Η ύβρις φέρνει τη νέμεση: Η αλαζονεία του Ταγίπ Ερντογάν και η αντίδραση του Κογκρέσου




Του ΠΑΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Δηλαδή, τι περίμενε ο Ερντογάν να συμβεί όταν θα αγόραζε τους S-400; Νόμιζε ότι η Τουρκία μπορεί να συνεχίσει ανενόχλητη να χρηματοδοτείται από τις ΗΠΑ, να προμηθεύεται μαχητικά F-35, πυραύλους Patriot και την ίδια στιγμή, ως χώρα του ΝΑΤΟ, να εγκαθιστά στο έδαφός της ρωσικούς πυραύλους;

Φαίνεται ότι τρεις είναι οι πιθανοί λόγοι που o Τούρκος πρόεδρος επιμένει στο ρωσικό πυραυλικό σύστημα. Και δεν αποκλείεται να είναι ένας συνδυασμός στοιχείων και από τα τρία ποιο κάτω ενδεχόμενα:

  • Ο πρώτος λόγος μπορεί να συνδέεται με την «ειδική σχέση», που, ίσως να διατηρεί ο Πούτιν με τον Τραμπ. Δηλαδή, ο Ρώσος πρόεδρος να διαχειρίστηκε για μια ακόμη φορά έντεχνα την όλη υπόθεση (προς όφελος των ρωσικών συμφερόντων), ισχυριζόμενος ότι παρά τις αντιδράσεις της Ουάσινγκτον, στο τέλος της ημέρας οι Αμερικανοί θα αναγκαστούν να συμβιβαστούν.
  • Ο δεύτερος να είναι συνυφασμένος με τη σουλτανική αντίληψη και τον μεγαλοϊδεατισμό του Ερντογάν, ο οποίος ίσως να πίστεψε ότι οι ΗΠΑ δεν θα τολμήσουν να οδηγήσουν στα άκρα τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις επειδή έχουν μεγάλη ανάγκη τη χώρα του και -καλώς ή κακώς- το έχουν δείξει επανειλημμένα παρά την αντισυμμαχική συμπεριφορά της Τουρκίας.
  • Και ο τρίτος λόγος μπορεί να έχει σχέση με μια «ιστορική ανατροπή» από πλευράς Τουρκίας. Δεν αποκλείεται ο ισλαμιστής Ερντογάν να χρησιμοποιεί τους ρωσικούς πυραύλους ως αφορμή για να οδηγήσει τη χώρα του εκτός του ΝΑΤΟ.

Τα τελευταία χρόνια, οι ΗΠΑ προσπαθούν με κάθε τρόπο να κρατήσουν την Τουρκία στο δυτικό στρατόπεδο. Μερικές φορές η υποχωρητικότητά τους έναντι της τουρκικής πολιτικής θέτει σε πραγματικό κίνδυνο τα αμερικανικά συμφέροντα και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή.

  • Σχεδόν στο σύνολό τους οι αναλυτές, οι ακαδημαϊκοί και οι δεξαμενές σκέψης θεωρούν πλέον ότι οι ενέργειες του Ερντογάν είναι εχθρικές για τις ΗΠΑ. Η Ουάσινγκτον δείχνει ότι παίζει το τελευταίο της χαρτί για τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.

«Η επιλογή του Ταγίπ Ερντογάν θα έχει σοβαρές συνέπειες για τη θέση της χώρας του στον κόσμο, τις σχέσεις του με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη θέση του στο ΝΑΤΟ» τόνισαν σε άρθρο τους στη «Νιου Γιορκ Τάιμς» οι πρόεδροι και οι επικεφαλής της Δημοκρατικής μειοψηφίας στις σημαντικές Επιτροπές Εξοπλισμών και Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας.

  • Πρόκειται για τους Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές Τζιμ Ινχοφ και Τζιμ Ρις, καθώς και τους Δημοκρατικούς Τζακ Ριντ και Ρόμπερτ Μενέντεζ, οι οποίοι έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα όχι μόνο προς τον Τούρκο σουλτάνο, αλλά και έμμεσα προς τον πρόεδρο Τραμπ, απειλώντας για επιβολή στρατιωτικών και οικονομικών κυρώσεων εάν δεν ακυρωθεί η συμφωνία της Άγκυρας με τη Μόσχα.
  • Είτε, λοιπόν, ο Πούτιν δεν υπολόγισε τον ρόλο και την αντίδραση του αμερικανικού Κογκρέσου είτε ο Ερντογάν δεν κατάλαβε ότι και στα ανατολίτικα παζάρια υπάρχουν όρια.

Αργά ή γρήγορα θα πληρώσει το τίμημα για την αλαζονική συμπεριφορά του. Άλλωστε, όπως έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες, η ύβρις φέρνει πάντα τη νέμεση.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Η χρεοκοπημένη πολιτική, η αναγκαία ανατροπή, η επίσκεψη Μενέντεζ και η αποτίναξη της κατοχής

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: