Μαραθώνιο διαρκείας και “σπριντ τεστ” ετοιμάζει το ΠΝ στο Αιγαίο: Μηνύματα ναυτικής ισχύος

Ναυτική αρμάδα του Ελληνικού Πολεμικού Στόλου αποτελούμενη από φρεγάτα, ταχέα σκάφη, πλοία επιτήρησης στο Αν. Αιγαίο. Πηγή: Πολεμικό Ναυτικό




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL, Γ.Σ. 

Την στιγμή που ένα μέρος του Τουρκικού Στόλου έχει αρχίσει να παίρνει την ρότα της επιστροφής προς τους Ναυστάθμους, το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, που όλο αυτό το διάστημα βρίσκεται στο Αν. Αιγαίο όχι με την μόνιμη δύναμή του, αλλά με ενισχυμένη παρουσία και πολλές φορές σε περιοχές με υψηλό συμβολισμό, φαίνεται πως ετοιμάζεται για έναν εκπαιδευτικό «Μαραθώνιο» σε όλο το μήκος του Αρχιπελάγους και όχι μόνο.

  • Σύμφωνα με πληροφορίες, πάνω στην άσκηση «Καταιγίδα» που ξεκινά τις επόμενες ημέρες, «κουμπώνουν» κι άλλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες ναυτικών γυμνασίων κι όπως τονίζει ανώτατη πηγή αυτό αποτελεί ίσως ένα μικρό δείγμα της σχέσης του Έλληνα με τη θάλασσα και της διαχρονικής ναυτοσύνης.
Ναυτική αρμάδα του Ελληνικού Πολεμικού Στόλου αποτελούμενη από φρεγάτα, ταχέα σκάφη, πλοία επιτήρησης στο Αν. Αιγαίο. Πηγή: Πολεμικό Ναυτικό

Το γεγονός πως πολλά από τα πλοία του Ελληνικού Πολεμικού Στόλου βρίσκονται ήδη εδώ κι ένα δεκαπενθήμερο στο Αιγαίο, όχι απλώς σε ρόλο παρακολούθησης, αλλά σε έναν ξεκάθαρο ρόλο αποτροπής απέναντι στην παραβατική συμπεριφορά των πληρωμάτων από τις Τουρκικές μονάδες επιφανείας και θα παραμείνουν στις περισσότερες των περιπτώσεων το λιγότερο μέχρι την δεύτερη εβδομάδα του Ιουνίου εκτός ναυστάθμου , σίγουρα από τη μια είναι ξεκάθαρο πως αποτελεί μια τεραστίων διαστάσεων εκπαιδευτική δραστηριότητα που για κάποια πλοία ίσως αγγίζει τον μήνα εν πλω, ενώ βέβαια είναι ένα τέστ «κοπώσεως» για τα πληρώματα των πλοίων του Ελληνικού Στόλου.

  • Την στιγμή που η Άγκυρα έχει προαναγγείλει ένα «θερμό» καλοκαίρι, η Αθήνα βλέπει με πολύ ψυχραιμία αυτές τις ανακοινώσεις τύπου απειλής.
  • Από την άλλη πλευρά όμως του νομίσματος, δεν μπορεί να μη αποστέλλονται σαφή μηνύματα αποτροπής μέσω της διαρκούς παρουσίας του Πολεμικού Στόλου και των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, ακόμη και με τον υπάρχοντα στόλο που σίγουρα συνεχίζει -παρά την παλαιότητα σε ορισμένες περιπτώσεις- ν’ αποτελεί μια αξιοσέβαστη και πολύ υπολογίσιμη δύναμη.
Πηγή: Πολεμικό Ναυτικό
  • Οι ίδιες ανώτατες πηγές έλεγαν επιπλέον ότι δεν γίνεται με την υπάρχουσα νευρικότητα που υπάρχει στη γειτονική μας χώρα:.
  • Πρώτον να μην μετρήσουμε τις δυνάμεις μας με μια μεγάλη άσκηση και με όσο το δυνατό περισσότερα πλοία του Στόλου μας,
  • Δεύτερον να μην καταπονηθούμε όλοι ώστε να φανούν μέσα από τη μακρά διάρκεια είτε αδυναμίες είτε τυχόν προβλήματα, και
  • Τρίτον και ίσως μια από τις πιο κατηγορηματικές θέσεις, πληρώματα και επιτελεία, οφείλουμε να εκπαιδευόμαστε έχοντας μονίμως την δέουσα εγρήγορση που απαιτείται.

Ο σχεδιασμός των συνδυαστικών ασκήσεων δείχνει πως σε όλο το μήκος του Αιγαίου θα υπάρχουν μονάδες επιφανείας του Ελληνικού Πολεμικού Στόλου ενώ κάποιες μέρες η συνεκπαίδευση με μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας είναι βέβαιες.

Προχωρά το πενιχρό πρόγραμμα για τις φρεγάτες τύπου ΜΕΚΟ

Τη στιγμή που ο επιχειρησιακός σχεδιασμός των επόμενων ημερών, μέχρι και τα μέσα Ιουνίου φαίνεται πως έχει κλειδώσει, σε επίπεδο επιτελείων από το ΣΑΓΕ πέρασε και η επικείμενη αναβάθμιση των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ, με το ποσό να φτάνει το πολύ έως τα 150.000.000 ευρώ.

Σίγουρα αυτά τα χρήματα δεν αρκούν για να γίνει αυτό που πρέπει σε τέσσερα μεγάλα πλοία, και να ξεχωρίσουν για κάτι το τόσο νέο ή πολύ διαφορετικό.

Κύριος στόχος, είναι οι τέσσερις ΜΕΚΟ να πιάσουν ένα προσδόκιμο ζωής από σήμερα, επιπλέον 25 ετών. Αναμένεται μετά την απόφαση του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων, να προχωρήσει επιτέλους ένα από τα βασικά προγράμματα για το Πολεμικό Ναυτικό, που είναι η αναβάθμιση στα ραντάρ, τα συστήματα μάχης στο κέντρο επιχειρήσεων των πλοίων και ορισμένες πιο «ευαίσθητες» παρεμβάσεις.

File Photo: Views of the ships participating in the SNMG2 exercise taking place in the Aegean Sea north Of Crete. Photo PN
  • Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες, ζωντανή παραμένει και η πρόταση που έχει τεθεί εδώ και καιρό, αντί για τα τέσσερα πλοία, να γίνει η αναβάθμιση σε δυο ή τρία κερδίζοντας κάτι παραπάνω γι’ αυτό τον αριθμό πλοίων από τα πενιχρά χρήματα που δίδονται για αυτά τα τόσο σημαντικά πλοία του Ελληνικού Πολεμικού Στόλου που η ολοκλήρωση του προγράμματος εκσυγχρονισμού είναι περίπου σε μια τετραετία. Δηλαδή το 2023, χρονιά που αν είχε επιτευχθεί συμφωνία για νέα φρεγάτα (με όποια εταιρία), μαζί με την αναβάθμιση των ΜΕΚΟ, θα έφτανε σε Ελληνικά νερά το πρώτο πλοίο της νέας σελίδας για το Πολεμικό Ναυτικό.

Ποιος όμως θα τολμήσει να κάνει αυτό το βήμα; Οοι προτάσεις, οι σχεδιασμοί και τα καμπανάκια έχουν χτυπήσει εδώ και καιρό. Προφανώς ήρθε η ώρα των αποφάσεων…

Με αερομαχία και 34 παραβιάσεις στο Αιγαίο γίονονται οι συζητήσεις για τα ΜΟΕ στην Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: