Κύριε Μητσοτάκη, όταν φτάσετε στα ιερά χώματα της Κύπρου, πέστε το δικό σας μεγάλο “ΟΧΙ”

File Photo: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (Α) συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη, επιθεωρεί στρατιωτικό άγημα πριν καταθέσει στεφάνι στον ανδριάντα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Κύπρο, Δευτέρα 29 Ιουλίου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Δύο δημοσιεύματα που εμφανίστηκαν στον κυπριακό Τύπο την Κυριακή προκάλεσαν μεγάλη ανησυχία, ακριβώς επειδή γράφτηκαν από δύο έγκυρους και προσεκτικούς συναδέλφους, τον Κώστα Βενιζέλο και τον Αποστόλη Ζουπανιώτη, στον Φιλελεύθερο και στην Καθημερινή της Κύπρου αντίστοιχα.

Τι γράφουν στα αποκαλυπτικά κείμενά τους;

  • Ο Βενιζέλος γράφει στον Φιλελεύθερο:

«Άτυπο, πλην ουσιαστικό και κρίσιμο χρονοδιάγραμμα θέτουν τα Ηνωμένα Έθνη και οι λεγόμενοι διεθνείς παίκτες στο Κυπριακό, έχοντας καθορίσει τα επόμενα βήματα μέχρι τέλος Οκτωβρίου. Χωρίς να θεωρείται κατ’ ανάγκη ότι διαμορφώνεται ένας οδικός χάρτης, ο Διεθνής Οργανισμός επιχειρεί να οδηγήσει τις εξελίξεις σε μια κατάληξη, προλαβαίνοντας άλλες εξελίξεις και συγκυρίες.

 Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, αυτή τη φορά δυο φαίνεται να είναι τα ζητήματα που επηρέασαν τον καθορισμό της τακτικής αυτής:

 Πρώτο, τα θέματα των υδρογονανθράκων και η κλιμακούμενη ένταση που προκαλεί η κατοχική Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ.

Δεύτερο, οι λεγόμενες προεδρικές εκλογές στο ψευδοκράτος, που χρονικά τοποθετούνται τον Μάρτιο του 2020.

  • Ο Ζουπανιώτης από την πλευρά του σημειώνει:

Το προσεχές φθινόπωρο, σε πολυμερή Διάσκεψη, θα καταδειχθεί ακόμα μια φορά ότι στο Κυπριακό δεν υπάρχει τελευταία ευκαιρία για λύση. Εκείνο όμως που τούτη τη φορά πιθανόν να αποδειχθεί, είναι ότι πρόκειται για την τελευταία ευκαιρία για ομοσπονδιακή λύση ενιαίου κράτους.

Στη φθινοπωρινή Διάσκεψη, τα πράγματα θα οδηγηθούν μέχρι τέλους, χωρίς κίνδυνο κατάρρευσης, όπως στο Κραν Μοντανά. Δηλαδή μέχρι του σημείου να απαντηθεί από τους συμμετέχοντες αν μπορεί να υπάρξει συμφωνημένη λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, χωρίς εγγυήσεις, αλλά με βιώσιμο σύστημα ασφάλειας.

Κι αν δεν μπορεί να υπάρξει να αναζητηθούν άλλες λύσεις. Στον σχεδιασμό μετείχαν Ουάσιγκτον και Λονδίνο που επεδίωξαν προσωπική εμπλοκή του γενικού γραμματέα, ενώ αξιωματούχοι του ΟΗΕ ζήτησαν την ισχυρή στήριξη του Συμβουλίου Ασφαλείας στην προσπάθεια Γκουτιέρες να αρθεί το αδιέξοδο.

Στην πραγματικότητα οι κανόνες του παιχνιδιού ρυθμίστηκαν λίγο πριν ο Γκουτιέρες επιδώσει την έκθεσή του για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ στο Σ.Α. και διαφάνηκε ότι χωρίς παρέμβασή του, θα ακολουθούσε ένα ακόμη χαμένο εξάμηνο.

  • Η βασική μας ανησυχία έγκειται στο γεγονός ότι όλα αυτά θα γίνουν ενώ η Τουρκία θα απειλεί με πόλεμο την Ελλάδα και την Κύπρο. Πέραν του ότι θα οδηγήσουν σε μία κακή λύση, η οποία θα εξαφανίσει την Κυπριακή Δημοκρατία. Ένας στόχος της Τουρκίας από το 1974, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί με ελληνική υπογραφή.

Όπως είναι γνωστό η κατοχική δύναμη αλωνίζει στην κυπριακή ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα με τα πολεμικά πλοία της και στην ουσία το νησί είναι μόνο. Η Ελλάδα βεβαίως δηλώνει παρούσα, αλλά τι μπορεί να πράξει; Θα εισέλθει σε πόλεμο για την Κύπρο με την Τουρκία; Δύσκολο. Ενώ θα μπορούσε να στείλει μία φρεγάτα για ψυχολογική στήριξη δεν το έκανε…

Η δεύτερη ανησυχία αφορά το Καστελόριζο στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της Καθημερινής. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι μία πρόκληση στην συγκεκριμένη περιοχή θα αλλάξει εντελώς την εικόνα και η Τουρκία θα θυμίσει στη διεθνή κοινότητα ότι είμαι μία χώρα ταραξίας, που παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο. Βέβαια, θα πείτε και θα έχετε δίκιο, ότι ουδείς την τιμωρεί. Ποτέ…

Η Ελλάδα δεν θα έχει την παραμικρή πολυτέλεια να μην αντιδράσει. Που σημαίνει ότι θα έχουμε ένα «θερμό επεισόδιο» το οποίο θα μπορούσε να καταλήξει σε ένα κανονικό πόλεμο.

Με αυτά τα δεδομένα, έχουν δικαίωμα, η Λευκωσία και η Αθήνα, να εισέλθουν σε άφρονα παζάρια και να αναγκαστούν να παραδώσουν την Κύπρο στην επιρροή της Τουρκίας και ταυτόχρονα να της ανοίξουν την πόρτα στα ενεργειακά αποθέματα της Μεσογείου; Ρώτησαν τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον στρατηγό αλ Σίσι της Αιγύπτου;

Υδρογονάνθρακες και ψευδοεκλογές καθορίζουν τα επόμενα βήματα και επιβάλουν το τέλος

  • Το βασικό ερώτημα είναι αυτό: Ποια είναι η πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα; Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον Σεπτέμβριο που θα ξεκινήσουν τα παζάρια θα είναι δύο μηνών πρωθυπουργός και θα πρέπει να ασχοληθεί με ένα ζήτημα, για το οποίο ΔΕΝ έχει ευθύνη. Και εννοούμε για το κατάντημά του Κυπριακού. Η αλήθεια είναι ότι ευθύνονται όλες οι κυπριακές και οι ελληνικές κυβερνήσεις από το 1960 μέχρι σήμερα, αλλά για την προδοσία του 1974 όλες οι ευθύνες αποδεδειγμένα ανήκουν στην ελληνική χούντα. Πρόδωσαν εν γνώση τους οι χουντικοί, που εκτέλεσαν το πρώτο «κομμάτι» του σχεδίου του Χένρι Κίσιγκερ -υλοποιώντας την απόφαση του τελευταίου για την ανατροπή, μέσω του πραξικοπήματος, του Μακάριου.

Πως μπορούν, λοιπόν, ο κ. Αναστασιάδης και οι ξένοι, να ζητήσουν από τον κ. Μητσοτάκη να πάρει στην πλάτη του όλες αυτές τις αμαρτίες του κυπριακού και του ελληνικού πολιτικού κόσμου, αλλά και την προδοσία του «μαύρου Ιούλη»; Και αν ο σημερινός πρωθυπουργός δεν συμφωνεί να παραδώσει την Κύπρο στην αγκαλιά του Ταγίπ Ερντογάν; Είναι υποχρεωμένος να το κάνει επειδή αυτό επιδιώκει ο Πρόεδρος της Κύπρου;

Εύχομαι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας να μην την πατήσει όπως ο Κώστας Καραμανλής το 2004. Βρισκόταν στην πρωθυπουργία μόνο ένα μήνα και κάτι μέρες και οι ξένοι απαίτησαν να υπογράψει ένα κείμενο -το φιλοτουρκικό σχέδιο Ανάν- για το οποίο εργάστηκε και συνεργάστηκε με απαράδεκτο τρόπο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Ο κυπριακός Ελληνισμός διέσωσε τότε τους πολιτικούς με το μεγαλοπρεπές «ΟΧΙ» του. Θα μπορέσουν οι πολίτες της Κύπρου να σώσουν το νησί και αυτή τη φορά; Πολλά μέσα ενημέρωσης ήδη ανέβηκαν στο τρένο της «όποιας λύσης» και εάν φτάσουμε ξανά σε δημοψήφισμα θα πέσουν κορμιά στο καναβάτσο. Προσωπικά έχω εμπιστοσύνη στους πολίτες της Κύπρου. Δεν θα δεχθούν να παραδώσουν με τη ψήφο τους την Πατρίδα τους στους ισλαμιστές του Ερντογάν.

Πίσω απ’ όλο αυτό το ελεεινό σχέδιο για να «διευθετήσουν» όπως-όπως το Κυπριακό βρίσκονται όπως πάντα οι Βρετανοί. Πρέπει επιτέλους να καταλάβουμε ότι είναι οι μεγαλύτεροι εχθροί του Ελληνισμού. Εκμεταλλεύονται μονίμως την ενοχή των Αμερικανών για το χουντικό πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή. Και τους επιβάλουν τις ανθελληνικές θέσεις τους για το Κυπριακό.

  • Ας ελπίσουμε ότι η περιπέτεια των Αμερικανών με την Τουρκία θα τους ξυπνήσει. Ήδη βλέπουμε καλά σημάδια αφύπνισης ανάμεσα στους αρμόδιους διπλωμάτες. Στο τέλος η Κύπρος θα αποδειχθεί το καλύτερο οικόπεδο για την Αμερική μετά τη Σούδα, στην Κρήτη.

Θα το χαρίσουν αυτό το οικόπεδο στην Τουρκία και κατ’ επέκταση στη σύμμαχό της Ρωσία; Ε, δεν μπορεί να είναι τόσο μπουντουλάδες… Στο θέμα αυτό θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο η παρούσα ελληνική κυβέρνηση. Και το ερώτημα παραμένει: Θέλει ο κ. Μητσοτάκης να φορτωθεί όλες τις αμαρτίες των 60μ προηγούμενων χρόνων; Και το χειρότερο θα δεχθεί να δώσει συγχωροχάρτι στους προδότες της χούντας; Διότι αποδεχόμενος μία κακή λύση, αποδέχεται ταυτόχρονα το σχέδιο του Κίσιγκερ για να διχοτομηθεί η Κύπρος…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Συμφωνούν ο Μητσοτάκης και ο Δένδιας με την καταστροφική πορεία του Αναστασιάδη;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: