Υπήρξε οργανωμένη διαφθορά στις εκλογές στην Κωνσταντινούπολη, διατείνεται ο Ερντογάν

File Photo: Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν. EPA, STR




Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαιρέτισε σήμερα την αμφιλεγόμενη ακύρωση, χθες, των δημοτικών εκλογών που είχε κερδίσει η αντιπολίτευση στην Κωνσταντινούπολη και υποστήριξε πως πρόκειται για την «καλύτερη απόφαση» διότι υπήρξε «οργανωμένη διαφθορά» και παρανομία και πως η ακύρωσή τους αποτελεί σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της δημοκρατίας.

  • «Θεωρούμε πως η απόφαση αυτή ήταν η καλύτερη για να ενισχύσει την αποφασιστικότητά μας να επιλύσουμε τα προβλήματά μας μέσα στο πλαίσιο της δημοκρατίας και του δικαίου και για να πρυτανεύσει η λαϊκή βούληση», δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του ενώπιον βουλευτών του κόμματός του.
  • «Πιστεύουμε πως υπήρξε οργανωμένη διαφθορά και πλήρης παρανομία στις δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη», υπογράμμισε.

Ο τούρκος πρόεδρος έκανε τις δηλώσεις αυτές την επομένη της απόφασης της τουρκικής Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής (YSK) να ακυρώσει τις δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη, τις οποίες κέρδισε στις 31 Μαρτίου ο κοινός υποψήφιος κομμάτων της αντιπολίτευσης Εκρέμ Ιμάμογλου.

  • Η απόφαση της YSK, η οποία επικρίθηκε έντονα από την αντιπολίτευση ως ένα «πραξικόπημα εναντίον των καλπών», ελήφθη αφού ο πρόεδρος Ερντογάν και το ισλαμοσυντηρητικό κόμμα του, το AKP, κατήγγειλαν «μαζικές παρατυπίες» στη διάρκεια της ψηφοφορίας.

Οι κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης καλούνται να ξαναψηφίσουν στις 23 Ιουνίου για τον δήμαρχό τους.

Ο Ερντογάν, ο οποίος αντέδρασε σήμερα για πρώτη φορά δημόσια στην απόφαση της YSK, απέρριψε τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης.

  • «Τα στοιχεία που παράσχαμε είναι πολύ στέρεα (…) και δεν μπορούν να αντικρουσθούν», υποστήριξε αναφερόμενος στις πολλές προσφυγές που κατατέθηκαν από το AKP στην YSK αυτές τις τελευταίες εβδομάδες.
  • «Πιστεύουμε ειλικρινά πως οι εκλογές σηματοδοτήθηκαν από καταχρήσεις οι οποίες διαπράχθηκαν με οργανωμένο τρόπο», υποστήριξε κάνοντας λόγο για «έναν σφετερισμό της λαϊκής βούλησης».

Η ακύρωση των εκλογών θα επιτρέψει, σύμφωνα με τον Ερντογάν, «να αρθούν οι αμφιβολίες αναφορικά με τις εκλογές στην Κωνσταντινούπολη» και «να ενισχυθεί η δημοκρατία μας».

Η τουρκική λίρα σημείωσε πτώση έναντι του δολαρίου μετά την απόφαση της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής. Οι απώλειές της φέτος φθάνουν συνολικά το 14%.

  • Ο Ερντογάν δήλωσε πως η Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη με οικονομικό σαμποτάζ και υποσχέθηκε πως θα αποκρούσει τις επιθέσεις στην οικονομία. «Τι θα κάνουμε λοιπόν; Από τώρα και στο εξής, θα κάνουμε αυτό που κάναμε στους τρομοκράτες», δήλωσε.

Δυτικοί σύμμαχοι της Τουρκίας εξέφρασαν επίσης ανησυχία για την ακύρωση των εκλογών. Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας δήλωσε πως η απόφαση δεν είναι ούτε διαφανής ούτε κατανοητή.

07/05/2019 13:20
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters
Άγκυρα, Τουρκία

 

Τις επόμενες κινήσεις αποφασίζει η αντιπολίτευση στην Κωνσταντινούπολη για τις νέες εκλογές

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: