5,7 δισ. ύποπτα δολάρια στην Κύπρο: Στο μικροσκόπιο των ΗΠΑ για ξέπλυμα χρήματος




Ξανά στο μικροσκόπιο των αμερικανικών Αρχών μπαίνει η Κύπρος για ξέπλυμα χρήματος, με αιχμές για πρόσθετους κινδύνους ενόψει λειτουργίας του καζίνο, γράφει το philenews.

  • Σύμφωνα με έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, η Κύπρος είχε τη δεκαετία 2008 – 2017 έσοδα 5,7 δισεκατομμύρια δολάρια από το πρόγραμμα παραχώρησης κυπριακών διαβατηρίων το οποίο, παρά τις βελτιώσεις που υπέστη, εξακολουθεί για τους Αμερικανούς να βρίσκεται ανάμεσα στα επικίνδυνα προγράμματα για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Στην έκθεση κάτω από τον τίτλο «International Narcotics Control Strategy Report», στην ενότητα που αφορά το ξέπλυμα χρήματος, επισημαίνεται ότι η Κύπρος παραμένει στη λίστα των «σημαντικών επικρατειών» για ξέπλυμα χρήματος το 2018 όπως και το 2017, παρά την πρόοδο που σημειώνεται στην εφαρμογή αυστηρότερων οδηγιών. Επισημαίνεται, πάντως, ότι προς το τέλος του περασμένου έτους οι κυπριακές τράπεζες με υπόδειξη της Κεντρικής Τράπεζας, έκλεισαν πολλούς τραπεζικούς λογαριασμούς ξένων και αρνήθηκαν να ανοίξουν νέους που δεν πληρούσαν συγκεκριμένα κριτήρια. Επισημαίνεται ακόμα ότι οι τράπεζες κλήθηκαν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές με shell companies και να αποφεύγουν να συνεργάζονται μαζί τους.

  • Στο μεταξύ, αυξημένες κατακόρυφα είναι οι αιτήσεις για απόκτηση κυπριακής υπηκοότητας στη βάση του σχεδίου πολιτογράφησης επενδυτών. Σύμφωνα με ρεπορτάζ στην επιχειρηματική πύλη Insider στο Philenews, η μεγάλη κινητικότητα που καταγράφεται τις τελευταίες βδομάδες είναι απότοκο των επερχόμενων αλλαγών στο πρόγραμμα, οι οποίες θα κάνουν ακόμα πιο αυστηρά τα κριτήρια. Όπως έγραψε ο «Φ», σύντομα προκηρύσσονται οι προσφορές για τους εξωτερικούς οίκους που θα προχωρούν σε ανεξάρτητους ελέγχους δέουσας επιμέλειας.

Επίσης, όπως είναι γνωστό, για αιτήσεις που θα υποβάλλονται μετά τις 15 Μαΐου, προστίθενται αρκετά νέα κριτήρια που κάνουν ακόμα πιο αυστηρή την παραχώρηση υπηκοότητας στη βάση επενδυτικών κριτηρίων. Για παράδειγμα, μετά την πιο πάνω ημερομηνία, οι επενδύσεις που γίνονται στα πλαίσια του προγράμματος θα πρέπει να διατηρούνται για περίοδο πέντε ετών αντί τριών που ισχύει μέχρι σήμερα. Επίσης, από τις 15 Μαΐου ξεκινά η καταβολή δωρεάς προς το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας και τον Κυπριακό Οργανισμό Ανάπτυξης Γης (ΚΟΑΓ).

ΠΗΓΗ: PHILENEWS

Το Κυπριακό στην «διεθνή διάσταση» του, στο επίκεντρο συνάντησης Κατρούγκαλου – Λουτ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: