Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τρίτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. ΚΥΠΕ




Η πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα με φόντο τις «προεδρικές» εκλογές, η κατάσταση στα δημόσια νοσηλευτήρια, η επίσκεψη της Τζέιν Χολ Λουτ στην Κύπρο δημοσιεύματα του OCCRP για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και η έκκληση της Αστυνομίας για υιοθέτηση αυστηρότερων ποινών για όσους παραβιάζουν τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας, προβάλλονται ως κύρια θέματα στα σημερινά πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Η «Αλήθεια» με τίτλο στο κύριό της θέμα «Ανοικτός πόλεμος Ακιντζί – Οζερσάι» γράφει πως στα κατεχόμενα κορυφώνεται ο ανοικτός πόλεμος ανάμεσα στον Μουσταφά Ακιντζί και τους εκλεκτούς της Άγκυρας Οζερσάι και Τατάρ, με φόντο τις «εκλογές» για νέο ηγέτη της Τ/κ κοινότητας τον Απρίλιο του 2020 και βασικό σημείο τριβής και αντιπαράθεσης το Κυπριακό και την επιδιωκόμενη λύση. Αλλού γράφει ότι έγνοια του ΑΚΕΛ είναι η εξουσία και πως ο Άντρος Κυπριανού παραδέχεται από τώρα ότι θα επιδιώξουν συνεργασίες στις προεδρικές. Σε άλλο θέμα γράφει πως έρχονται γιατροί από το εξωτερικό.

«Μετά από τις διακοπές αρρυθμίες στην Υγεία» τιτλοφορεί το κύριό του θέμα ο «Πολίτης» που γράφει πως έκρυθμη είναι η κατάσταση στον τομέα της δημόσιας υγείας με γιατρούς και νοσηλευτές να επαναφέρουν το θέμα της στελέχωσης – τη ρίζα του κακού για τα κακώς έχοντα στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ. Σε άλλο θέμα γράφει πως από τον Ιανουάριο μέχρι χθες 29 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε οδικές συγκρούσεις στην Κύπρο. Αλλού γράφει ότι κατά περίπου 3,000 εκλογείς αυξήθηκε προχθές η αποχή στην αναπληρωματική εκλογή για την ανάδειξη δημάρχου Αμμοχώστου σε σχέση με το 2016.

Κάτω από τον τίτλο «Ταξίδι Λουτ χωρίς όρους» ο «Φιλελεύθερος» γράφει στο κύριό του θέμα πως η αποστολή της Τζέιν Χολ Λουτ σε αυτό το νέο ταξίδι αστραπή στο νησί είναι να προετοιμάσει τις συναντήσεις που θα έχει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών με τους δύο ηγέτες στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε μελέτη του Υπουργείου Εσωτερικών από την οποία προκύπτει ότι σε περιοχή στο Πισσούρι έριξαν μπάζα πάνω από λίμνες τα οποία δεν συμπίεσαν και επειδή οι στατικές μελέτες ήταν ανεπαρκείς, 84 σπίτια υπέστησαν ζημιές. Αλλού γράφει ότι «πήρε €600,000 από ακίνητο αλλά έπαιρνε και ΕΕΕ».

«Πληθαίνουν τα στοιχεία που εκθέτουν τον ΠτΔ» τιτλοφορεί το κύριό της θέμα η «Χαραυγή» που γράφει ότι εκτεθειμένο αφήνουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και άλλα στοιχεία του OCCRP, το οποίο αναφέρει ότι εκπρόσωπος του πρώην δικηγορικού του γραφείου υπέγραψε συμφωνία αγοραπωλησίας ρωσικών εταιρειών για το ποσό των €220 εκ., οι οποίες είναι συνδεδεμένες με το σκάνδαλο Troika Laundromat. Αλλού αναφέρει ότι κρίσιμη είναι η σημερινή μέρα για την ξενοδοχειακή βιομηχανία. Σε άλλο θέμα γράφει ότι μεταξύ 13 χωρών, η Κύπρος είναι η πιο γρήγορη οδός για απόκτηση ευρωπαϊκού διαβατηρίου.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail» στεγάζει το κύριό της θέμα κάτω από τον τίτλο «Έκκληση για αυστηρότερες οδικές ποινές» και γράφει ότι μετρώντας 29 νεκρούς στην άσφαλτο κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του χρόνου -έξι τις τελευταίες 11 ημέρες- η Αστυνομία απηύθυνε τη Δευτέρα δραματική έκκληση στους πολιτικούς για υιοθέτηση των αναγκαίων μέτρων ώστε οι Κύπριοι να συμμορφώνονται με τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας. Αλλού γράφει ότι το μέλλον της Τράπεζας Κύπρου είναι «καθοριστικό για ολόκληρη την οικονομία». Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε νέο εξοπλισμό για την αντιμετώπιση πυρκαγιών σε ψηλά κτίρια.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Δευτέρας: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: