Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τετάρτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Kυπριακές εφημερίδες. ΚΥΠΕ




Η πρώτη αγωγή Τ/κ για περιουσία του που εγκατέλειψε το 1963, η έλευση φυσικού αερίου από το «Αφροδίτη» το 2025, η προώθηση δημιουργίας δημοτικής αστυνομίας οι αντεγκλήσεις ΑΚΕΛ και Κυβέρνησης-ΔΗΣΥ για τους χειρισμούς στο Κυπριακό, η έρευνα της ΜΟΚΑΣ με αφορμή δημοσίευμα για εμπλοκή του δικηγορικού γραφείου του ΠτΔ σε υποθέσεις ξεπλύματος χρήματος και η εφαρμογή αυστηρών μέτρων για τις τροχαίες συγκρούσεις, είναι μερικά από τα κύρια θέματα που προβάλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Ελπίζουμε να μην ξαναψηφίσετε ΄όχι΄ για να τσιμεντώσετε το ΄ναι΄» γράφει στο κύριό του θέμα ότι το ΑΚΕΛ καλείται να εξηγήσει γιατί δεν συμφώνησε με τον Ταλάτ επί προεδρίας Χριστόφια και φιλοξενούνται δηλώσεις και αντιδηλώσεις από ΑΚΕΛ, Κυβέρνηση και ΔΗΣΥ για τους χειρισμούς στο Κυπριακό. Αλλού γράφει ότι προωθείται η εφαρμογή αυστηρών μέτρων για τις τροχαίες συγκρούσεις. Σε άλλο θέμα η “Α” γράφει ότι το 2025 φθάνει το πρώτο φυσικό αέριο από το «Αφροδίτη» και φιλοξενεί δηλώσεις του Υπουργού Ενέργειας.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Δημοτική αστυνομία με ευρείες εξουσίες» γράφει στο κύριό του θέμα ότι σημαντικές αλλαγές στην καθημερινότητα των πολιτών αναμένεται να επιφέρει η εφαρμογή του νομοσχεδίου για τη δημοτική αστυνομία που ετοίμασαν τα Υπουργεία Δικαιοσύνης και Εσωτερικών. Αλλού γράφει ότι στο μικροσκόπιο της ΜΟΚΑΣ τέθηκε από τις πρώτες μέρες δημοσιοποίησης της από τον OCCRP η έρευνα που εμπλέκει ευθέως τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και το δικηγορικό γραφείο που φέρει το όνομα του σε υπόθεση ξεπλύματος βρόμικου χρήματος. Σε άλλο θέμα ο “Π” γράφει ότι ο Σεργκέι Λαβρόφ ζήτησε κυπριακά διαβατήρια για γνωστές του.

«Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Πρώτη αγωγή Τ/κ για το 1963» γράφει στο κύριό του θέμα ότι Τ/κ εγκατέλειψαν περιουσία στην τουρκανταρσία και κατηγορούν την ΚΔ ότι την κατέχει ως “επεμβασίας” και η Δημοκρατία καλείται να αποδείξει στο Δικαστήριο ότι δεν ευθύνεται που οι Τουρκοκύπριοι εγκατέλειψαν τις περιουσίες τους το 1963 και μεταφέρθηκαν σε θύλακες για να επιβάλουν τη διχοτόμηση. Αλλού αναφέρεται σε κατάσταση ακαθαρσίας στο πάρκο της τάφρου της Πύλης Αμμοχώστου δίπλα στη λεωφόρο Στασίνου. Σε άλλο θέμα ο “Φ” γράφει ότι καταβάλλεται ύστατη προσπάθεια για να μην απειληθεί η εργατική ειρήνη σε τουριστική περίοδο με μεσολαβητική πρόταση της Υπουργού Εργασίας στην ξενοδοχειακή βιομηχανία.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Πανικοβλημένοι αποπροσανατολίζουν» αναφέρεται στο κύριό της θέμα στις δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ που απαντά σε Κυβέρνηση-ΔΗΣΥ σε προσπάθεια αποπροσανατολισμού, όπως αναφέρει, της κοινής γνώμης. Αλλού γράφει ότι αποφασισμένη να δώσει πρόταση ή να κηρύξει αδιέξοδο δήλωνε χθες βράδυ η Υπουργός Εργασίας κατά την εξαντλητική προσπάθεια για να φτάσουν σε συμφωνία οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και οι ξενοδόχοι. Σε άλλο θέμα γράφει ότι μόλις στο 25% ανήλθε η υλοποίηση των αναπτυξιακών κονδυλίων της κυβέρνησης το πρώτο 7μηνο.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα «Cyprus Mail» υπό τον τίτλο «Η πρώτη πρόβλεψη για φυσικό αέριο από το Αφροδίτη το 2025» αναφέρεται στις δηλώσεις του Υπουργού Ενέργειας ότι εντός της εβδομάδας αναμένεται από την κοινοπραξία Noble – Shell – Delek η κατάθεση νέου σχεδίου ανάπτυξης και παραγωγής του «Αφροδίτη» κι ότι σύμφωνα με χρονοδιαγράμματα το πρώτο φυσικό αέριο αναμένεται το 2025, ενώ η πρόθεση είναι να γίνει και δεύτερη επιβεβαιωτική γεώτρηση. Αλλού αναφέρεται στο συνέδριο των αποδήμων που άρχισε χθες στην Λευκωσία. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η ΜΟΚΑΣ διερευνά τους ισχυρισμούς του OCCRP για εμπλοκή του δικηγορικού γραφείου του Προέδρου Αναστασιάδη σε υπόθεση ξεπλύματος βρόμικου χρήματος.

Η εβδομαδιαία «Οικονομική Καθημερινή» υπό τον τίτλο «Μας ανησυχεί το άτακτο Brexit» γράφει ότι το κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί διεθνώς λόγω του επικείμενου Brexit, έφερε και μούδιασμα σε επιχειρηματικά ανοίγματα στην Κύπρο. Αλλού αναφέρεται σε συνέδριο στο Σαν Φρανσίσκο όπου παρουσιάστηκαν τεχνολογίες που μετασχηματίζουν την οικονομία. Σε άλλο θέμα η “Κ” αναφέρεται στη μείωση των αφίξεων τουριστών και στη μείωση και των εσόδων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τρίτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: