Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Παρασκευής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. Πηγή: ΚΥΠΕ




Η συνάντηση του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, η κοινή πορεία Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων χθες στο οδόφραγμα της οδού Λήδρας, οι δηλώσεις πόθεν έσχες των αξιωματούχων, οι υποψηφιότητες για την δημαρχία της Αμμοχώστου, η κατάσταση στα Τμήματα Πρώτων Βοηθειών και ο αποκλεισμός εγκληματικής ενέργειας στον θάνατο της Νάταλι Κρίστοφερ, είναι μερικά από τα κύρια θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Καθοριστικό τετ-α-τετ» γράφει ότι χρήσιμη και καθοριστική για τις περαιτέρω εξελίξεις στο κυπριακό, αναμένεται να είναι η σημερινή συνάντηση των δύο ηγετών, αφού από το αποτέλεσμα της θα κριθεί εάν θα δημιουργηθούν επιτέλους προϋποθέσεις διάρρηξης του παρατεταμένου αδιεξόδου στο κυπριακό ή το σημερινό τέλμα θα συνεχισθεί, με απρόβλεπτες συνέπειες για την Κύπρο. Αλλού γράφει ότι «η αυτοψία έδειξε ότι ο θάνατος της Νάταλι προήλθε από ατύχημα και ήταν ακαριαίος» και πως «κανένα στοιχείο ή υπόνοια εγκλήματος». Σε άλλο θέμα γράφει ότι πέντε είναι οι υποψήφιοι για τη δημαρχία της Αμμοχώστου.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Πλάνη το πόθεν έσχες – Συσκότιση αντί διαφάνειας» γράφει ότι πολλές από τις δηλώσεις βρίθουν προχειροτήτων, αοριστιών, κενών και παραλείψεων, κάποιες από τις οποίες δεν μπορεί παρά να είναι σκόπιμες και να αποσκοπούν στη συσκότιση παρά στη διαφάνεια. Αλλού γράφει ότι το βλέμμα όλων στρέφεται σήμερα στην άτυπη συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί με τους δύο ηγέτες να φέρουν το βάρος της ευθύνης έτσι ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή που να οδηγεί στο επόμενο βήμα σε επίπεδο διαπραγματευτικής διαδικασίας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι «εκατοντάδες Ε/Κ και Τ/Κ σε κοινή πορεία» και «΄Επανέναρξη των συνομιλιών τώρα΄ ζήτησε η δικοινοτική πρωτοβουλία.

«Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Ραντεβού για ξεκαθάρισμα» γράφει ότι καθοριστικό για τη συνέχεια κρίνεται το σημερινό ραντεβού των δύο ηγετών, το οποίο πραγματοποιείται υπό τη σκιά των τουρκικών ενεργειών. Βαρόμετρο για τη σημερινή συνάντηση, η γραμμή που θα τηρήσει ο Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος το τελευταίο διάστημα ταυτίζεται πλήρως με τις θέσεις της Άγκυρας. Αλλού γράφει ότι στην «Οικία Ιπποδρόμου» στο Ακάκι, η οποία ανακαλύφθηκε το 2013, ξεναγήθηκε χθες η Υπουργός Μεταφορών Βασιλική Αναστασιάδου. Σε άλλο θέμα γράφει «τριπλά ραντάρ τροχαίας σε αυτοκινητόδρομους» κι ότι «με κινητά περίπολα θα καταγγέλλονται οι οδηγοί σε κατοικημένες περιοχές».

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Ασφυκτιούν τα ΤΑΕΠ και χωρίς λύσεις» γράφει ότι τραγική παραμένει η κατάσταση στα Τμήματα Πρώτων Βοηθειών των νοσοκομείων με αφάνταστη ταλαιπωρία για τους ασθενείς, οι οποίοι δεν εξυπηρετούνται. Στο μεταξύ, οι συζητήσεις μεταξύ ΠΑΣΥΚΙ και ΟΚΥπΥ για τα κίνητρα στους ειδικούς ιατρούς μπαίνουν στα βαθιά με προτάσεις και αντιπροτάσεις. Αλλού γράφει ότι για να υπογραμμίσουν την ουσιαστική σημασία της άμεσης επανέναρξης των συνομιλιών και της σύγκλησης διεθνούς διάσκεψης στη βάση του Πλαισίου Γκουτέρες συγκεντρώθηκαν χθες στην Πορεία Ειρήνης και Επανένωσης Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι. Σε άλλο θέμα γράφει ότι «θα ενοικιάζει και διαμερίσματα ο ΚΟΑΓ».

Η αγγλόφωνη εφημερίδα «Cyprus Mail» υπό τον τίτλο «Πλούσιοι με αυτοκίνητα, μετρητά και χωράφια» αναφέρεται στις δηλώσεις πόθεν έσχες των πολιτικών και αξιωματούχων, του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Υπουργικού του Συμβουλίου, ηγετών κομμάτων και μελών της Βουλής. Αλλού αναφέρεται σε δηλώσεις του ηγέτη του κυβερνώντος κόμματος της Ιταλίας, Πρωθυπουργού Ματέο Σαλβίνι για νέες εκλογές. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η αυτοψία έδειξε ότι ο θάνατος της Νάταλι ήταν ακαριαίος.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Γνώμη» υπό τον τίτλο «΄Διακοπές΄ στο σπίτι οι μισοί σχεδόν Κύπριοι!» γράφει ότι οι εξορμήσεις «΄είδος πολυτελείας΄ για τη μεγάλη μάζα των χαμηλομεσαίων εισοδηματικών στρωμάτων της κοινωνίας» και πως «για το εξωτερικό ούτε να το σκέφτονται ενώ και εδώ, φόνος οι τιμές στα τουριστικά καταλύματα». Αλλού γράφει ότι «δυστυχώς, η γραμμή για εξεύρεση λύσης οριστικού διαχωρισμού κερδίζει έδαφος τόσο στις πολιτικές ηγεσίες όσο και μέσα στο λαό και στις δύο πλευρές της διαχωριστικής γραμμής!». Σε άλλο θέμα γράφει για τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη ότι «φεύγει από το Υπουργείο με την ουρά στα σκέλη…».

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το κυπριακό ποντίκι» υπό τον τίτλο «Σε επικίνδυνα μονοπάτια το Κυπριακό» γράφει ότι η πρόσφατη φάση του οδικού χάρτη του Κυπριακού που ξεκίνησε από την αποδοχή του λεγόμενου «μέτρου οικοδόμησης εμπιστοσύνης» για την κινητή τηλεφωνία, συνεχίζεται με τη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στην Κύπρο. Αλλού αναφέρεται σε «βροντερό ΄όχι΄ στην αύξηση του Εταιρικού Φόρου». Σε άλλο θέμα γράφει το «Πόθεν έσχες αξιωματούχων στη δημοσιότητα».

ΚΥΠΕ – Μαρία Αντούνα
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 09/08/2019

Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Πέμπτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: