Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων του Σαββάτου: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. Πηγή: ΚΥΠΕ




Οι εξελίξεις στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας με τα εντάλματα σύλληψης και τις δηλώσεις από πλευράς Άγκυρας, η σύνοδος των MED 7, οι προσφυγές στο ΕΔΑΔ για περιουσίες στην Αμμόχωστο, η συμφωνία για την αξιολόγηση μαθητών, το νέο ένταλμα σύλληψης του υπόπτου για τις δολοφονίες γυναικών και κοριτσιών, τα προβλήματα στο FIR λόγω της πτώσης οροφής ταβανιού στο Κέντρο Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας και της υπολειτουργίας, οι κίνδυνοι στις Θαλασσινές Σπηλιές στο Κάβο Γκρέκο και το κλείσιμό τους και οι εξελίξεις στο ΓεΣΥ είναι τα θέματα που προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Η «Αλήθεια» στεγάζει το κύριό της θέμα κάτω από τον τίτλο «Τα βάζει με όλους» και αναφέρεται σε επίδειξη αδιαλλαξίας και περιφρόνησης της Άγκυρας προς τους πάντες για ΑΟΖ και S400. Αλλού γράφει ότι το ΕΔΑΔ έδωσε παράταση για τις προσφυγές για περιουσίες στην Αμμόχωστο και προβάλλεται η αντιπαράθεση για τους χειρισμούς της Νομικής Υπηρεσίας στο ζήτημα. Η «Α» αναφέρεται επίσης στην ανταλλαγή κρατουμένων που βρίσκονταν σε φυλακές του ψευδοκράτους με τον «υπέξ» να μιλά για το ρόλο του ιδίου και του Ανδρέα Μαυρογιάννη στην ανταλλαγή.

«Μισόλογα για το Βαρώσι από ΥΠΕΞ και Κληρίδη» είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος του «Πολίτη» που γράφει πως ζήτησε παράταση η Τουρκία στο ΕΔΑΔ δίνοντας δικαίωμα στην Κύπρο να προλάβει παρέμβαση και ότι ούτε χθες δήλωσαν ΥΠΕΞ και Εισαγγελέας αν η Κύπρος θα είναι παρούσα στο ΕΔΑΔ για Εβκάφ και Αμμόχωστο. Αλλού γράφει ότι η υπολειτουργία του Κέντρου Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας ως αποτέλεσμα της πτώσης του ταβανιού, προκάλεσε προβλήματα στο FIR και καθυστερήσεις πτήσεις. Επίσης ο «Π» αναφέρεται σε επιστολή της ΡΑΕΚ προς την ΑΗΚ για σοβαρές αποκλίσεις στον λειτουργικό διαχωρισμό.

Ο «Φιλελεύθερος» κάτω από τον τίτλο «Κυπριακή Ταϊβάν αλά τούρκα» γράφει στο κύριό του θέμα ότι η Άγκυρα βλέπει διεθνές εμπόριο χωρίς κρατική αναγνώριση και μόνιμη παρουσία τουρκικού στρατού και αναφέρεται στις δηλώσεις Τσαβούσογλου. Αλλού γράφει πως έκθεση του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης δείχνει κινδύνους στις Θαλασσινές Σπηλιές στο Κάβο Γκρέκο που κλείνουν για τους επισκέπτες. Ο «Φ» φιλοξενεί επίσης δηλώσεις του Διευθυντή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για τις πολυήμερες επιχειρήσεις σε Μιτσερό και Ξυλιάτο για εντοπισμό των σορών των θυμάτων του 35χρονου.

Η «Χαραυγή» στο κύριό της θέμα με τίτλο «Βήμα βήμα ξεπερνά εμπόδια το ΓεΣΥ» αναφέρεται στις δηλώσεις εκπροσώπου του ΟΚΥπΥ για τη λειτουργία των δημοσίων νοσηλευτηρίων σε περιβάλλον ΓεΣΥ και στη νέα αναβάθμιση του λογισμικού. Σε άλλο ρεπορτάζ φιλοξενεί συνέντευξη του Μάρκου Τράγκολα ο οποίος περιγράφει τα όσα ο ίδιος και η ομάδα του βίωσαν στις πολυήμερες έρευνες για τις σορούς των θυμάτων του καθ’ ομολογία δολοφόνου. Επίσης η «Χ» αναφέρεται σε διάφορες παρατυπίες σε παραλίες ‘στο βωμό του κέρδους’.

«Νέα προειδοποίηση προς Τουρκία» τιτλοφορεί το κύριό της θέμα η αγγλόγλωσση ‘’Cyprus Mail’’ που αναφέρεται στις προειδοποιήσεις των ηγετών των επτά νοτίων χωρών της Ευρώπης προς την Άγκυρα σε σχέση με τις ενέργειές της στην κυπριακή ΑΟΖ. Σε άλλο ρεπορτάζ προβάλλεται η ανακοίνωση της ΔΕΑ ότι η Τουρκία δίνει πρόσβαση για εκσκαφές σε στρατιωτικούς χώρους. Αλλού αναφέρεται στα γυρίσματα στην Κύπρο ταινίας του Χόλιγουντ με πρωταγωνιστή τον Ουίλιαμ Μπόλντουιν.

ΚΥΠΕ – Κυριακή Χριστοδούλου
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
15/06/2019

Έκθεση της Κομισιόν δείχνει παρέμβαση της Μόσχας στις ευρωεκλογές με παραπληροφόρηση

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: