Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Παρασκευής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. Πηγή: ΚΥΠΕ




Η στήριξη προς την Κύπρο, όπως εκφράστηκε στο Άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στη Ρουμανία, σε σχέση με τις τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου. Άλλα θέματα που προβάλλονται είναι οι έρευνες για τις εξαφανίσεις και δολοφονίες αλλοδαπών γυναικών, αλλά και οι αντιδράσεις της κοινότητας μεταναστών για τον τρόπο χειρισμού των υποθέσεων, οι εξελίξεις στα κατεχόμενα και το στεγαστικό πρόβλημα.

Η «Αλήθεια» με τίτλο «Υπό επιτήρηση η Τουρκία» γράφει στο πρώτο της θέμα ότι με μια λιτή δήλωση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, η ΕΕ εξέφρασε χθες, μετά από ενημέρωση της από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, την υποστήριξή της στην Κυπριακή Δημοκρατία σε σχέση με τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι προς «γάμο» οδεύουν Οζερσάι – Τατάρ για σχηματισμό «κυβέρνησης» στα κατεχόμενα. Ακόμη, γράφει ότι ξεκινά νέος γύρος επαφών του ΟΑΥ με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Τσάι και συμπάθεια» γράφει στο κύριο θέμα του ότι σε επίπεδο ρητορικής παρέμεινε η στήριξη των εταίρων μας στην ΕΕ, μετά το άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη Ρουμανία, καθώς δεν έγινε καμία αναφορά στην αναγκαιότητα λήψης μέτρων στο παρόν στάδιο από πλευράς ΕΕ. Αλλού γράφει ότι βρέθηκε στηθόδεσμος στην Κόκκινη Λίμνη, ενώ η 30χρονη Asmita από το Νεπάλ ενδεχομένως δολοφονήθηκε με ξυλοδαρμό. Επίσης, γράφει για καλά νέα για το θαλάσσιο τεμάχιο 7 της ΑΟΖ και για το Αφροδίτη.

Ο «Φιλελεύθερος» τιτλοφορεί το κύριο του θέμα «Μας πρόσφεραν το αυτονόητο» και γράφει ότι το μήνυμα που θέλησε να στείλει χθες ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ προς την Τουρκία ήταν ότι η ΕΕ στέκεται ενωμένη πίσω από την Κύπρο και καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών. Σε άλλο θέμα, γράφει για ανάγκη άμεσων αλλαγών στις διαδικασίες για εξαφανίσεις προσώπων. Επίσης γράφει ότι από αλκοολική δηλητηρίαση προήλθε ο θάνατος του 16χρονου μαθητή Παναγιώτη Στεφανή.

Η «Χαραυγή» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Δεν έκαναν εκείνα που έπρεπε…» και γράφει ότι για περιπτώσεις εξαφάνισης γυναικών η Αστυνομία δεν μπήκε καν στον κόπο να διερευνήσει τα δικά της στοιχεία, ενώ επρόκειτο για γυναίκες που η ίδια είχε απελάσει, σύμφωνα με όσα λέχθηκαν χθες στη Βουλή. Αλλού αναφέρεται στις χθεσινές εκδηλώσεις του ΑΚΕΛ με τις οποίες τίμησε την Αντιφασιστική Νίκη. Σε άλλο θέμα γράφει ότι σφυρίζει αδιάφορα η Κυβέρνηση για τη στέγαση, ενώ το ποσοστό των φτωχών νοικοκυριών που αντιμετωπίζουν σοβαρό στεγαστικό πρόβλημα έφτασε σχεδόν το 47%.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” με τίτλο «Ο Τουσκ λέει ότι οι Βρυξέλλες είναι στο πλευρό της Κύπρου» γράφει στο κύριο θέμα της ότι η ΕΕ είναι στο πλευρό της Κύπρου στη διένεξη με την Τουρκία για τις παράκτιες γεωτρητικές δραστηριότητες, είπε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Σε άλλο θέμα γράφει για τις αναφορές εκπροσώπων της κοινότητας των Φιλιππινέζων στη Βουλή ότι η Αστυνομία δεν έπραξε τα δέοντα στις υποθέσεις των εξαφανισμένων και δολοφονημένων γυναικών. Επίσης γράφει ότι κατέρρευσε η «τετρακομματική Κυβέρνηση» στα κατεχόμενα.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Αντίλογος» στεγάζει το κύριο θέμα της υπό τον τίτλο «Κρίσιμο σταυροδρόμι» και γράφει ότι σε πλήρη διάταξη βρίσκονται τα κομματικά επιτελεία, 16 ημέρες πριν τις Ευρωεκλογές και η προεκλογική μάχη έχει ήδη πάρει φωτιά. Αλλού δημοσιεύει συνέντευξη του Επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας Δρ. Φίλιππου Πατσαλή, ο οποίος λέει ότι η Κύπρος γίνεται κέντρο αριστείας και καινοτομίας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Κύπρος γιορτάζει την Ημέρα της Ευρώπης.

Η εβδομαδιαία «Γνώμη» τιτλοφορεί το πρώτο της θέμα «Ελεγχόμενη κρίση με τα γεωτρύπανα» και γράφει για κινήσεις δημιουργίας νέων δεδομένων ενόψει των τελικών «διευθετήσεων» στο Κυπριακό και τα ενεργειακά. Στις εσωτερικές σελίδες, η εφημερίδα γράφει ότι το περιβόητο success story καταρρέει σαν χάρτινος πύργος. Ακόμη γράφει ότι πυκνώνουν τα σύννεφα πάνω από την Κύπρο για την οικονομία.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το Κυπριακό Ποντίκι» υπό τον τίτλο «Η Τουρκία προσπαθεί να ‘εδραιωθεί’ στην κυπριακή ΑΟΖ» γράφει στο κύριο θέμα της ότι η αλήθεια πίσω από τη νέα εισβολή της Τουρκίας στην ΑΟΖ είναι η στόχευση της Άγκυρας να εδραιώσει την παρουσία της και να κλειδώσει κεκτημένα στην κυπριακή ΑΟΖ ενόψει εξελίξεων σε ενεργειακά και Κυπριακό. Επίσης γράφει ότι σύμφωνα με το αμερικανικό γεωπολιτικό ινστιτούτο Stratfor, έρχεται ένα μακρύ και καυτό καλοκαίρι. Στις εσωτερικές σελίδες γράφει ότι Τούρκοι κομάντος εγκαθίστανται μόνιμα απέναντι από τα ελληνικά νησιά.

ΚΥΠΕ – Αντώνης Γκιλδάκης
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
10/05/2019 

H Δέσποινα Βανδή και το My Greece μας ταξιδεύουν στη μαγευτική Σύμη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: