Ο Ντεμίρ αμφισβητεί τις αποφάσεις ΗΠΑ για τα F-35: Θα ψάξουν, λέει, τη συμφωνία άρθρο-άρθρο

File Photo: Ένα μαχητικό Ράπτορ (Α) και ένα μαχητικό F35-A (Δ) σε επίδειξη κατά την διάρκεια του Avalon Airshow 2019, Βικτόρια, Αυστραλία. EPA, DAVID CROSLING AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT




Εν αναμονή της επίσημης απόφασης των ΗΠΑ για το πρόγραμμα των F-35, και η Τουρκία συνεχίζει να αναζητά εναλλακτικές οδούς στα εξοπλιστικά της, δήλωσε σήμερα Πέμπτη, 18 Ιουλίου ο πρόεδρος της αμυντικής βιομηχανίας Ισμαήλ Ντεμίρ.

  • “Η Τουρκία θα συνεχίσει να αξιολογεί τις εναλλακτικές της, δηλαδή αν κλείσει μια πόρτα θα ανοίξει άλλη, μπορεί να δημιουργήσουμε τη δική μας πόρτα, κάθε επιλογή είναι στο τραπέζι”, δήλωσε ο κ. Ντεμίρ αναφέροντας ότι αναμένουν από τις ΗΠΑ να τους προωθήσει την απόφασή για τα F-35 επίσημα.

Σε δηλώσεις του στους Τούρκους δημοσιογράφους για την απόφαση των ΗΠΑ να αποκλείσει την Τουρκία από το πρόγραμμα των F-35, ο Ισμαήλ Ντεμίρ είπε ότι “μέχρι σήμερα εκπληρώσαμε στο ακέραιο τις ευθύνες μας, πληρώσαμε τις οφειλές μας για τα F-35. Υπάρχει μια απόφαση για μονομερή αναβολή. Είναι μια απόφαση που δεν συνάδει με την συμφωνία. Περιμένουμε να μας την στείλουν επίσημα. Θέλουμε να δούμε βάσει ποιου άρθρου της συμφωνίας λήφθηκε αυτή η απόφαση”, είπε ο Ισμαήλ Ντεμίρ λέγοντας ότι στην απόφαση χρησιμοποιείται η λέξη αναβολή, όχι η λέξη αποκλεισμός”.

  • Ο Ισμαήλ Ντεμίρ είπε ότι “στην περίπτωση που η Τουρκία αποκλειστεί, το κόστος του κάθε αεροσκάφους θα φτάσει στα επτά με οκτώ εκατομμύρια δολάρια”. Όπως είπε, το πρόγραμμα κατασκευής του αεροπλανοφόρου της Τουρκίας συνεχίζεται και αυτό το πρόγραμμα θα επιταχυνθεί. Σε σχετική ερώτηση είπε ότι η Τουρκία δεν είχε λάβει καμιά οριστική απόφαση για τοποθέτηση των F-35 στο αεροπλανοφόρο που κατασκευάζει, προσθέτοντας ότι το πρόγραμμά της δεν θα επηρεαστεί.

Ο πρόεδρος της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας είπε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να αξιολογεί τις εναλλακτικές που έχει. “Αν κλείσει μια πόρτα θα ανοίξει άλλη, μπορεί να δημιουργήσουμε τη δική μας πόρτα, κάθε επιλογή είναι στο τραπέζι”, είπε.

Με πληροφορίες ΚΥΠΕ

Επανέναρξη συνομιλιών για Κυπριακό; Πρόταση Ακιντζί για άτυπη διάσκεψη, ικανοποίηση Αναστασιάδη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: