Η Τουρκία αποφασίζει για όλα στην κατεχόμενη Κύπρο: Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ τώρα το παραδέχθηκε! Ο πρώην κατοχικός ηγέτης σε ποιον πλανήτη άραγε ζει;

Ο πρώην κατοχικός ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ με τον πρώην Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη. Φωτογραφία ΚΥΠΕ, Φιλελεύθερος




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, Λευκωσία

Ο πρώην κατοχικός ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, έστω και εκ των υστέρων, παραδέχεται το προφανές. Δήλωσε ότι η Τουρκία παρεμβαίνει σε όλες τις υποθέσεις των Τουρκοκυπρίων.

  • Και πώς να μην παρεμβαίνει όταν κατέχει εδάφη, χρηματοδοτεί την λειτουργία του κατοχικού καθεστώτος, της αποσχιστικής οντότητας;
  • Πώς να μην παρεμβαίνει όταν οι εγκάθετοι επιβάλλονται εκεί για να διαχειρίζονται τις εντολές της Άγκυρας;

Αυτά, βέβαια, δεν τα έλεγε ο τέως ηγέτης του κατοχικού καθεστώτος, όταν ηγείτο του παράνομου μορφώματος. Το αναφέρει τώρα.

Σε δηλώσεις του σε πρόγραμμα του τηλεοπτικού σταθμού  «Kanal T» στα κατεχόμενα, ο Ταλάτ έφερε πως  «η Τουρκία και όχι ο Τατάρ θα έχει τον τελευταίο λόγο στο Κυπριακό».

Αναφερόμενος στις επαφές της νέας απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μαρίας Άνχελ Ολγκίν Κουεγιάρ, ο Ταλάτ είπε μεν πως υπάρχει μια μικρή κινητικότητα στο Κυπριακό, έσπευσε ωστόσο να πει ότι  «δεν ξέρουμε αν μπορεί να βρεθεί κοινό έδαφος. Όλοι γνωρίζουν ότι η Τουρκία και όχι ο ‘πρόεδρος’ Ερσίν Τατάρ θα έχει τον τελευταίο λόγο».

Ο Ταλάτ, που ξέχασε προφανώς πως όταν είχε προσπαθήσει να εκφράσει άποψη για το Κυπριακό, ο Ερντογάν τον προειδοποίησε πως πρέπει να… σκέφτεται όταν μιλά, τώρα κάνει παραδοχές.

Υπενθυμίζεται πως το 2019 ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «πέρασε» στα χέρια του τη χρηματοδότηση του ψευδοκράτους. Την… μετέφερε στην Προεδρία.

  • Σύμφωνα με το άρθρο 4 του κανονισμού Ε του νόμου για τον προϋπολογισμό της Τουρκίας για το 2019, η εξουσία για την οικονομική ενίσχυση του ψευδοκράτους παραχωρείται στο γραφείο της [τουρκικής] προεδρίας. Σύμφωνα με τον κανονισμό, η διάθεση, ο σκοπός, η μέθοδος και οι όροι των αποζημιώσεων θα καθοριστούν σύμφωνα με πρωτόκολλο το οποίο θα υπογραφεί από «τα δύο κράτη».

Η απόφαση δημοσιεύθηκε τότε στην επίσημη εφημερίδα της Τουρκίας.

Αυτό σημαίνει πως ελέγχει τα πάντα. Το ίδιο συνέβαινε πάντα. Διαχρονικά η Άγκυρα καθόριζε τα πάντα. Η κίνηση αυτή του 2019 στόχευε να είχε ο Ερντογάν τον πλήρη έλεγχο, αν και πάντα είχε τον τελευταίο λόγο. Θέλει να ανοίγει και κλείνει τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης της αποσχιστικής οντότητας.  Δεν είναι τυχαίο που καθυστερεί τα εμβάσματα προς το κατοχικό καθεστώς  όταν κρίνει πως δεν εφαρμόζονται αμέσως οι οδηγίες.

Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ τα έχει ζήσει, αλλά τότε δεν είχε πει οτιδήποτε. Σιωπητήριο. Ο Μουσταφά Ακιντζί, πιο… τολμηρός από τον Ταλάτ εκπαραθυρώθηκε όταν κρίθηκε από την Άγκυρα  πως έκλεισε τον κύκλο του.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Το «όραμα» του Νετανιάχου είναι ο εφιάλτης των Παλαιστινίων: Στόχος του δεν είναι η Χαμάς… Το Ισραήλ θα γίνει ελεύθερη χώρα μόνο όταν τερματιστεί η κατοχή και ο εποικισμός

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: