Δεν μποϊκοτάρει τις εκλογές το CHP στην Κωνσταντινούπολη: Μικρά κόμματα υπέρ Ιμάμογλου

Members of Republican People’s Party (CHP) shout slogans at their group meeting at the parliament in Ankara, Turkey, 07 May 2019.EPA, STR
Μαύρο λεκέ στην ιστορία της Τουρκίας χαρακτηρίζει το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) την 6η Μαΐου κατά την οποία το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο (YSK) την ακύρωση των εκλογών της 31ης Μαρτίου στον Μητροπολιτικό Δήμο Κωνσταντινούπολης. Ωστόσο το CHP μετά την έκτακτη σύνοδό του στην Άγκυρα αποφάσισε να μην μποϊκοτάρει τις επαναληπτικές εκλογές της 23ης Ιουνίου να συμμετάσχει ξανά.

  • Στην ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει ότι έγινε πραξικόπημα στις εκλογές και δεν θα ξεχάσουν ποτέ αυτή την ημερομηνία.

Αργότερα μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, ο ηγέτης του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ανέφερε ότι ο Εκρέμ Ιμάμογλου από δω και τώρα δεν είναι υποψήφιος του CHP αλλά υποψήφιος των 16 εκατομμυρίων Κωνσταντινουπολιτών. Χαρακτήρισε τους επτά δικαστές μέλη του YSK που ψήφισαν υπέρ της ακύρωσης των εκλογών ως ‘σπείρα εντός του YSK”, ενώ διερωτήθηκε γιατί να επαναληφθούν οι εκλογές μόνο για τον Μητροπολιτικό Δήμο και όχι και για τις 39 συνοικίες της Κωνσταντινούπολης. “Στις 23 Ιουνίου αυτός ο λαός, όλοι οι Κωνσταντινουπολίτες θα ξαναγράψουν ιστορία”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι ο Ιμάμογλου δεν θα παίρνει διαταγές από το προεδρικό αλλά από τον λαό.

  • Ο υποψήφιος του κόμματος για την πόλη, ο Εκρέμ Ιμάμογλου, κέρδισε την πλειοψηφία με μικρή διαφορά από τον αντίπαλό του στις εκλογές της 31ης Μαρτίου και ανακηρύχθηκε δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης στα μέσα Απριλίου έπειτα από εβδομάδες διαμάχης για το αποτέλεσμα και μια μερική νέα καταμέτρηση.
  • Στο μεταξύ, πολλά μικρά τουρκικά κόμματα διαμήνυσαν ότι θα υποστηρίξουν τον υποψήφιο του CHP ως δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης στην επανάληψη των εκλογών, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση των εκλογικών αρχών να ακυρώσουν τις δημοτικές εκλογές στην πόλη αυτή.

Το Ισλαμικό Σααντέντ ή Κόμμα της Ευτυχίας, ο υποψήφιος του οποίου Νετζντέτ Γκιοκτσινάρ συγκέντρωσε περισσότερες από 100.000 ψήφους, πραγματοποίησε σήμερα έκτακτη συνάντηση.

«Είμαι έτοιμος να αποσυρθώ υπέρ του Ιμάμογλου, θα περιμένω την απόφαση του κόμματός μου», δήλωσε ο Γκιοκτσινάρ στο τηλεοπτικό δίκτυο TV5.

Το Κόμμα Δημοκρατικής Αριστεράς (DSP), που κέρδισε περισσότερες από 30.000 ψήφους, έγραψε στο Twitter πως θα «κάνει ό,τι είναι απαραίτητο» απέναντι στις «παρατυπίες» του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ-ΑΠΕ

Υπήρξε οργανωμένη διαφθορά στις εκλογές στην Κωνσταντινούπολη, διατείνεται ο Ερντογάν

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal