Ο πρώτος τραυματίας από τον ισχυρό σεισμό στην Αθήνα: Υλικές ζημιές και εγκλωβισμοί [video]

Κόσμος έχει βγει ι έξω από τα κτήρια σε πλατεία στο κέντρο της Αθήνας μετά τον σεισμό που έγινε στην περιοχή της Αθήνας, Παρασκευη19 Ιουλίου 2019. Σεισμός ισχύος 5,1 Ρίχτερ με επίκεντρο την περιοχη της Μαγούλας τα ρακούνησε τρην περιοχή της πρωτεύουσας. ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αλέξανδρος Μπελτές




Ανησυχία και ταραχή προκάλεσε η ισχυρή σεισμική δόνηση 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο στη Μαγούλα, στην περιοχή των Δερβενοχωρίων, 10 χιλιόμετρα βόρεια της Ελευσίνας, ενώ έχουν ήδη σημειωθεί επτά μετασεισμοί, εκ των οποίων οι μεγαλύτεροι έντασης 3,8 και 4,4 Ρίχτερ.

Ο σεισμός προκάλεσε υλικές ζημιές και προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και στις τηλεπικοινωνίες, ενώ αναφέρθηκε ένας μόνο ελαφρύς τραυματισμός μίας γυναίκας τουρίστριας, η οποία διερχόταν μπροστά από οικοδομή. Η γυναίκα μεταφέρθηκε στον Ευαγγελισμό.

Μέχρι στιγμής έχει αναφερθεί η κατάρρευση ακατοίκητου οικήματος στην οδό Ερμού στο κέντρο της Αθήνας με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές σε όχημα που ήταν σταθμευμένο μπροστά στο κτίριο.

Παράλληλα, η Πυροσβεστική έχει δεχθεί τουλάχιστον 15 κλήσεις για απεγκλωβισμούς από ασανσέρ, ενώ κατολισθήσεις σημειώθηκαν και στην Περιφερειακή οδό Υμηττού.

  • Στο μεταξύ, σύμφωνα με το OPEN Beyond TV, σε κατηγορηματική διάψευση για την εκκένωση των δημοσίων κτιρίων προέβη το υπουργείο Εσωτερικών. Όπως διευκρινίστηκε δεν υπάρχει εντολή και η εκκένωση ήταν αποτέλεσμα του πανικού που επικράτησε από τους υπαλλήλους.

Επιπλέον, όπως αναφέρει η κρατική τηλεόραση,  σε παλιό ταινιόδρομο στην Πύλη Ε1 στην Δραπετσώνα έσπευσε προληπτικά κλιμάκιο της ΕΜΑΚ για να διαπιστώσει εάν υπάρχουν εγκλωβισμένοι ή τραυματίες στο σημείο.

Εξάλλου, στο κέντρο της Αθήνας, η οποία βρίσκεται στο κέντρο της τουριστικής περιόδου, έπεσαν σοβάδες από τα κτίρια, ενώ ο κόσμος και οι τουρίστες βγαίνουν από τα σπίτια και τα ξενοδοχεία όπου διαμένουν για λόγους ασφαλείας.

Σε συναγερμό βρίσκονται Πυροσβεστική, Αστυνομία και ΕΜΑΚ για να παράσχουν βοήθεια όπου υπάρχει ανάγκη.

Σε επιφυλακή η Κορινθία

Σε γενική επιφυλακή έχουν τεθεί οι πυροσβεστικές υπηρεσίες του νομού Κορινθίας μετά τον σεισμό των 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στην Αττική.

  • Πυροσβεστικά οχήματα έχουν ξεκινήσει περιπολίες σε όλες τις περιοχές και ιδιαίτερα στις περιοχές του δήμου Λουτρακίου – Αγίων Θεοδώρων, που είναι πιο κοντά στο επίκεντρο του σεισμού. Στο μεταξύ, όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος Λουτρακίου-Αγίων Θεοδώρων, Γιώργος Γκιώνης, μέχρι και τις 15:15 δεν είχαν αναφερθεί τυχόν ζημιές από την σεισμική δόνηση, προσθέτοντας ότι «ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην περιοχή μας».

Επίσης, σε επικοινωνία που είχε το ΑΠΕ-ΜΠΕ με τον δήμαρχο Κορινθίων, Αλέξανδρο Πνευματικό, ανέφερε ότι δεν είχαν αναφερθεί τυχόν προβλήματα από την σεισμική δόνηση.

Ενημέρωση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα

Σε ανακοίνωσή του από το Μέγαρο Μαξίμου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας, αφού αναφέρθηκε στα στοιχεία του σεισμού, επεσήμανε ότι δεν υπάρχουν αναφορές για σοβαρούς τραυματισμούς και ζημιές.

  • Οι μόνες ζημιές που έχουν αναφερθεί ως τώρα, σύμφωνα με την ενημέρωση που υπάρχει ως τώρα, είναι μια παλαιά κατοικία στη Δραπετσώνα, και ένα ακατοίκητο σπίτι στα Πετράλωνα, επίσης έχουν πέσει προσόψεις στο Αιγάλεω και τη Δραπετσώνα. Η Πυροσβεστική δέχθηκε κλήσεις για απεγκλωβισμούς ατόμων από ασανσέρ. Επίσης τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας παρουσίασαν πρόσκαιρα προβλήματα, λόγω της υπερφόρτωσης του δικτύου, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αναφορικά με την κυβερνητική αντίδραση, από την πρώτη στιγμή οι κ.κ. Χρυσοχοΐδης και Χαρδαλιάς είναι στο συντονιστικό και ο πρωθυπουργός ενημερώνεται για όλες τις εξελίξεις στο γραφείο του.

  • Σε ετοιμότητα και οι Ένοπλες Δυνάμεις, αν και εφόσον χρειαστεί.

Και ο κ. Πέτσας έκλεισε τη δήλωσή του λέγοντας ότι στην Ελλάδα γνωρίζουμε από σεισμούς και κάλεσε τους πολίτες να είναι ενημερωμένοι.

Στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

  • Αμέσως μετά τον σεισμό από το Κέντρο του Πυροσβεστικού Σώματος σήμανε συναγερμός και μεταξύ άλλων ένα ελικόπτερο σούπερ πούμα μαζί με ένα συντονιστικό ελικόπτερο περιπολούν στον χώρο της Δυτικής Αττικής για αναφέρουν τυχόν ζημιές στην περιοχή. Ταυτόχρονα δυνάμεις του ΠΣ και της ΕΛΑΣ έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή για να συνδράμουν τους πολίτες.

Λόγω του σεισμού ακυρώθηκε η συνάντηση του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Χρήστο Στυλιανίδη.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης έφυγε εσπευσμένα για το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΠΣ απ΄όπου παρακολουθεί την εξέλιξη των γεγονότων.

Σε ετοιμότητα και οι Ένοπλες Δυνάμεις

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, αμέσως μετά την άφιξή του στην Κύπρο, ενημερώθηκε για τον σεισμό από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Πτέραρχο Χρήστο Χριστοδούλου που τον συνοδεύει στο ταξίδι.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν δηλώσει την ετοιμότητά τους προς την Πολιτική Προστασία για ό,τι χρειαστεί να συνδράμουν. Σε ό,τι αφορά στρατόπεδα που βρίσκονται στα βορειοανατολικά της Αττικής η πρώτη ενημέρωση είναι πως δεν έχει συμβεί το παραμικρό.

Σε επιφυλακή οι Μονάδες Υγείας στην ευρύτερη περιοχή

Με εντολή του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, σε επιφυλακή έχουν τεθεί όλες οι Μονάδες Υγείας της ευρύτερης περιοχής όπου σημειώθηκε ο ισχυρός σεισμός μεγέθους 5,1 βαθμών της Κκίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο την περιοχή μεταξύ Μάνδρας και Μαγούλας.

Το «Θριάσειο» νοσοκομείο εφημερεύει και έχει τεθεί σε επιφυλακή το «Αττικόν». Παράλληλα, οι νοσηλευόμενοι στο Δαφνί έχουν μεταφερθεί προληπτικά στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου.

 

Μεγάλος σεισμός 5,1 βαθμών στην Αττική: Ίσως από το ρήγμα της Πάρνηθας, λένε σεισμολόγοι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: