Στο «ρελαντί» η επόμενη μέρα για τις Ειδικές Επιχειρήσεις: O σκόπελος των εκλογών…

Στελέχη του Ειδικού Τμήματος Αλεξιπτωτιστών κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας για άλμα ελεύθερης πτώσης από ύψος 8000 ποδών. Το Τμήμα, αποτελεί την αιχμή του δόρατος στις Ειδικές Επιχειρήσεις, με πολλές συνεκπαιδεύσεις σε Ελλάδα και Εξωτερικό με αντίστοιχες μονάδες από τους κορυφαίους στρατούς στον κόσμο. Πηγή: Hellasjournal




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL, Γ.Σ.

Οι εκλογικές αναμετρήσεις φαίνεται πως συμπαρασύρουν τα πάντα στο πέρασμά τους και κυρίως σε θέματα που χρίζουν αποφάσεις, οι οποίες όμως αν παρθούν θυμίζουν κάτι από το «ακαριαίο» που χρησιμοποιούν πολλές φορές οι Ειδικές Δυνάμεις.

Η ασφάλιση ενός τέτοιου «εκρηκτικού», στο γραφείο επιτελικού στελέχους που βρίσκεται δίπλα στον Ευάγγελο Αποστολάκη, είναι ο επανελεγμένος φάκελος (από ΓΕΣ, ΔΔΕΕ, ΓΕΕΘΑ) για την μετατροπή της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων, στη νέα της μορφή, την λεγόμενη «Ειδικού Πολέμου».

Στελέχη της Ζ’ Μοίρας Αμφίβιων Καταδρομών, που ανήκουν στην Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων εκπροσωπούν την χώρα μας σε δεκάδες ασκήσεις στο εξωτερικό, αναδεικνύοντας την σκληρή και επίπονη εκπαίδευση, αλλά και το ανώτατο επίπεδο γνώσεων πάνω στο αντικείμενό τους. Πηγή: Hellas Journal
  • Υπογραφή στο «σχέδιο- όνειρο» και του νυν υπουργού ως Α’ ΓΕΕΘΑ, ακόμη δεν έχει μπει, ούτε καν φυσικά καμία κίνηση έχει γίνει για εκείνη την περιβόητη αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων, που μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η Διακλαδική Διοίκηση Ειδικού Πολέμου.
  • Εξαγγελίες ακούστηκαν εδώ και περίπου μια τριετία- απ’ την υπάρχουσα κυβέρνηση- αλλά παραμένουν υπό αυτή τη μορφή. Βέβαια οι αντιδράσεις υπήρξαν και διατηρήθηκαν, κάτι που όμως δεν εμπόδισαν το σχέδιο να προχωρήσει και να φτάσει μόλις δυο βήματα πριν τον τερματισμό του.

Γιατί μιλάμε για δύο βήματα, διότι το τελευταίο θα κριθεί στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας που απαιτείται για την ολοκλήρωσή του. Πάντως δεν είναι το μόνο θέμα που «φρενάρει» ελέω της εκλογικής αναμέτρησης μιας και όλοι οι πολιτικοί ασχολούνται με την μητέρα της πολιτικής μάχης, όπως έχει μετατραπεί αυτή η εκλογική διαδικασία.

Η σκακιέρα στην πολιτική απόφαση του «ταχυφαγείου»…

Ήδη σε πρώτο χρόνο, η επικείμενη εκλογική αναμέτρηση, πάγωσε την μετακίνηση της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών από τη Ν. Ιωνία του Βόλου, μετά το ισχυρό μπλοκ που συγκρότησαν σύσσωμοι οι τοπικοί βουλευτές μαζί με τους τοπικούς παράγοντες.

  • Οι νέες προτάσεις που ακούγονται διαφέρουν παρασάγγας από την αρχική δομή και ίσως προβλέπουν τη δημιουργία ενός ταχυκίνητου τμήματος άμεσης επέμβασης, ώστε να μην πάνε και τσάμπα τα χρήματα που δαπανήθηκαν στο ναυτικό οχυρό Κανελλόπουλου για τις υποδομές που κατασκευάστηκαν.

Όμως το πολιτικό κόστος της υπογραφής για την επόμενη μέρα που πρέπει να ξημερώσει για τις Ειδικές Δυνάμεις, εμπεριέχει σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές μια ακόμη απομάκρυνση στρατοπέδου, αυτό της Βόρειας Μοίρας Καταδρομών. Το πάγωμα της 32ης Ταξιαρχίας συμπαρασύρει σε μια «άτυπη δέσμευση» τις σχεδιασμένες εδώ και πολύ καιρό εξελίξεις.

Πηγή: Hellas Journal

Οι τοπικές κοινωνίες αποφασίζουν για το μέλλον των στρατοπέδων και οι πολιτικές αποφάσεις που μεταφράζονται αυτομάτως σε ψήφους και το «ίδιoν όφελος» σίγουρα δεν έχουν καμία σχέση με την πρόοδο. Όμως ο ιδιοκτήτης ακινήτου, ο ιδιοκτήτης του ταχυφαγείου ή του τσιπουράδικου λίγο ενδιαφέρεται για τα των Νατοϊκών αποφάσεων, αρκεί κάθε μήνα να έχει τον δικό του τζίρο από τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

  • Πηγές του Ελληνικού πενταγώνου εξηγούσαν, πως ο σχεδιασμός της νέας Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικού Πολέμου είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τις υποχρεώσεις της χώρας μας απέναντι στη Συμμαχία, η οποία από την 1η Ιανουαρίου του 2024 ενεργοποιεί μια ξεχωριστή δύναμη, με Τμηματική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων.
  • Ως κράτος πλαίσιο έχουμε την υποχρέωση διάθεσης επιτελικής και επιχειρησιακής δύναμης (δεν είναι επί της παρούσης αναγκαίοι οι αριθμοί της δύναμης), συμπεριλαμβανομένων και αριθμό ελικοπτέρων σεε διαμόρφωση Ειδικών Επιχειρήσεων.

Γι’ αυτό το λόγο, ήδη στελέχη Ειδικών Επιχειρήσεων βρίσκονται σε συμμαχική χώρα που έχει ξεκινήσει τη νέα προσπάθεια μετεξέλιξης σε αυτό τον τομέα, για την ανταλλαγή απαραίτητης τεχνογνωσίας. Ωστόσο στην Ελλάδα οι αποφάσεις για τις Ένοπλες Δυνάμεις, όπως χρόνια έπονται των εκλογών.

Η παροχή τεχνογνωσίας Ειδικών Επιχειρήσεων στα Βαλκάνια από την Ελλάδα

Την ώρα που «παίζονται» καθυστερήσεις κι απ ότι όλα δείχνουν, πιθανότατα να συνεχιστούν ακόμη και την τελευταία στιγμή- έτσι συμβαίνει Εν Ελλάδι- στον ευαίσθητο χώρο των Ειδικών Επιχειρήσεων, ο οποίος ολοένα και αναπτύσσεται σ’ όλη την περιοχή του τόξου από τα Βαλκάνια μέχρι την Αν. Μεσόγειο, Ελλάδα και Βουλγαρία αυτό το διάστημα έχουν επιδοθεί σε διμερή άσκηση Ειδικών Επιχειρήσεων.

Στελέχη της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών κατά τη διάρκεια αποβατικής ενέργειας Πηγή: Hellas Journal

Η άσκηση έχει ξεκινήσει από τις 15 Μαΐου, με τμήμα Ειδικών Επιχειρήσεων της χώρας μας να μετέχει με την αποστολή δώδεκα ατόμων, ενώ από Βουλγαρικής πλευράς παίρνει μέρος η 68η Ταξιαρχία Ειδικών Δυνάμεων με δεκαπέντε στελέχη.

Στα κοινά ειδικά εκπαιδευτικά γυμνάσια ξεχωρίζουν:

  • -Η εναέρια διείσδυση και καταρριχήσεις με τη μέθοδο Fast Rope.
  • -Οι βολές άμεσης αντίδρασης εντός αστικού περιβάλλοντος.
  • -Βολές ελεύθερου σκοπευτή.
  • -Αγώνας σε κατοικημένο τόπο – διαδικασίες και καταστροφή θυρών (CQB).

-Παροχή πρώτων βοηθειών στο πεδίο της μάχης.

Εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα η χώρα μας βοήθησε με κάθε μέσω της Βουλγαρία ν’ αποκτήσει την τυποποιημένη Νατοϊκή κουλτούρα στο επίπεδο των Ειδικών Επιχειρήσεων. Mάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες, η γειτονική χώρα ήδη έχει καταφέρει να κάνει και τα πρώτα βήματα σε επίπεδο Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων για ν’ ακολουθήσει τις απαιτήσεις της εποχής και του μέλλοντος.

  • Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου και επιτελείς του ΓΕΕΘΑ, βρίσκονται επί Βουλγαρικού εδάφους για να δουν από κοντά την τελική φάση της κοινής άσκησης, αλλά και για να γίνουν συζητήσεις με τον ομόλογό του για διεύρυνση των ήδη καλών αμυντικών σχέσεων.

Πάντως σύμφωνα με ανώτατα στελέχη πάνω στην ίδια ακριβώς πλατφόρμα πατάει ήδη η Αθήνα για να προσφέρει τα φώτα της στα Σκόπια στον ίδιο ακριβώς τομέα των Ειδικών Επιχειρήσεων.

Μαραθώνιο διαρκείας και “σπριντ τεστ” ετοιμάζει το ΠΝ στο Αιγαίο: Μηνύματα ναυτικής ισχύος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: