Η Άγκυρα απειλεί Total, ENI για ΑΟΖ: Αν παραβιάσετε τη “γαλάζια πατρίδα” θα αμυνθούμε

Φωτογραφία του Τουρκικού υπουργείου Άμυνας. Photo via Twitter, @tcsavunma




“Νέα (δήθεν) πρόκληση” από την Κυπριακή Δημοκρατία, που ασκεί τα νόμιμα δικαιώματά της στην κυπριακη ΑΟΖ, χαρακτηρίζει η φιλοκυβερνητική εφημερίδα “Γενί Σαφάκ” στο μεγάλο πρωτοσέλιδο της υπό τον τίτλο “Πειρατεία” την αδειοδότηση της γαλλικής Total και της ιταλικής ΕΝΙ στο τεμάχιο 7.

Ο απόστρατος υποναύαρχος Τζεμ Γκιουρντενίζ δηλώνει στην τουρκική εφημερίδα πως στην περίπτωση που η TOTAL θέλει να διεξάγει εργασίες σε περιοχή που η Τουρκία θεωρεί δική της, τότε ακόμη και το γαλλικό πολεμικό να τη συνοδεύει δεν θα αλλάξει τίποτα.

  • Υποστηρίζει ότι “η μονομερής ανακήρυξη των τεμαχίων 1,4,5,6,7 από την Κυπριακή Δημοκρατία ως υφαλοκρηπίδα της αποτελεί κλοπή του μεριδίου της Τουρκίας”.
  • “Αυτό στην πραγματικότητα σημαίνει παραβίαση των συνόρων της ‘γαλάζιας πατρίδας’. Εάν η Total διεξάγει εργασίες που παραβιάζουν την γραμμή της Τουρκίας δεν τίθεται θέμα η χώρα μας να μην κάνει βήμα και να μην αμυνθεί”, υποστήριξε ο απόστρατος υποναύαρχος.

Επίσης σε δηλώσεις της στην Γενί Σαφάκ, η Πρόεδρος του Κέντρου Εφαρμογής Θαλάσσιου Δικαίου και Ερευνών Εμετέ Γκιουζουγκιούζελι υποστήριξε ότι από το 2002 η Τουρκία δεν επέτρεψε σε καμιά ξένη εταιρεία να μπει στην υφαλοκρηπίδα της και δεν αποδέχτηκε την παρουσία της χωρίς άδεια. “Δεν θα επιτρέψει δραστηριότητες στο τεμάχιο 7 χωρίς άδεια”, υποστήριξε.

Πληροφορίες από ΚΥΠΕ – Τουρκία/Κωνσταντινούπολη
01/08/2019

Συνάντηση Αναστασιάδη-Σπέχαρ την Πέμπτη στη Λεμεσό: Προετοιμασία για το τετ-α-τετ με Ακιντζί

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: