Ενημερώνει επίσημα την ΕΕ στη Σύνοδο του Σιμπίου για την ΑΟΖ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

File Photo: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. ΓΤΠ- Σ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ




Πολιτική στήριξη θα επιδιώξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την διάρκεια του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη Ρουμανία, αντιδρώντας στην ενέργεια της Αγκυρας να προχωρήσει σε γεώτρηση εντός της ΑΟΖ της Κύπρου.

  • Ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ αν ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, στο Συμβούλιο θα απαιτήσει κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου είπε ότι πρόκειται για άτυπο συμβούλιο και διερευνώνται οι δυνατότητες που υπάρχουν. «Είναι πολιτική στήριξη την οποία διερευνούμε για να δούμε πώς θα διαμορφωθεί και θα υπάρχει άλλο συμβούλιο μέσα στον Μάιο στο οποίο μπορεί να τεθούν και συγκεκριμένα μέτρα», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς για τις εξελίξεις, είπε ότι «ο ΥΠΕΞ είναι σήμερα στο Παρίσι, οι αρχές παρακολουθούν» το θέμα ενώ ο Πρόεδρος μεταβαίνει αύριο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Όταν υπάρχει κάτι να ανακοινώσουμε, θα το ανακοινώσουμε. Δεν είναι θέμα να κάνουμε δηλώσεις και να συζητούμε από τα ΜΜΕ. Παρακολουθούμε την κατάσταση, διπλωματικά αντιμετωπίζουμε το θέμα, πρόσθεσε.

‘Επίσημη ενημέρωση για την ΑΟΖ στη Σύνοδο του Σίμπιου’

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, μετά από συνεννόηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και σε συνέχεια απόφασης των εκπροσώπων των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων (που συνεδρίασαν χθες στις Βρυξέλλες) θα ενημερώσει επίσημα τους 27 κατά τη Σύνοδο του Σίμπιου για τις εξελίξεις στην ΑΟΖ.

  • Αυτό δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο ανώτερος κοινοτικός αξιωματούχος, ο οποίος ενημέρωσε σήμερα επίσημα τον Τύπο στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο της Πέμπτης. “Σαφώς θα πρέπει να περιμένουμε κάτι για τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ”, δήλωσε ο αξιωματούχος και επεσήμανε ότι χθες στη συνάντηση των Sherpas πραγματοποιήθηκε ενημέρωση και αποφασίστηκε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα τοποθετηθεί στη Σύνοδο και θα ενημερώσει τους ομολόγους του, αφενός για την κατάσταση πραγμάτων μέχρι εκείνη τη στιγμή και δεύτερον για το τι ακριβώς εκτιμά πως θα συμβεί στο μέλλον.

“Το Σάββατο η Μογκερίνι εξέδωσε δήλωση για το θέμα και να μην σας εκπλήσσει το ότι το γραφείο του Προέδρου Τουσκ και ο ίδιος ο Πρόεδρος Τουσκ ενεπλάκησαν στη συγγραφή και προετοιμασία της ανακοίνωσης”, τόνισε ο ανώτερος κοινοτικός αξιωματούχος.

  • “Η άτυπη σύνοδος στο Σίμπιου, προγραμματισμένη από το Σεπτέμβρη του 2017 (αρχικά για τις 29 του Μάρτη και στη συνέχεια στις 9 Μαΐου), θα διεξαχθεί την Ημέρα της Ευρώπης, κάτι το οποίο έχει έναν έντονο συμβολισμό ενότητας, αλλά ταυτόχρονα συμπίπτει με την επέτειο των 15 ετών από τη μεγάλη διεύρυνση του 2004, που τερμάτισε την πολυετή διαίρεση της ευρωπαϊκής ηπείρου μετά τον Β’ΠΠ, σε μια χώρα που πριν χρόνια βρισκόταν πίσω από το σιδηρούν παραπέτασμα και οι πολίτες της μάχονταν για την ελευθερία τους”.

Αυτά επεσήμανε σήμερα το πρωί, ανώτερος κοινοτικός αξιωματούχος του Συμβουλίου, με αρμοδιότητα να ενημερώσει τον Τύπο στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο της Πέμπτης στο Σίμπιου της Ρουμανίας. Ο ανώτερος κοινοτικός αξιωματούχος ξεκαθάρισε ότι η Σύνοδος δεν είχε προγραμματιστεί για να ληφθούν “κολοσσιαίες αποφάσεις”.

Σε σχέση με τα έγγραφα, ο ίδιος επεσήμανε ότι θα πρέπει να αναμένουμε 2 κείμενα, τη διακήρυξη του Σίμπιου και τη στρατηγική ατζέντα της ΕΕ για την επόμενη πενταετία. Το πρώτο κείμενο θα είναι σύντομο και περιέχει το βασικό μήνυμα ενότητας για το μέλλον και τις βασικές πολιτικές προτεραιότητες και αναμένεται να υιοθετηθεί από τους ηγέτες και τις πολιτικές ομάδες. Το δεύτερο κείμενο θα είναι “περίγραμμα” και όχι draft – προσχέδιο (το προσχέδιο θα είναι έτοιμο για τον Ιούνιο) και θα δίνει βασικές κατευθύνσεις για την επόμενη προγραμματική περίοδο. Το δεύτερο κείμενο δεν θα “υιοθετηθεί” με την κλασική έννοια και υπάρχει ήδη συνημμένο στην επιστολή Τουσκ προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων (οι τέσσερις κατευθύνσεις). Σκοπός των ηγετών θα είναι

Σε ό,τι αφορά την ονοματολογία για τα κεντρικά πόστα των ευρωπαϊκών θεσμών, ο Τουσκ θα ενημερώσει τους ηγέτες για το πως θα χειριστεί το θέμα της πλήρωσης των θέσεων , είπε ο αξιωματούχος.

“Ξέρω ότι υπάρχουν φήμες, ακόμα και για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, δεν τις επιβεβαιώνω, θα πρέπει να περιμένουμε τις ανακοινώσεις του Ντ.Τουσκ, αλλά καταλαβαίνετε ότι είναι δύσκολο να μιλήσουν για τη στρατηγική ατζέντα της ΕΕ και όχι για την επόμενη ηγεσία”, σημείωσε ο ανώτερος κοινοτικός αξιωματούχος.

“Δεν θέλω να κάνω τη δουλειά του Προέδρου Τουσκ, αυτός θα κάνει όλες τις ανακοινώσεις στις 18:00 τη μέρα της Πέμπτης, καθώς πρέπει να διαβουλευτεί με τους ηγέτες, αλλά να θυμάστε ότι το 2014 ο τότε Πρόεδρος του Συμβουλίου διοργάνωσε μια σύνοδο σύντομα μετά τις ευρωεκλογές και ταυτόχρονα πρέπει να λάβετε υπόψιν τις διαβουλεύσεις των 28 το 2018 για το θέμα των επικεφαλής υποψηφίων και τότε η απόφαση ήταν ότι δεν υπάρχει αυτοματισμός, δεν υπάρχει εγγύηση για την εκλογή των επικεφαλής υποψηφίων από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και τέλος να μην ξεχνάτε ότι τότε πήρε τρεις συνόδους και τρεις μήνες για να πληρωθούν οι θέσεις”.

Σημείωσε τέλος ότι η Συνθήκη προβλέπει ενισχυμένη πλειοψηφία (ο Γιούνκερ δεν ψηφίστηκε από δύο ηγέτες, στην περίπτωση της Μογκερίνι υπήρχε μια αποχή και στην ανανέωση της θητείας Τουσκ ένας ηγέτης τον καταψήφισε).

ΚΥΠΕ – Αιμιλία Χριστοφή
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
07/05/2019 10:47

Την έκδοση ενταλμάτων της Κύπρου για την σύλληψη του τουρκικού πληρώματος, μεταδίδει το DPA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: