Κατάληψη στο κοινοβούλιο της Γεωργίας: Διαμαρτυρία για Ρώσους βουλευτές σε εκδήλωση

Διαδηλωτές απέκλεισαν και εισέβαλαν στο κοινοβούλιο της Γεωργίας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την παρουσία ρωσικής αντιπροσωπείας στην 26η Γενική Συνέλευση της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας, Τιφλίδα, Γεωργία, Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2019. Φωτογραφία: jam-news.net




Αντιδράσεις και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σημειώθηκαν στην Τιφλίδα της Γεωργίας, έξω από το κοινοβούλιο, σήμερα Πέμπτη, 20 Ιουνίου, κατά την διάρκεια της 26ης Γενικής Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας με θέμα την «Συμβολή του Κοινοβουλευτισμού στην Κατανόηση των Σύγχρονων Κοινωνικό-Πολιτικών Φαινομένων».

  • Σύμφωνα με πληροφορίες από γεωργιανά ΜΜΕ, την ένταση πυροδότησε η παρουσία ρωσικής αντιπροσωπείας στην εκδήλωση και ιδιαιτέρως η πρόσκληση προς τον Ρώσο βουλευτή Σεργκέι Γκαβρίλοφ, να απευθυνθεί προς το κοινοβούλιο από την θέση του προέδρου του.

Οι ίδιες πληγές αναφέρουν ότι  200 περίπου άτομα με επικεφαλής δέκα εθνικιστές Γεωργιανούς βουλευτές, εισέβαλαν στο κοινοβούλιο και το κατέλαβαν, ζητώντας την απομάκρυνση της Ρωσικής αντιπροσωπείας.

  • Όπως αναφέρει το Jam-news, οι συγκεντρωμένοι απαίτησαν να αποχωρήσουν οι Ρώσοι βουλευτές τόσο από την Συνέλευση, όσο και από την Γεωργία και φώναξαν συνθήματα εναντίον του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Οι Ρώσοι βουλευτές απομακρύνθηκαν τελικά από το Κοινοβούλιο και μεταφέρθηκαν στο ξενοδοχείο όπου διέμεναν, ωστόσο το ζήτημα δεν έληξε εκεί, καθώς εκατοντάδες διαδηλωτές περικύκλωσαν το κτίριο συνεχίζοντας την κινητοποίηση.

 

  • Σε δημοσίευμά της η Καθημερινή αναφέρει ότι στην Συνέλευση συμμετέχουν ορθόδοξοι βουλευτές από 35 χώρες, ο πρόεδρος της Διακοινοβουλευτικής είναι Ρώσος βουλευτής, ενώ ο γενικός γραμματέας, Έλληνας. Την Ελληνική αντιπροσωπεία απαρτίζουν περίπου 20 άτομα. Ανάμεσά τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Σαρακιώτης και Ανδρέας Μιχαηλίδης.

Σημειώνεται ότι το κλίμα στην Γεωργία είναι έντονα αντιρωσικό μετά τον πόλεμο του 2008, όταν τα ρωσικά στρατεύματα εισέβαλαν στη χώρα, με αποτέλεσμα να αποσχιστούν η Νότια Οσετία αλλά και η Αμπχαζία.

 

 

Με πληροφορίες από Καθημερινή, Jam-news και OC Media

Η Αλβανία σε βαθιά πολιτική κρίση: Επιφυλάξεις για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: