Οι σεισμολόγοι παρακολουθούν το φαινόμενο: Πιθανόν ο κύριος σεισμός, συνιστούν ψυχραιμία

Κόσμος έχει βγει ι έξω από τα κτήρια σε πλατεία στο κέντρο της Αθήνας μετά τον σεισμό που έγινε στην περιοχή της Αθήνας, Παρασκευη19 Ιουλίου 2019. Σεισμός ισχύος 5,1 Ρίχτερ με επίκεντρο την περιοχη της Μαγούλας τα ρακούνησε τρην περιοχή της πρωτεύουσας. ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αλέξανδρος Μπελτές




Τον ισχυρό σεισμό των 5,1 της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε την Αττική, σήμερα Παρασκευή, 19 Ιουλίου, στις 14:13 ώρα Ελλάδος, παρακολουθούν στενά οι σεισμολόγοι.

  • Τα παραπάνω τόνισε ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού Ευθύμης Λέκκας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ διευκρινίζοντας ότι δεν έχει εξακριβωθεί ακόμα το ρήγμα που τον προκάλεσε, δηλαδή εάν προέρχεται από το ίδιο ρήγμα που προκάλεσε τον φονικό σεισμό του 1999 ή από κάποιο παρακλάδι αυτού.

Ο κ. Λέκκας τόνισε ότι θα πρέπει οι πολίτες για τις επόμενες ώρες να είναι ήρεμοι, ενώ επισήμανε ότι οι επιστήμονες παρακολουθούν τη μετασεισμική δραστηριότητα μέχρι να βεβαιωθούν εάν ήταν ο κύριος σεισμός.

Επιπλέον, ο κ.Λέκκας σημείωσε  ότι είναι θετικό ότι υπάρχουν μετασεισμοί μεγέθους 4,2 Ρίχτερ, σημειώνοντας ότι οι πολίτες θα πρέπει να είναι ψύχραιμοι καθώς θα ακολουθήσουν πολλοί μετασεισμοί. Όπως είπε ο κ. Λέκκας ο σεισμός στην Αττική προήλθε από την ενεργοποίηση του ρήγματος που βρίσκεται στον δυτικό ορεινό όγκο της Πάρνηθας.

Άκης Τσελέντης: Κατά πάσα πιθανότητα ήταν ο κύριος σεισμός

Κατά πάσα πιθανότητα ήταν ο κύριος σεισμός, δήλωσε και ο καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης. Θα ακολουθήσουν αρκετοί μετασεισμοί το επόμενο διάστημα.

  • Ο σεισμός προήλθε από το δυτικό ρήγμα του ορεινού όγκου της Πάρνηθας που δεν είχε σπάσει με τον σεισμό του 1999. Δεν περιμέναμε αυτό το ρήγμα να δώσει σεισμό σημείωσε ο κ. Τσελέντης και προσδιόρισε το επίκεντρο 25 χιλιόμετρα δυτικά βορειοδυτικά της Αθήνας.

Το εστιακό του βάθος ήταν 13 χιλιόμετρα, γι’ αυτό έγινε ιδιαίτερε αισθητός σημείωσε ο κ. Τσελέντης και επέμεινε στην εκτίμηση ότι κατά την άποψή του ήταν το κύριο γεγονός.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο πρώτος τραυματίας από τον ισχυρό σεισμό στην Αθήνα: Υλικές ζημιές και εγκλωβισμοί [live]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: