Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων του Σαββάτου: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η πολιτική σύγκρουση για το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για τον Συνεργατισμό και οι σχετικές αναφορές του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Υπουργού Οικονομικών για τα συμπεράσματα του πορίσματος, καθώς και η ανακοίνωση του Χάρη Γεωργιάδη ότι αποχωρεί από τη θέση του στο τέλος του 2019, κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου. Άλλα θέματα που προβάλλονται είναι οι αναφορές Μογκερίνι για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ μετά το Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας, τα αυστηρότερα πρόστιμα για τροχαίες παραβάσεις, η καταψήφιση του προϋπολογισμού του ΡΙΚ και η ένοπλη επίθεση κατά μουσουλμάνων σε τζαμιά της Νέας Ζηλανδίας.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Εκρηκτικό κοκτέιλ» γράφει στο κύριο θέμα της ότι εκτός ελέγχου και ορίων μαίνονται οι αντιπαραθέσεις με αφορμή το πόρισμα του Συνεργατισμού, με μια σειρά από θεσμούς να βρίσκονται σε μετωπική σύγκρουση και το γενικό πολιτικό κλίμα να είναι περισσότερο από εκρηκτικό. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ακόμη να υιοθετηθούν εισηγήσεις της GRECO για την αντιμετώπιση της διαφθοράς σε σχέση με βουλευτές, δικαστές και εισαγγελείς, όπως παραδέχεται ο Γενικός Εισαγγελέας. Ακόμη, γράφει ότι η Ύπατη Εκπρόσωπος Φεντερίκα Μογκερίνι εξέφρασε την πλήρη αλληλεγγύη της ΕΕ προς την Κυπριακή Δημοκρατία σε σχέση με τις τουρκικές απειλές στην ΑΟΖ.

«Αποδόμησε το πόρισμα και αποχωρεί εν καιρώ» τιτλοφορεί το πρωτοσέλιδό του ο «Πολίτης» και γράφει ότι ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης έδωσε χθες περιεχόμενο στη διαπίστωση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι το πόρισμα της Ερευνητικής για τον Συνεργατισμό καταλήγει σε εσφαλμένα συμπεράσματα. Ακόμη γράφει ότι ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ καταψήφισαν τον προϋπολογισμό του ΡΙΚ. Σε άλλο θέμα λέει ότι το πακέτο νομοσχεδίων που είχε προαναγγείλει πριν από δύο χρόνια ο Υπουργός Δικαιοσύνης πέρασε εν τέλει χθες από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Ο «Φιλελεύθερος» με τίτλο «Ταύρος εν υαλοπωλείο» γράφει στο κύριο θέμα του ότι μετά τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι δεν θα θυσιάσει την «Ιφιγένεια» για τα λάθος συμπεράσματα των τριών μελών της Ερευνητικής Επιτροπής, την αποδόμηση του πορίσματος ανέλαβε χθες και ο Υπουργός Οικονομικών. Ακόμη γράφει ότι ηχηρό μήνυμα για το περιβάλλον έστειλαν οι νέοι έξω από τη Βουλή. Αλλού αναφέρει ότι δεν είχαν λεφτά στο ΡΙΚ για τις άδειες κυκλοφορίας και κλήθηκαν οι διευθυντές να καταβάλουν χρήματα από τη τσέπη τους για να μην ακινητοποιηθούν τα οχήματα.

Η «Χαραυγή» στεγάζει το κύριο θέμα της υπό τον τίτλο «Έπιασαν πάτο Πρόεδρος και κυβέρνηση» και γράφει ότι σε μια κίνηση πανικού ο Υπουργός Οικονομικών μετά τον Πρόεδρο Αναστασιάδη επιχείρησε να αποσείσει τις ευθύνες του για το προμελετημένο έγκλημα σε βάρος του Συνεργατισμού. Αλλού γράφει ότι την πρώτη μάχη για την κλιματική αλλαγή δίνει ο μαθητόκοσμος. Επίσης γράφει ότι με τις ψήφους ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ μειώνεται το κόστος αγοράς υπερπολυτελών οχημάτων.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Mail” τιτλοφορεί το πρώτο θέμα της «Σοκ, αποτροπιασμός μετά την επίθεση στη Νέα Ζηλανδία» και γράφει ότι ηγέτες από όλο τον κόσμο εξέφρασαν τον αποτροπιασμό και τη λύπη τους για την δολοφονία 49 ανθρώπων σε τζαμιά της Νέας Ζηλανδίας την Παρασκευή, με πολλούς να αποδίδουν τις επιθέσεις στη δαιμονοποίηση των μουσουλμάνων. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης θα παραιτηθεί στο τέλος του έτους. Επίσης γράφει ότι η Εκκλησία χτίζει εστίες για άπορους φοιτητές.

ΚΥΠΕ
16/03/2019 09:28

Η χυδαιότητα είναι χαρακτηριστικό μερικών ΜΜΕ: Το διαρκές έγκλημα ενός «σταγονιδίου»

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: