαδικασία του Brexit στις 31 Οκτωβρίου.

Όμως, μετά τις συνομιλίες που είχαν στο Ουέστμινστερ τα κόμματα της αντιπολίτευσης σήμερα, η επικεφαλής του Κόμματος Ουαλίας στο κοινοβούλιο, Λιζ Ρόμπερτς, επιβεβαίωσε την κοινή απόφασή τους να μην δεχθούν το σχέδιο Τζόνσον για πρόωρες εκλογές, επισημαίνοντας ότι στόχος είναι η παρέλευση της ημερομηνίας της 31ης Οκτωβρίου και η παράταση του άρθρου 50.

«Έχουμε μία ευκαιρία να ρίξουμε τον Μπόρις, να τον ανακόψουμε και να σταματήσουμε το Brexit. Και πρέπει να αρπάξουμε αυτή την ευκαιρία» είπε, προσθέτοντας ότι δεν πρέπει να δοθεί η ευκαιρία στην κυβέρνηση να αγνοήσει το νόμο.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης θέλουν να συνέλθουν οι εργασίες της Βουλής γύρω στις 19 Οκτωβρίου, περίοδος κατά την οποία -σύμφωνα με το νομοσχέδιο Μπεν- ο πρωθυπουργός θα πρέπει να αιτηθεί από την ΕΕ μία παράταση στο Brexit, εάν μέχρι τότε δεν υπάρξει συμφωνία και εάν δεν υπάρξει έγκριση του κοινοβουλίου σε έξοδο χωρίς συμφωνία. Με βάση τη χρονική αλληλουχία των γεγονότων, δεν θα μπορέσουν να διεξαχθούν εκλογές πριν από τον Νοέμβριο.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, συμφώνησαν είτε να καταψηφίσουν ή να απέχουν από την ψηφοφορία επί της πρότασης της κυβέρνησης για διεξαγωγή εκλογών στα μέσα Οκτωβρίου, όπως επίσης να μην προχωρήσουν την επόμενη εβδομάδα ούτε σε πρόταση μομφής.

Σημειώνεται ότι για να γίνει δεκτή μία πρόταση για διεξαγωγή εκλογών, απαιτείται συναίνεση των δύο τρίτων των μελών του κοινοβουλίου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ/CNN

Κλιμακώνει την απειλή Ερντογάν για πρόσφυγες ο Οτκάι: “Δεν είναι μπλόφα, είναι πραγματικότητα”

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: