FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. ΚΥΠΕ




Η συνεδρία χθες του Εθνικού Συμβουλίου για τις παραβιάσεις της κυπριακής ΑΟΖ από την Τουρκία, σε συνδυασμό με το Κυπριακό, είναι στο επίκεντρο του κυριακάτικου Τύπου που φιλοξενεί επίσης αναλύσεις και αρθρογραφία για το θέμα. Αναφορά επίσης γίνεται στην πορεία εφαρμογής του ΓΕΣΥ, συνεντεύξεις πολιτικών αρχηγών και υποψηφίων για τις Ευρωεκλογές, οι πορείες των ερευνών στην Κόκκινη Λίμνη στο Μιτσερό κ.ά

Η «Αλήθεια» με τίτλο «Καμπανάκι κινδύνου» αναφέρεται στο ΓΕΣΥ και γράφει ότι το σχέδιο υγείας έρχεται σε λίγες ημέρες, όμως υπάρχουν ακόμα προβλήματα, ελλείψεις και εκκρεμότητες. Σε άλλο θέμα γράφει για σπάνια ομοφωνία στο Εθνικό Συμβούλιο που καταδίκασε ομόφωνα τις παραβιάσεις της Τουρκίας, που όμως ακολούθησαν αντιδράσεις για μεμονωμένες δηλώσεις. Αλλού γράφει ότι κανένα νέο δεν υπήρξε χθες από την Κόκκινη Λίμνη για την αναζήτηση της σορού γυναίκας θύματος του «Ορέστη».

Ο «Πολίτης» με τίτλο «Πρόταση από ΑΚΕΛ και μεγάλη εικόνα» αναφέρεται στο Κυπριακό και τα ενεργειακά και γράφει ότι το Κυπριακό αναμένεται να ιδωθεί μέσα από το πρίσμα μιας διευθέτησης ενός πολύ μεγαλύτερου πακέτου. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι η ΜΕΠΕΥ, στο παρά ένα των μεταθέσεων των εκπαιδευτικών, κατέθεσε πρόταση για τα ζητήματα που είχαν προκαλέσει πέρυσι την μεγάλη αντίδραση και την σύγκρουση στην εκπαίδευση. Αλλού αναφέρεται στις ευρωεκλογές και γράφει ότι κάμψη παρουσιάζουν τα ποσοστά του ΔΗΣΥ.

Ο «Φιλελεύθερος» με τίτλο «Πακέτο για εκτόνωση κρίσης» αναφέρεται στη χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου και γράφει για σενάριο περί διαλόγου εφ’ όλης της ύλης για Κυπριακό, ενεργειακά, ελλαδοτουρκικά. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στην τελευταία συνάντηση που είχε με τον ΓΓ του ΟΗΕ εισηγήθηκε να απευθύνει πρόσκληση προς τους δύο ηγέτες για την Νέα Υόρκη. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ απαντά στα ερωτήματα του ΔΗΣΥ για την υποψηφιότητα των Τουρκοκυπρίων στις Ευρωεκλογές.

Η «Χαραυγή» με τίτλο «Πρωτοβουλίες η απάντηση στον Πορθητή» αναφέρεται στην πρόταση που κατέθεσε το ΑΚΕΛ στην συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου για την αντιμετώπιση των τουρκικών κινήσεων στην ΑΟΖ. Αλλού αναφέρεται στην σημερινή Ημέρα της Μητέρας και το μήνυμα του ΓΓ του ΑΚΕΛ. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στα προβλήματα ηλικιωμένων που μένουν σε προσφυγικούς καταυλισμούς και δεν μπορούν να ανέβουν και να κατέβουν τις σκάλες.

Η εβδομαδιαία «Καθημερινή» με τίτλο «Σε διαπραγμάτευση για Φ.Α στοχεύει η πρόκληση σε ΑΟΖ» γράφει ότι στόχος της Άγκυρας με τις κινήσεις που προβαίνει είναι οι συνομιλίες μεταξύ των ηγετών για τους υδρογονάνθρακες. Αλλού φιλοξενεί συνέντευξη του Προέδρου του ΔΗΣΥ που λέει ότι το κόμμα του θα είχε Τ/κ υποψήφιο μετά την επανένωση. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ανακοινώνεται ο CEO της Τράπεζας Κύπρου και στο shortlist βρίσκονται τρεις Κύπριοι τραπεζίτες.

Η εβδομαδιαία «Σημερινή» με τίτλο «Ανοχύρωτο το κράτος μας» αναφέρεται σε δημοσκόπηση για τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και τί πιστεύουν οι πολίτες. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στο πού σχεδιάζει να τρυπήσει την κυπριακή ΑΟΖ η Άγκυρα. Αλλού αναφέρεται σε συνέντευξη του Προέδρου του ΔΗΚΟ ότι το κόμμα του σφραγίζει την ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη «Sunday Mail» με τίτλο «Τα λόγια δεν θα αποτρέψουν την Τουρκία» γράφει ότι αναλυτές ανάφεραν στην εφημερίδα ότι η «εισβολή» της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ είναι μια μεγάλη πρόκληση που θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει ολόκληρη την περιοχή. Αλλού δημοσιεύει φωτογραφία Βρετανών που διαμαρτύρονταν έξω από έκθεση πώλησης ακινήτων στο Λονδίνο, προειδοποιώντας άλλους Βρετανούς να μην αγοράσουν ακίνητα στην Κύπρο, λόγω των ζημιών που έχουν υποστεί τα δικά τους σπίτια στο Πισσούρι. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στο πρώτο ρομπότ άνθρωπο, την Σοφία, που μεν απολαμβάνει το χειροκρότημα, αρκεί να μην την ρωτήσεις – όπως γράφει – τί είναι η αγάπη.

ΚΥΠΕ
12/05/2019 11:28

Η επισκόπηση των ελληνικών κυριακάτικων εφημερίδων: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: