Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τετάρτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. Πηγή: ΚΥΠΕ




Η απόφαση για ενδεχόμενη λήψη μέτρων από την πλευρά της ΕΕ για τις ενέργειες της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ κατά το επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου σήμερα. Άλλα θέματα που προβάλλονται είναι οι διεκδικήσεις Τ/κ για περιουσίες τους στις ελεύθερες περιοχές, η απόφαση της τ/κ πλευράς να αρχίσει καταγραφή περιουσιακών στοιχείων στα Βαρώσια, η κοινωνική συνάντηση του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τον Κουντρέτ Οζερσάι, αλλά και η απόφαση του Μητροπολίτη Κιτίου να παραιτηθεί μετά από αρχιερατεία 46 χρόνων.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Άνοιξε ο δρόμος για μέτρα κατά της Τουρκίας» γράφει στο πρώτο της θέμα ότι για πρώτη φορά η Τουρκία βρίσκεται ενώπιον τιμωρίας στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο «υπουργός εξωτερικών» των κατεχομένων Κουντρέτ Οζερσάι συναντήθηκαν πριν δύο εβδομάδες στο σπίτι του αντιπροσώπου των Μαρωνιτών στη βουλή για περίπου 4 ώρες. Επίσης γράφει ότι Τ/κ διεκδικούν τις περιουσίες τους στις ελεύθερες περιοχές.

Ο «Πολίτης» με τίτλο «Σε ετοιμότητα η ΕΕ για το επόμενο βήμα» γράφει ότι με δυνατό χαρτί μεταβαίνει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, όσον αφορά τη λήψη μέτρων κατά της Τουρκίας. Επίσης γράφει για κοινωνικό δείπνο του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Κουντρέτ Οζερσάι, με τον Ακιντζί να αφήνει αιχμές για συζήτηση του Κυπριακού πίσω από την πλάτη του. Επίσης αναφέρεται στην απόφαση από τ/κ πλευράς να γίνει «επιστημονική καταγραφή» των περιουσιακών στοιχείων στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.

Ο «Φιλελεύθερος» στεγάζει το κύριο θέμα του υπό τον τίτλο «Ενεργοποιήθηκε η λήψη μέτρων» και γράφει ότι ο κύβος ερρίφθη και η ΕΕ ενεργοποιείται προς την κατεύθυνση λήψης συγκεκριμένων μέτρων κατά της Τουρκίας, για τις έκνομες δραστηριότητες στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ακόμη γράφει για συγκίνηση στα εγκαίνια του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας 11 χρόνια μετά την πτώση της οροφής. Επίσης γράφει ότι ο Μητροπολίτης Κιτίου ανακοίνωσε χθες την απόφασή του να παραιτηθεί σε σύναξη των ιερέων της Μητροπόλεώς του.

Η «Χαραυγή» τιτλοφορεί το πρωτοσέλιδό της «85 υποθέσεις διεκδίκησης τ/κ γης» και γράφει ότι έχουν αυξηθεί οι υποθέσεις Τ/κ οι οποίοι διεκδικούν τις περιουσίες τους σε επίπεδο αστικών αγωγών, είτε για αποζημίωση είτε για άμεση επιστροφή της περιουσίας. Αλλού γράφει ότι SOS εκπέμπουν τα Τμήματα Πρώτων Βοηθειών. Ακόμη γράφει για μυστικό δείπνο του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Κουντρέτ Οζερσάι.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” με τίτλο «Βαθαίνει η διαμάχη για την ΑΟΖ καθώς τα βλέμματα στρέφονται στην ΕΕ» και γράφει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει πολιτικά και οικονομικά μέτρα κατά της Τουρκίας για τις ενέργειές της στην κυπριακή ΑΟΖ. Αλλού γράφει ότι μετά από σειρά ετών που καταγράφηκε ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών, οι αριθμοί πέφτουν. Επίσης γράφει ότι περισσότεροι Ε/κ απ’ ότι Τ/κ περνούν από τα οδοφράγματα.

Η εβδομαδιαία «Οικονομική Καθημερινή» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Αλλαγές και νέο αίμα στο ΔΣ της Ελληνικής» και γράφει ότι προτάσεις για αλλαγές στο καταστατικό της Ελληνικής θα υποβληθούν στην έκτακτη συνέλευση της τράπεζας στις 26 Ιουνίου. Ακόμη γράφει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα βοηθήσει τα ΜΜΕ. Επίσης, αναφέρει ότι βήμα πίσω θα κάνει φέτος ο τουρισμός.

ΚΥΠΕ – Αντώνης Γκιλδάκης
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 19/06/2019

Πρωτιά για το δελτίο ειδήσεων του ALPHA τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος: Δεύτερος ο ΑΝΤ1

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: