Τώρα αρχίζει το …«πάρτι»: Η χοντρή κυρία δεν τραγούδησε ακόμη για τους S-400 της Τουρκίας!




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Οι απεσταλμένοι του Ταγίπ Ερντογάν στην Ουάσιγκτον, έκαναν κανονική «εισβολή» από την περασμένη εβδομάδα. Στρατοπέδευσαν στο ξενοδοχείο Trump International, ιδιοκτησίας της οικογένειας του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Και απ’ εκεί έπαιξαν τα παιγνίδια τους.

Αποδείχθηκαν πολύ ερασιτέχνες, αν και προσωπικά δεν έχω καμία εμπιστοσύνη στον Αμερικανό πλανητάρχη… Δεν γνωρίζει καθόλου τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και αντιδρά σπασμωδικά και πολλές φορές λαμβάνει λάθος αποφάσεις. Δεν θα εκπλαγώ, λοιπόν, αν επιχειρήσει να παραβιάσει και τους νόμους για να εξυπηρετήσει τον πρόεδρο της Τουρκίας.

Είναι και το άλλο: Αυτές οι φήμες που κυκλοφορούν για το ξενοδοχείο που φέρει το όνομα του στην Κωνσταντινούπολη… Και όπως έγραψε η εφημερίδα New York Times έχει λάβει μερικά εκατομμύρια δολάρια από την εταιρεία Dogan Holding, ο ιδρυτής της οποίας πούλησε τα μέσα ενημέρωσης που διέθετε σε στενό φίλο του Ταγίπ Ερντογάν.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας έστειλε στην αμερικανική πρωτεύουσα το …ιππικό!

  • Τον γαμπρό του Μπεράτ Αλμπαϊράκ, τον υπουργό Οικονομικών που εξευτελίστηκε μπροστά στους επενδυτές της JP Morgan, πολλοί εκ των οποίων είπαν μετά την παρουσίαση της οικονομικής κατάστασης της Τουρκίας, ότι ενώ ήταν έτοιμοι να επενδύσουν στη χώρα, ΔΕΝ θα το κάνουν. ΕΔΩ ΕΝΑ ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΟΛΛΑ…
  • Τον Ιμπραίμ Καλίν, τον εκπρόσωπό του και στενό του συνεργάτη, ο οποίος έπαιξε το ρόλο του «σκληρού», σάμπως και οι άνθρωποι του Ντόναλντ Τραμπ είναι …παιδάκια σε ισλαμικό σχολείο, όπου κυριαρχεί η απόλυτη πειθαρχία. Δημιούργησε νέα προβλήματα αντί να λύσει τα παλιά…
  • Τον υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, τον τρανό στρατηγό που έπαιξε το ρόλο του συμφιλιωτή με τους Αμερικανούς, αν και στο Πεντάγωνο κλώτσησε τον κουβά με το γάλα! Είπε ότι οι S-400 είναι μία τελειωμένη ιστορία και θα εγκατασταθούν στο τουρκικό έδαφος. Βέβαια κατέθεσε και …προτάσεις που ξεφεύγουν από τη γνωστή σκληρή γραμμή!

Επίσης έστειλε και μερικούς υφυπουργούς που είχαν αναλάβει το ρόλο να παρουσιάσουν σε ένα τουρκικό συνέδριο ότι όλα είναι ρόδινα και όμορφα στην Τουρκία. Μίλησαν για την …ισχυρή οικονομία της χώρας τους, σάμπως και οι εκπρόσωποι των αμερικανικών αγορών είναι ανόητοι και βλάκες που θα πέσουν στην παγίδα των …πανέξυπνων ισλαμιστών του Ερντογάν.

Όλους αυτούς συνόδευαν σύμβουλοι και παρασύμβουλοι, που έτρεχαν σαν σκυλάκια πίσω από τους Τούρκους υπουργούς και υφυπουργούς. Βρεθήκαμε στο ξενοδοχείο του Τραμπ και τους είδαμε με τα μάτια μας. Άλλωστε ο κ. Ακαρ και ο Καλίν ξεδίπλωσαν την στρατηγική τους για την επίσκεψη του πρώτου στο αμερικανικό Πεντάγωνο πίνοντας τσάι και καφέ, και βγάζοντας φωτογραφίες με τις θαυμάστριές τους, στο μπάρ του ξενοδοχείου!

Ο Ιμπραίμ Καλίν με τον Χουλουσί Ακάρ (δεξιά) στο μπάρ του ξενοδοχείου Trump International. Φωτογραφία Hellas Journal

Βέβαια, η βοήθεια που έλαβαν από τον γαμπρό του Τραμπ, ο οποίος είναι εβραϊκής καταγωγής -το σημειώνω μόνο επειδή διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με το Ισραήλ- ήταν πολύ μεγάλη. Έπεισε τον πεθερό του και πρόεδρο της Αμερικής να συναντήσει για μερικά λεπτά τον γαμπρό του Ερντογάν, επειδή δήθεν μετέφερε προσωπικό μήνυμα του προέδρου της Τουρκίας. Το δήλωσε δημόσια ο κ. Αλμπαϊράκ και δεν έχουμε λόγο να το αμφισβητήσουμε. Ήταν το δόλωμα. Έγινε η συνάντηση, τραβήχτηκε η φωτογραφία, αλλά το ολιγόλεπτο τετ-α-τετ με τον κ. Τραμπ δεν συμπεριλήφθηκε ποτέ στο επίσημο προεδρικό πρόγραμμα.

Έχει σημασία όμως αυτή η ολιγόλεπτη συνάντηση. Διότι έδωσε την ευκαιρία στους Τούρκους να πανηγυρίσουν ότι ο κ. Τραμπ θα δώσει τη λύση και θα παραμερίσει τους «κακούς» συμβούλους του. Και ποια υποτίθεται είναι αυτή η λύση; Θα επιτρέψει στους Τούρκους να αναπτύξουν τους S-400 και δεν θα επιβληθούν κυρώσεις. Αστεία πράγματα βεβαίως. Η Αμερική είναι Δημοκρατία και οι νόμοι τηρούνται. Επίσης, στο σημείο που βρίσκονται τα πράγματα είναι ισχυρός ο λόγος του αμερικανικού Κογκρέσου.

  • Ο κ. Καλίν που είναι μεγάλη κουφάλα και επαγγελματίας ψεύτης, άφησε να εννοηθεί ότι ο κ. Τραμπ συμφώνησε με τα παραπάνω, Όταν του υποβλήθηκε ευθεία ερώτηση, αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν υποσχέθηκε τίποτα στον γαμπρό του Ερντογάν.

Ο Αλμπαϊράκ ζήτησε από τον κ. Τραμπ να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Ερντογάν και στη συνέχεια να τον καλέσει στο Λευκό Οίκο για να συζητήσουν όλα τα προβλήματα και να τα λύσουν. Δεν γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή εάν έγιναν δεκτά τα αιτήματα του γαμπρού του Ερντογάν. Θα φανεί σύντομα. Πιο πιθανή είναι μία τηλεφωνική επικοινωνία…

Αρκετοί στην Ουάσιγκτον πιστεύουν ότι όλα αυτά τα μασκαραλίκια είναι μία ατομική πρωτοβουλία του κ. Κούσνερ, ο οποίος δεν γνωρίζουμε τι συμφέροντα εξυπηρετεί. Διότι ο  σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, ο Τζον Μπόλτον, που βρισκόταν προχθές όλη μέρα στο Λευκό Οίκο, δεν συμμετείχε στη ολιγόλεπτη συνάντηση του κ. Τραμπ με τον γαμπρό του Ερντογάν, και την ίδια στιγμή επιδεικτικά συναντούσε τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Μπέντζαμιν Νετανιάχου και άλλους συνεργάτες του πρωθυπουργού του Ισραήλ. Το tweet του κ. Μπόλτον ακολουθει:

  • Ουσιαστικά, μέσω του γαμπρού του κ. Τραμπ, οι Τούρκοι θέλουν να επιβάλουν την ατζέντα τους: Και να εγκαταστήσουν τους S-400, και να αγοράσουν τους Patriot και να παραλάβουν τα μαχητικά F-35. Θα τα καταφέρουν; Αυτή τη στιγμή ισχύουν όλα όσα είπαν ο αντιπρόεδρος Μαικ Πενς, ο υπουργός Εξωτερικών Μαικ Πομπέο και ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Πάτρικ Σάναχαν. Δήλωσαν δημόσια και σε καταθέσεις στο Κογκρέσο, ότι τα αμερικανικά πολεμικά συστήματα δεν θα βρεθούν ποτέ στον ίδιο χώρο με τους S-400.

Και τίθεται το εξής ερώτημα: Εάν ο κ. Ερντογάν αγοράσει το ρωσικό σύστημα και το εγκαταστήσει στο Αζερμπαϊτζάν ή στο Κατάρ, θα ικανοποιηθούν οι Αμερικανοί; Πρώτα απ’ όλα ο κ. Ακαρ διέψευσε τον Τούρκο αρθρογράφο που ως μέρος της ανάλυσης ανέφερε κάτι τέτοιο, και δεύτερον οι αμερικανικοί νόμοι απαιτούν ακύρωση της αγοράς. Άλλωστε η κατασκευάστρια εταιρεία είναι ήδη κάτω από σκληρές αμερικανικές κυρώσεις.

Χωρίς αμφιβολία, ο Πρόεδρος Τραμπ δεν θα είχε κανένα πρόβλημα να ικανοποιήσει κάποια αιτήματα του κ. Ερντογάν και να τον εξυπηρετήσει σε αυτή την πολύ δύσκολη στιγμή. Κανένα απολύτως πρόβλημα. Αλλά, θα παρανομήσει. Και θα βρεθεί ξανά σε ένα κυκεώνα σκανδάλων και πολεμικής από το πανίσχυρο πλέον Κογκρέσο, όπου δεν έχει πολλούς συμμάχους. Το σημερινό Κογκρέσο είναι πιο ισχυρό και από την εποχή της επιβολής του αμερικανικού εμπάργκο στην Τουρκία, τη δεκαετία του 1970.

Αλλά τίθεται ξανά και ένα άλλο θέμα… Θα επιτρέψει στην Τουρκία, όπως απαιτεί, να εισβάλει στη Συρία και να επιτεθεί στους Κούρδους του YPG, τους μοναδικούς συμμάχους που έχει η Αμερική στη Συρία; Όπως είπε και ο ίδιος, αλλά το έθεσε καλύτερα ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η Αμερική δεν θα αφήσει τους Τούρκους να σφαγιάσουν τους Κούρδους…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Ο Νετανιάχου σχεδιάζει τις νέες συμμαχίες της Αμερικής: Η θέση της Ελλάδας και της Κύπρου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: