Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Δευτέρας: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. Πηγή: ΚΥΠΕ




Το Συμβούλιο Αρχηγών που συνέρχεται σήμερα στο Τρόοδος ενόψει της συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στις 9 Αυγούστου, η αποστασιοποίηση Ακιντζί για Βαρώσια και οριοθέτηση της ΑΟΖ και οι επιθέσεις σε Τέξας και Οχάιο, είναι μερικά από τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Έτοιμος να προχωρήσει» γράφει ότι το Συμβούλιο Αρχηγών συνέρχεται σήμερα στο Τρόοδος ενόψει της συνάντησης με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί με τον Πρόεδρο να διαμηνύει ότι είναι έτοιμος και αποφασισμένος να προχωρήσει με καλή θέληση αλλά και με σταθερή πολιτική βούληση για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό από εκεί όπου είχαν τερματιστεί. Αλλού γράφει ότι ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί αποστασιοποιείται για Βαρώσια και οριοθέτηση ΑΟΖ. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στις δύο επιθέσεις που σημειώθηκαν μέσα σε διάστημα μερικών ωρών στο Τέξας και στο Οχάιο μέσα στο Σαββατοκύριακο με απολογισμό 30 νεκρούς και 42 τραυματίες.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Αναζητείται η ενότητα σε ψυχροπολεμικό κλίμα» γράφει ότι τη στήριξη των πολιτικών κομμάτων θα ζητήσει και επισήμως σήμερα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενόψει της συνάντησης του με τον Τ/Κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί την ερχόμενη Παρασκευή, η οποία θα κρίνει και τις όποιες εξελίξεις στο Κυπριακό. Αλλού γράφει ότι υπολογίζεται πως τρεις στους 100 Κύπριους είναι εξαρτημένοι από το ποτό ενώ γύρω στα 260 άτομα αιτούνται θεραπεία κάθε χρόνο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι αθέμιτη σύμπραξη στην υποβολή προσφορών, παραποίηση της ανταγωνιστικής διαδικασίας στις δημόσιες συμβάσεις, διπλή χρηματοδότηση, υπερεκτίμηση της ποιότητας των δραστηριοτήτων ή του προσωπικού, εσφαλμένη κατανομή κόστους εργασίας στα έργα και ψευδές κόστος εργασίας είναι οι κίνδυνοι που εντόπισαν οι αρμόδιες αρχές στην Κύπρο και επιτρέπουν απάτες στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα.

«Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Τους κάλεσε για προτάσεις» γράφει ότι όλα τα πιθανά σενάρια που μπορεί να προκύψουν κατά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων θα εξετάσει σήμερα η πολιτική ηγεσία. Σκοπός της σημερινής σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη είναι η πραγματοποίηση μιας ιδεοθύελλας γύρω από τη συνάντηση της 9ης Αυγούστου. Αλλού γράφει για ματωμένο Σαββατοκύριακο στις ΗΠΑ λόγω των επιθέσεων στο Τέξας και στο Οχάιο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι «λιγότερο κατά 20% το αφαλατωμένο νερό» ενώ «διπλάσιες οι ποσότητες που θα παραχωρηθούν από τα φράγματα για σκοπούς ύδρευσης».

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «΄Αγκάθια΄+ ΜΟΕ στη συνάντηση των δύο” γράφει ότι παρότι ο ΓΓ του ΟΗΕ και το Σ. Ασφαλείας ζήτησαν οι δύο ηγέτες να επιδείξουν βούληση για να συμφωνηθούν οι όροι αναφοράς, εντούτοις παραμένουν «αγκάθια» οι προσεγγίσεις των δύο ηγετών σε ζητήματα όπως η πολιτική ισότητα και το φυσικό αέριο. Αλλού γράφει ότι το Συμβούλιο Ανοικοδόμησης και Επανεγκατάστασης έχει από καιρό προετοιμαστεί ώστε αν το επιτρέψουν τα Ηνωμένα Έθνη να μπορέσει η ομάδα Ε/κ και Τ/κ μηχανικών να καταγράψουν τον «παλμό» της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, να την αξιοποιήσουν ως εργαστήρι παγκόσμιας επιστημονικής κληρονομιάς. Σε άλλο θέμα γράφει ότι πιστεύεται πως μέσω συντονισμένων ενεργειών η Κύπρος θα επανενταχθεί στο χάρτη των κρουαζιέρων.

ΚΥΠΕ – Μαρία Αντούνα
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 05/08/2019

Η επισκόπηση των ελληνικών εφημερίδων της Δευτέρας: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: