Κίνημα εναντίον της τουρκικής κατοχής στα κατεχόμενα: Γιατί είναι σημαντικό το Γιασεμί!

File Photo: Δημοσιογραφική Διάσκεψη του Κινήματος Γιασεμί κατά την οποία παρουσιάστηκαν οι έξι υποψήφιοι για τις εκλογές του Ευρωκοινοβουλίου. ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ
Του ΙΜΠΡΑΗΜ ΑΖΙΖ

Στα κατεχόμενα υπάρχει ένα κίνημα ενάντια στην κατοχή και αυτές οι εκλογές θα είναι καθοριστικές για την ύπαρξη και την πορεία του. Και αν χαθεί αυτή η ευκαιρία που μας προσφέρουν οι ευρωεκλογές για υποστήριξη αυτών των δυνάμεων, δεν θα έχουμε άλλη ελπίδα για κοινό αντικατοχικό αγώνα. Διότι, όπως πάμε, τα ηνία μέσα στην τουρκοκυπριακή (τ/κ) κοινότητα θα τα πάρουν οι έποικοι και θα επικρατήσουν.

Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι θα μπορούσαμε να κάνουμε κοινό αντικατοχικό αγώνα μαζί με τα όργανα της κατοχής στα κατεχόμενα, τους Ferdi Sabit Soyer και Mehmet Ali Talat και την παρέα τους. Ο πρώτος υπέταξε το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP) στη βουλιμία της κατοχικής πολιτικής και ο δεύτερος τιμήθηκε με το ανώτατο βραβείο της αρχής των κατεχομένων.

  • Μόνο το Κίνημα Γιασεμί και οι αντικατοχικές δυνάμεις που συσπειρώνονται γύρω του βρίσκονται εκτός συστήματος και ο αντισυστημικός του χαρακτήρας αποτελεί μια ρωγμή στην τουρκοποίηση των κατεχομένων. Είμαστε οι συνεχιστές του κινήματος Ντερβίς Αλί Καβάζογλου, η ομάδα της εφημερίδας Αφρίκα. Οι υπόλοιπες δυνάμεις είτε έχουν ενταχτεί μέσα σε ένα σύστημα το οποίο δεν επιτρέπει την αμφισβήτηση της τουρκικής παντοδυναμίας είτε δεν έχουν τον χαρακτήρα του Κινήματος Γιασεμί.

Ακόμα και η ηγεσία του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος παίρνει το βάπτισμα της Τουρκίας για να αναλάβει την εξουσία. Και ο Ακιντζί, που τόλμησε να διαφοροποιήσει τις θέσεις του σε κάποια ζητήματα, βρέθηκε στο στόχαστρο της Άγκυρας και κινδυνεύει να χάσει τη θέση του.

Συνεπώς υπάρχει η ανάγκη της ενίσχυσης των αντικατοχικών δυνάμεων και στήριξης του Κινήματος Γιασεμί πριν η τουρκική επιρροή πάρει μια ολοκληρωτική μορφή. Κι εδώ έγκειται η μεγάλη διαφορά του Κινήματος Γιασεμί από τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις των Τ/κ. Εδώ έγκειται και το λάθος του ΑΚΕΛ που δεν στήριξε αυτές τις δυνάμεις.

Το Κίνημα Γιασεμί δεν τάσσεται κατά της λύσης του Κυπριακού. Υποστηρίζουμε λύση που αποκλείει τα δύο κράτη, τη διχοτόμηση. Η ενιαία Κυπριακή Δημοκρατία ήταν και είναι μια θέση αντίστασης κατά της κατοχής και της ολοκλήρωσης της τουρκικής επιρροής.
Το Κίνημα Γιασεμί στηρίζει μια λύση του Κυπριακού που θα αποδυναμώνει τη θέση της Τουρκίας στο νησί. Διότι θεωρεί ότι είναι προτιμότερη μια λύση που συνεπάγεται την αποδυνάμωση της τουρκικής παρουσίας από τη μη λύση και την ολοκληρωτική της επικράτηση.

Εκείνο που λέει το Κίνημα Γιασεμί είναι ότι δεν πιστεύει πως οι ηγεσίες των Ελληνοκυπρίων (Ε/κ) και των Τουρκοκυπρίων (Τ/κ) θα καταλήξουν σε συμφωνία. Αυτό τουλάχιστον δείχνουν τα τόσα πολλά χρόνια διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό. Και ο χρόνος λειτουργεί υπέρ της κατοχής και της τουρκοποίησης της βόρειας Κύπρου μέσα από τον εποικισμό και την τουρκική οικονομική εξάρτηση.

  • Εκτός από τη σύμπραξη των τ/κ πολιτικών δυνάμεων με την κατοχική Τουρκία, το Κίνημα Γιασεμί καταδικάζει και τη στάση της ε/κ ηγεσίας απέναντι στους Τ/κ. Οι πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για δανεικές ψήφους των Τ/κ αποτελούν ένα τρανό παράδειγμα του αρνητικού τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζουν την τ/κ κοινότητα οι ηγέτες των Ε/κ. Η άρνησή τους να εκσυγχρονίσουν την Παιδεία και η καλλιέργεια του εθνικισμού αποτελούν επίσης παραδείγματα μιας πολιτικής αποξένωσης και διχοτόμησης του νησιού. Στην ουσία σπρώχνουν όλο και περισσότερο την τ/κ κοινότητα στην αγκαλιά της Τουρκίας.

Γι’ αυτό και το Κίνημα Γιασεμί επιδιώκει την εκλογή ενός τουλάχιστον ευρωβουλευτή, ώστε να δώσει ζωή και κύρος στο αντικατοχικό κίνημα. Να εκπροσωπήσει τους Τ/κ στην Ευρώπη και να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα σε όλους, ότι δηλαδή οι Τ/κ δεν συμφωνούν με την τουρκοποίηση των κατεχομένων.

*Υποψήφιος ευρωβουλευτής με το Κίνημα Γιασεμί

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.  

Κολλημένοι σε βοσνιακό μοντέλο για την Κύπρο: Αναβαθμίζουν τις αξιώσεις τους οι Τούρκοι…

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required