Ζήτημα δημοσιογράφων έθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για το ντιμπέιτ της 1ης Ιουλίου: Οι όροι διεξαγωγής του

File Photo: Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας (5Α), ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Ευάγγελος Μειμαράκης (4Α), ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης (2Α), ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας (Α), η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά (ΔΕΝ ΕΙΚΟΝΙΖΕΤΑΙ), ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης (3Α), ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος (ΔΕΝ ΕΙΚΟΝΙΖΕΤΑΙ) και οι δημοσιογράφοι Όλγα Τρέμη (6Δ), Μαρία Χούκλη (4Δ), Αντώνης Σρόιτερ (5Δ), Μάρα Ζαχαρέα (3Δ), Σία Κοσιώνη (ΔΔΕΝ ΕΙΚΟΝΙΖΕΤΑΙ) και Μάκης Γιομπαζολιάς (Δ) όπως και ο συντονιστής Πάνος Χάριτος (Κ) κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών. ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας ΕΡΤ, STR




Ζήτημα δημοσιογράφων ετέθη από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και τον Νάσο Ηλιόπουλο, κατά την διάρκεια την πρώτης συνάντησης των εκπροσώπων των κομμάτων για τους όρους διεξαγωγής του ντιμπέιτ.

  • Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας iefimerida, ο κ. Ηλιόπουλος έθεσε τον προβληματισμό της Κουμουνδούρου για τη συμμετοχή μόνο τηλεοπτικών δημοσιογράφων. Από τα άλλα κόμματα υποστήριξαν ότι η επιλογή αυτή αφορά τη μετάδοση της τηλεμαχίας από τους τηλεοπτικούς σταθμούς και υποστήριξαν ότι είναι υπεύθυνα τα κάθε κανάλια να επιλέξουν ποιοι δημοσιογράφοι τους θα πάρουν μέρος στο ντιμπέιτ και πως η επιλογή δεν μπορεί να γίνει από τα κόμματα.

Έτσι απομένει στην επόμενη συνεδρίαση να απαντήσει η πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ αν επιμένει στις ενστάσεις του για τους δημοσιογράφους που θα πάρουν μέρος και να καταθέσει την τελική του πρόταση.

  • Επίσης από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ προτάθηκε να υπάρχει η δυνατότητα μιας ελεύθερης ερώτησης από κάθε αρχηγό σε όποιον πολιτικό του αντίπαλο θέλει. Επίσης να έχει το δικαίωμα να «υψώσει δύο κάρτες» διακόπτοντας κάποιον άλλον ομιλητή για να προβάλει τις ενστάσεις του. Πρόκειται για δύο προτάσεις που βρήκαν αντίθετα, κυρίως τα μικρά κόμματα, που υποστήριξαν ότι αυτοί οι όροι οδηγούν δια της πλαγίου σε μια τηλεμαχία Τσίπρα-Μητσοτάκη εντός του ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών.

Έτσι, θεωρείται δεδομένο ότι δεν θα υπάρχει απευθείας ερώτηση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, ωστόσο είναι ανοιχτό να χρησιμοποιηθεί η μία κάρτα. Η συμβιβαστική πρόταση αφορά τη χρήση μιας κάρτας από κάθε αρχηγό κόμματος, με την οποία θα μπορεί να διακόψει την απάντηση ενός εκ των υπολοίπων και να εκθέσει τις αντιρρήσεις του επί αυτής.

  • Σε περίπτωση που ο αρχικός ομιλητής αποφασίσει να απαντήσει στις παρατηρήσεις που έγιναν, θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τη δική του κάρτα και άρα δεν θα μπορεί στη συνέχεια να διακόψει κάποιον άλλον.

Ως προς τις θεματικές ενότητες, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΝΔ πρότεινε τις εξής:

α. Οικονομία, ανάπτυξη και θέσεις εργασίας,
β. Εξωτερική πολιτική και Άμυνα,
γ. Παιδεία, υγεία και πρόνοια,
δ. Καθημερινότητα και ασφάλεια, και
ε. Ελεύθερη ερώτηση από τους δημοσιογράφους.

Στις δύο πρώτες συμφώνησε και ο ΣΥΡΙΖΑ που πρότεινε ως ξεχωριστή και τρίτη ενότητα την Εργασία και ως τέταρτη την Δημόσια Διοίκηση και το κοινωνικό κράτος. Από την πλευρά του ΚΙΝΑΛ, ο Μανώλης Όθωνας πρότεινε και μια ενότητα για τη λειτουργία των θεσμών και τη Δικαιοσύνη.

Σε αυτό που υπήρξε συμφωνία όλων των πλευρών από την πρώτη στιγμή ήταν η χρονική διάρκεια, για την οποία συμφώνησαν όλοι στις δύο με 2,5 ώρες.

Το επόμενο ραντεβού ορίστηκε για την επόμενη Δευτέρα προκειμένου να υπάρξει οριστική συμφωνία στον τρόπο διεξαγωγής της τηλεμαχίας.

Συνάντηση Τσίπρα με Μογκερίνι και Αναστασιάδη για τις προκλήσεις Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: