Εβδομάδα ΜΟΕ με 307 παραβιάσεις να έχουν προηγηθεί και μια υποτιθέμενη «μπουνάτσα» στο Αιγαίο

File Photo: Από την αεροπορική άσκηση «Ανταίος ΙΙΙ 19». Φωτογραφία: Πολεμική Αεροπορία




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL, Γ.Σ.

«Μπουνάτσα» φαίνεται πως θα επικρατήσει την εβδομάδα που ξεκινά στον αμυντικό τομέα των Ελληνοτουρκικών μετά την παρατεταμένη «Καταιγίδα» που φουρτούνιασε το Αιγαίο, αν και η γειτονική μας χώρα φροντίζει να δείχνει πάντα απρόβλεπτη.

Όμως την ερχόμενη Τρίτη το Ελληνικό στρατιωτικό-διπλωματικό κλιμάκιο αναμένεται πως θ’ αφιχθεί στην Άγκυρα με σκοπό να πιάσουν την συζήτηση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης από εκεί που την άφησαν στην Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Ελληνική πλευρά δεν θ’ αφήσει να περάσουν έτσι οι 307 παραβιάσεις του FIR Αθηνών την ώρα που εξελίσσονταν η άσκηση «Καταιγίδα» με ατράνταχτα επιχειρήματα, που δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης των όσων εκτυλίχθησαν τις προηγούμενες ημέρες στο Αιγαίο.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν πως πιθανό να προχωρήσουν και σ’ ένα επιπλέον βήμα, μεταφέροντας την δυσαρέσκεια που υπάρχει για τα όσα έγιναν.

Άρα από μόνο του το γεγονός πως η Ελληνική πλευρά, παρά τις διαρκείς προκλήσεις κυρίως των τελευταίων ημερών με την ένταση που χτύπησε κόκκινο στο Αιγαίο, πηγαίνει για να καθίσει ξανά στο τραπέζι των συζητήσεων, επιτελείς του πενταγώνου εκτιμούν πως οι Τούρκοι δεν θα ανεβάσουν τον πήχη της προκλητικότητας κι αυτό λογικά, σημαίνει πως ούτε στην Κυπριακή ΑΟΖ θα κάνουν κάτι.

Το δεύτερο σημείο που οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στην «μπουνάτσα» είναι το γεγονός πως η Τουρκία μπαίνει στην τελική ευθεία για την επαναληπτική εκλογική αναμέτρηση που αφορά τον μητροπολιτικό δήμο της Κωνσταντινούπολης, που αναλόγως του αποτελέσματος, θα κριθούν πολλά για το μέλλον του Ισλαμιστή προέδρου της γειτονικής χώρας.

Εδώ στις εκτιμήσεις των ανωτάτων στο Ελληνικό πεντάγωνο τοποθετείται ένας αστερίσκος που έχει να κάνει με νέο κύκλο εντάσεων και νευρικότητας στην περίπτωση νέας ήττας του κυβερνώντος κόμματος στην Τουρκία.

Μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, για το οποίο «καίγεται» η κυβέρνηση Ερντογάν να είναι θετικό γι’ αυτήν, ακολουθεί η συνάντηση του Τούρκου προέδρου, στο περιθώριο της G20 στην Ιαπωνία, με τους προέδρους των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλτ Τράμπ και της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

Εθνικές Εκλογές, περιορισμός δραστηριοτήτων και μια ακόμη άσκηση

Αμέσως μετά από τα ενδιαφέροντα για τη γειτονική μας χώρα, εισερχόμαστε στην δική μας τελική ευθεία για τις Εθνικές εκλογές, μια περίοδο έντονη- πολιτικά- αλλά σε αυξημένη εγρήγορση Εθνικά και με το βλέμμα στραμμένο στις όποιες κινήσεις τυχόν υπάρξουν από την Τουρκία, η οποία έχει δώσει δείγματα κακής γραφής στο παρελθόν όχι μόνο μια φορά σε κρίσιμες πολιτικές στιγμές για την Ελλάδα.

Μετά την «Καταιγίδα» πάντως, όπως συμβαίνει εδώ και χρόνια (απ’ όταν σταμάτησε ο mini Παρμενίωνας με την επωνυμία «Σάρισα»), δεν υπάρχει καμία μεγάλη δραστηριότητα. Μάλιστα τα δυο προηγούμενα χρόνια, ως Α’ ΓΕΕΘΑ τότε ο Ευάγγελος Αποστολάκης, είχε πει πως και μετά τον «Ωρίωνα» την μεγάλη άσκηση Ειδικών Δυνάμεων, δεν ήταν κάτι άλλο απαραίτητο πλην την διαρκούς εγρήγορσης.

  • Φέτος, σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει η πρόθεση για ακόμη μια άσκηση- επίδειξη με μονάδες ειδικών δυνάμεων στη Β. Ελλάδα, με αδιευκρίνιστο επιχειρησιακό και εκπαιδευτικό ζητούμενο, τη στιγμή που οι μονάδες δεν έχουν προλάβει καλά καλά να αποκαταστήσουν το υλικό τους και να κάνουν τις απενημερώσεις (lessons leaned) από την πολυεπίπεδη, διακλαδική, απαιτητική άσκηση «Ωρίων». Από το 2020, ο σχεδιασμός της άσκησης από το ΓΕΕΘΑ, όπως είναι γνωστό, την μετατρέπει σε «invitex», με συμμετοχή Ειδικών Δυνάμεων συμμαχικών χωρών.

Ποιος ο λόγος λοιπόν για ακόμα μια άσκηση με παρατηρητήρια, επισήμους και άλλους, πολλώ δε μάλλον τώρα μεσούσης της προεκλογικής περιόδου, όπου με διαταγές του υπουργείου, του ΓΕΕΘΑ, και των Γενικών Επιτελείων, ακόμη και οι δραστηριότητες που είχαν προγραμματίσει, περιορίζονται εντός στρατοπέδων….

Με παλιά χαρτιά και επιχειρήματα προσέρχονται στα ΜΟΕ οι Τούρκοι

Χωρίς ίχνος νέων ιδεών, δίχως καμία δόση ρεαλισμού αναμένεται πως το Ελληνικό κλιμάκιο οδεύει στο τραπέζι των συζητήσεων.

Σύμφωνα με ανώτατη πηγή ότι έλεγαν σε προηγούμενες συζητήσεις οι γείτονές μας, τα ίδια επαναλαμβάνουν.

Αν «κλειδώσουν» οι ανταλλαγές επισκέψεων ακόμη και σε επίπεδο Αρχηγών επιτελείων ή οι επισκέψεις των παραγωγικών σχολών σε Ελλάδα και Τουρκία, δεν είναι κάτι το τόσο σημαντικό.

Φαίνεται πως η Τουρκία επιμένει να ζητά πτήσεις δίχως αναχαιτίσεις στο FIR Αθηνών, χωρίς σχέδια πτήσης ή έλεγχο από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Οι διπλωμάτες και στρατιωτικοί που συμμετέχουν στην ομάδα από την Αθήνα ήταν κατηγορηματικοί, εξηγώντας με κάθε τρόπο στους Τούρκους, πως εκτός από θέμα Εθνικής κυριαρχίας μιας χώρας, τίθενται ζητήματα ασφάλειας των πολιτικών πτήσεων, με βάση τους διεθνείς κανόνες που έχουν θεσπιστεί και τηρούνται πολλές δεκαετίες, από τη συνθήκη του Σικάγο (περί του διαχωρισμού του FIR σε τομείς ευθύνης) την οποία η Άγκυρα δεν έχει δεχτεί και δεν έχει συμφωνήσει ποτέ.

Θαλάσσιο τείχος τα μισά πλοία της «Καταιγίδας» στο Ανατολικό Αιγαίο: Eγρήγορση και ψυχραιμία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: