Από το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών. ΚΥΠΕ ΓΤΠ, Σ.ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

Επανέναρξη συνομιλιών για Κυπριακό; Πρόταση Ακιντζί για άτυπη διάσκεψη, ικανοποίηση Αναστασιάδη

Ικανοποίηση για την εισήγηση του κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί για σύγκληση άτυπης διάσκεψης στο πρότυπο του Κραν Μοντανά, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, δια του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Πρόδρομου Προδρόμου.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκφράζει την ικανοποίηση για το γεγονός ότι ο Μουσταφά Ακιντζί, κατ΄αντίθεση με την πρότασή του για το θέμα των υδρογονανθράκων που υπέβαλε στις 13 Ιουλίου, στην επιστολή του προς τον ΓΓ των ΗΕ ημερομηνίας 10 Ιουλίου, εισηγείται τη σύγκληση άτυπης διάσκεψης στο πρότυπο του Κραν Μοντανά, υιοθετώντας εν τη ουσία μία εκ των προτάσεων που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει και γραπτώς εισηγηθεί προς τον ΓΓ στην επιστολή του της 14ης Ιουνίου», ανέφερε ο κ. Προδρόμου, σε διάσκεψη Τύπου στο Προεδρικό.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε πως ο Πρόεδρος είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον κατοχικό ηγέτη, είτε κατ΄ιδίαν είτε στην παρουσία της κυρίας Λουτ, προκειμένου να συζητηθούν οι λεπτομέρειες και ο χρόνος σύγκλησης μιας άτυπης, διαδικαστικής φύσεως, συνόδου με σύνθεση Κραν Μοντανά, με την ελπίδα ότι μια τέτοια άτυπη σύνοδος, κατάλληλα προετοιμασμένη, θα οδηγήσει σε επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών.

Σημείωσε ότι επανέναρξη των συνομιλιών σημαίνει ότι και η Τουρκία θα συμβάλει ενεργά στη δημιουργία κατάλληλου κλίματος τερματίζοντας τις έκνομες ενέργειες της, είτε στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, είτε με σχεδιασμούς που αφορούν την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου.

Σε ερώτηση εάν η Κυβέρνηση έχει πληροφόρηση για το τί οδήγησε στην αλλαγή στάσης, ο Εκπρόσωπος είπε πως η ενημέρωση που έχει ενώπιον της η Κυβέρνηση είναι ότι ο Ακιντζί έχει απευθυνθεί με αυτή την επιστολή στις 10 Ιουλίου στον ΓΓ των ΗΕ και επανέλαβε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στο βαθμό που επρόκειτο για εισήγηση την οποία είχε καταθέσει και γραπτώς στον ΓΓ στις 14 Ιουνίου, οπωσδήποτε αντικρίζει θετικά την εισήγηση Ακιντζί και με τη σημερινή τοποθέτηση δηλώνει ότι είναι έτοιμος να συναντηθεί μαζί του είτε κατ΄ιδίαν είτε στην παρουσία της κυρίας Λουτ προκειμένου να διεξέλθουν την πρόταση.

Υπενθύμισε ότι η εισήγηση του Προέδρου αφορούσε τη σύγκληση μιας σύσκεψης διαδικαστικού χαρακτήρα για να προετοιμάσει την επανέναρξη διαπραγματεύσεων, με τη σύνθεση της διάσκεψης των ΗΕ στο Κραν Μοντανά. Σημείωσε, συνεχίζοντας, ότι είναι απαραίτητο για την επανέναρξη των συνομιλιών να υπάρξει θετικό κλίμα και σε αυτό θα πρέπει να συμβάλει και η Τουρκία.

Επανέλαβε ότι δεν τίθενται οποιοιδήποτε όροι και προϋποθέσεις από τη δική μας πλευρά, πλην όμως είναι σαφές ότι ενδεχόμενη επανέναρξη διαπραγματεύσεων πρέπει να γίνει μέσα στο κατάλληλο θετικό κλίμα, ήτοι να τερματιστούν οι έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στη θάλασσα και στην ξηρά.

Ερωτηθείς εάν η σημερινή τοποθέτηση του Προέδρου θα διαβιβαστεί στο πλαίσιο της επιστολής που ετοιμάζεται για την πρόταση Ακιντζί για τους υδρογονάνθρακες, ο κ. Προδρόμου είπε πως πρόκειται για «δύο διαφορετικά θέματα».

Ανέφερε καταλήγοντας ότι το Προεδρικό λαμβάνει ήδη τις τοποθετήσεις των κομμάτων τις οποίες θα λάβει υπόψη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απευθύνοντας την επιστολή του προς τον Αντόνιο Γκουτέρες για την πρόταση Ακιντζί για τους υδρογονάνθρακες.

Χαιρετίζει ο ΔΗΣΥ, δήλωση Νεοφύτου

Την πρόταση Ακιντζί χαιρετίζει ο ΔΗΣΥ με δήλωση του Αβέρωφ Νεοφύτου

Η δήλωση μεταξύ άλλων αναφέρει:

Ήταν θέση της δικής μας πλευράς πως μια συνάντηση στην παρουσία των μελών και των μερών που συμμετείχαν στις δυο διεθνείς διασκέψεις για το κυπριακό, ήταν μια κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση στην προσπάθεια, την ειλικρινή που γίνεται πλευράς για να σπάσουμε το αδιέξοδο.

Ως Δημοκρατικός Συναγερμός χαιρετίζουμε τη θέση του Μουσταφά Ακιντζί, που ουσιαστικά υιοθετεί τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Αυτή η άτυπη συνάντηση που ήταν και θέση της δικής μας πλευράς, υπό τον ΓΓ, μπορεί να βοηθήσει στο να σπάσει το αδιέξοδο και να ξεκινήσει ένα σοβαρός διάλογος για το εθνικό μας ζήτημα.

Ως Δημοκρατικός Συναγερμός θα στηρίξουμε και στηρίζουμε τις προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας για να σπάσει το αδιέξοδο που δεν ωφελεί τη δική μας πλευρά, δεν ωφελεί τον αγώνα για επανένωση του τόπου. Με αυτό τον τρόπο ευχόμαστε η Τουρκία, που αρνείτο τέτοιου είδους συναντήσεις, να δώσει κι αυτή τη θετική της θέση για να βρούμε το δρόμο επανέναρξης του διαλόγου, μέσα από το πλαίσιο το καθορισμένο από τα ψηφίσματα των ΗΕ, της ΔΔΟ και σίγουρα και εντός των παραμέτρων όπως έχουν κατατεθεί στο Κράνς Μοντανά από τον ΓΓ των ΗΕ.

Με πληροφορίες ΚΥΠΕ

Ο Eρντογάν να σταματήσει τις παράνομες γεωτρήσεις, είπε ο Κύπριος Πρέσβης στη Bild