Όταν η φιλανθρωπία περνά μέσα από ακριβά ξενοδοχεία με πολιτικούς, κληρικούς και …μοντέλα




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Μέρες που είναι δεν κάνει να γκρινιάζουμε, αλλά μερικοί άνθρωποι δείχνουν να μην αντιλαμβάνονται καν ότι μας προκαλούν με τις πράξεις τους.

Χθες, Μεγάλη Πέμπτη, εκατοντάδες αποδέκτες λάβαμε ηλεκτρονικό μήνυμα από φιλανθρωπική οργάνωση της Ομογένειας για την πραγματοποίηση χορού στο Λονδίνο, στο οποίο θα τραγουδήσει πολύ γνωστός τραγουδιστής από την Ελλάδα.

  • Η εν λόγω οργάνωση δημιουργήθηκε με την έναρξη της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, υποτίθεται για να βοηθήσει τον σκληρά δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό. Όμως, στη συνέχεια εξελίχθηκε σε μία οργάνωση, όπως τις άλλες, η οποία διοργανώνει χορούς και πανηγύρια σε ακριβά ξενοδοχεία της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου, της Αυστραλίας και του Χόνγκ Κόνγκ. Απομένει να κάνουν και μία χοροεσπερίδα σε μίας από τις …φτωχές συνοικίες της Αθήνας, έτσι για αλλαγή!

Διαφορετικά ξεκίνησαν, αλλιώς αρμένισαν και έφτασαν να δημιουργήσουν κάτι σαν εταιρεία. Προς Θεού δεν υπονοώ κάτι περίεργο, και δεν έχω την παραμικρή απόδειξη για οτιδήποτε το παράνομο. Το ξεκαθαρίζω, άλλωστε αυτός είναι ο λόγος που δεν αναφέρω το όνομα της οργάνωσης, διότι δεν είναι πρόθεση μου να σπιλώσω κανένα. Και μάλιστα χωρίς να διαθέτω στοιχεία.

Κρίνω και κατακρίνω διότι πιστεύω πως άλλος ήταν ο σκοπός της δημιουργίας της και άλλα ήταν τα όνειρα των πρώτων ιδρυτών της. Στόχευαν να δίνουν χρήματα από την τσέπη τους, να μαζεύουν και άλλα από φιλικές εταιρείες και επιχειρηματίες ώστε να υποστηριχθεί η Ελλάδα. Κάποιοι εκ των αρχικών δημιουργών, διότι δεν έγινε δεκτή η πρότασή τους ο καθένας να δώσει από ένα εκατομμύριο δολάρια για τους σκοπούς της οργάνωσης έφυγαν. Οι υπόλοιποι προχώρησαν.

Κάθομαι λοιπόν και αναρωτιέμαι. Πόσα λεφτά θα αφήσει στο ταμείο αυτή η χοροεσπερίδα, όταν πραγματοποιείται στο πιο ακριβό ξενοδοχείο της βρετανικής πρωτεύουσας. Και πόσα χρήματα σε αεροπορικά εισιτήρια και δωμάτια ξενοδοχείων θα πληρώσουν όλοι αυτοί που θα πάνε στο Λονδίνο από διάφορες πόλεις της Αμερικής και της Ευρώπης. Δεν θα κοστίσει στον καθένα δέκα χιλιάδες δολάρια, αφού όλοι αυτοί οι άνθρωποι ταξιδεύουν πάντα στην πρώτη θέση; Να μην βάλουμε και όσους θα πάνε με τα δικά τους αεροπλάνα; Πόσα να κοστίζει άραγε μία πτήση με ιδιωτικό αεροπλάνο στο Λονδίνο; 50 χιλιάδες; 75 χιλιάδες; Περισσότερα;

  • Αν είχαν δοθεί όλα αυτά τα χρήματα στη φιλανθρωπική οργάνωση, θα έμπαιναν στα ταμεία της μερικά εκατομμύρια. Ψιλά γράμματα θα πει κάποιος. Αλλά το θέμα είναι σοβαρότατο. Πρωθυπουργοί, υπουργοί, επιχειρηματίες, Αρχιεπίσκοποι και μητροπολίτες, παρακάθισαν με μοντέλα και στάρλετ στα δείπνα της οργάνωσης. Εμφανίστηκε με το ζόρι και ο σημερινός πρωθυπουργός και δεν ξαναπήγε, ενώ βρισκόταν στη Νέα Υόρκη. Προφανώς κάτι δεν του άρεσε. Η αλήθεια είναι ότι είδε σε μία αίθουσα κατόχους περιουσιών μερικών δισεκατομμυρίων και θα έπαθε… Όπως θα συνέβαινε στον καθένα.

Όταν τον Μάρτιο του 2010, ο τότε πρέσβης της Ελλάδας Βασίλης Κασκαρέλης, ένας από τους καλύτερους Έλληνες διπλωμάτες είχε την εξαιρετική ιδέα να καλέσει τους πλούσιους της Ομογένειας παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, για να συναντήσουν τον τότε πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, γνωστό ως ΓΑΠ, στόχευε να ξυπνήσει τα πατριωτικά αισθήματα τους και ήλπιζε ότι θα βοηθούσαν οικονομικά εκείνες τις δύσκολες μέρες, πριν την καταιγίδα της προσφυγής στον μηχανισμό του ΔΝΤ και της Ευρώπης.

  • Όπως χαρακτηριστικά είχε πει ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος στην αίθουσα του Ritz Carlton στην Ουάσιγκτον, κυκλοφορούσαν αρκετά δισεκατομμύρια. Απευθυνόμενος σε ένα εκ των επιχειρηματιών, του είχε πει πως άκουσε ότι εκείνη την ημέρα είχε χάσει 300 εκατομμύρια από την υποχώρηση των μετοχών της εταιρείας του. Και έκανε έκκληση για βοήθεια. Υπήρχε διάθεση, είναι η αλήθεια. Τους μίλησε ο εξοχότατος κ. ΓΑΠ, τους ανέπτυξε το σχέδιο του για την …πράσινη ανάπτυξη και τα υπόλοιπα θα τα γράψει η ιστορία… Έτρεχαν να φύγουν από το παράθυρο.

Η Ελλάδα χρειάζεται ευεργέτες και τέτοιοι δεν υπάρχουν. Δυστυχώς.

Μιλώντας γενικά και όχι ειδικά, πιστεύω ότι όταν δημιουργείς μία οργάνωση με στόχο τη φιλανθρωπία, δεν πρέπει να προκαλείς…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Και αν ο Τραμπ αποφασίσει ότι ΗΠΑ και Ισραήλ πρέπει “να τα βρουν” με την Τουρκία του Ταγίπ;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: