Ειδικές Επιχειρήσεις ΗΠΑ και Ισραήλ για τον «Ηνίοχο» στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL Γ.Σ.

Ένα επιπλέον λιθαράκι φαίνεται πως τοποθετείται στην μεγαλειώδη όπως εξελίσσεται, χρόνο με το χρόνο η διακλαδική άσκηση «Ηνίοχος» υπό την σχεδίαση του ΚΕΑΤ και του ΣΟΤ της Πολεμικής Αεροπορίας.

  • Εκτός των δεκάδων αεροσκαφών των συμμαχικών χωρών που έχουν προσγειώσει στην 117 Πτέρυγα Μάχης της Ανδραβίδας, πιλότοι από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ, την Ιταλία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ανά την επικράτεια, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, έχουν διασκορπιστεί άνδρες Ειδικών Επιχειρήσεων τόσο της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ, όσο και Αμερικανοί από τις δυνάμεις της Ευρώπης.
Οι άνδρες Ειδικών Επιχειρήσεων κατάδειξης στόχου λειτουργούν όπως ακριβώς και οι ελεύθεροι σκοπευτές ειδικών αποστολών, πολλές φορές αυτόνομα πίσω από τις εχθρικές γραμμές. Πηγη: Hellas Journal
  • Επιπλέον οι ίδιες πηγές έλεγαν πως μαζί με αυτούς θα βρίσκονται και Ισραηλινοί παρατηρητές, στις κοινές ασκήσεις που θα συμμετέχουν οι Έλληνες και οι Αμερικανοί «σπεσιαλίστες» των Ειδικών Δυνάμεων για την κατάδειξη στόχων από το έδαφος στον αέρα και τους ιπταμένους των χωρών που συμμετέχουν στην άσκηση.
  • Σύμφωνα με τον υπάρχοντα σχεδιασμό, υπάρχουν πολλά σενάρια που περικλείουν τις αεροπορικές επιχειρήσεις, εκτός των αερομαχιών που θα εξελιχθούν σε όλο το εύρος του FIR Αθηνών για σχεδόν δεκαπέντε ημέρες μεταξύ αεροσκαφών όλων των χωρών που συμμετέχουν στον Ηνίοχο, με πρωταγωνιστές φυσικά τους μοναδικούς στο είδος, Έλληνες ιπταμένους που έχουν διαρκή τριβή στην air to air μάχη, λόγω της συνεχιζόμενης επί δεκαετίες παραβατικότητας των Τούρκων συναδέλφων τους και της ασκηθείσας από την Άγκυρα πολιτικής των προκλήσεων και αμφισβητήσεων.

Ανάμεσα σε αυτές τις αεροπορικές επιχειρήσεις, είναι η καταστολή της «εχθρικής» αεράμυνας, η προστασία αεροπορικής δύναμης (force protection), η κρούση, η εγγύς αεροπορική υποστήριξη, η προσβολή χρονικά ευαίσθητων στόχων και η συνεργασία με προωθημένους ελεγκτές κατεύθυνσης πυρών, γνωστούς και ως «JTAC» (Join tactical air controllers).

Ηνίοχος 2019: Πτήσεις με νόημα από τα F-35 της Ιταλίας, τα F-16 ΗΠΑ και Ισραήλ και τα Mirage των ΗΑΕ

Αμερικανοί και Ισραηλινοί «JTAC» μαζί με Ειδικές Επιχειρήσεις και τα ΕΤΕΘ στα νησιά

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη Θεσσαλία, την Θράκη αλλά και σε νησιωτικές περιοχές για τις οποίες πολλές φορές η Τουρκία διαμαρτύρεται, βρίσκονται ήδη τα στελέχη Ειδικών Επιχειρήσεων μαζί με τους συναδέλφους τους από την Αμερική και το Ισραήλ.

  • Το ανάγλυφο αυτών των νησιωτικών περιοχών θεωρείται ιδιαίτερο και πολύ δύσβατο και γι’ αυτό τον λόγο τα στελέχη Ειδικών Επιχειρήσεων της χώρας μας μαζί με τους φιλοξενούμενους αλλά και τους Αμφίβιους Καταδρομείς στα νησιά έχουν ξεκινήσει ήδη τις προπαρασκευαστικές ενέργειες ώστε να υποδεχτούν από την ερχόμενη Δευτέρα τ’ αεροσκάφη της Ελλάδας, των ΗΠΑ, του Ισραήλ, της Ιταλίας, και των ΗΑΕ.

Η συμμετοχή Αμερικανών και Ισραηλινών σ’ αυτές τις περιοχές και κυρίως των νησιωτικών συμπλεγμάτων μπορεί ν’ ακούγεται κάτι σύνηθες σε εκπαιδευτικό επίπεδο αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως για να υπάρχουν οι άνθρωποι που θα καταδείξουν στόχους, θα υπάρχουν και αεροσκάφη, αφήνοντας πίσω τις γνωστές διαμαρτυρίες που κατά καιρούς ακούγονται από τη νευρική γείτονα χώρα.

Τα στελέχη Ειδικών Επιχειρήσεων περνούν πολλά σχολεία στο εσωτερικό και το εξωτερικό ώστε να επιτευχθεί η απαιτούμενη τυποποίηση και “συναλλαγή” με τους ιπταμένους των μαχητικών αεροσκαφών. Στιγμιότυπο από την άσκηση Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ “Δούρειος Ίππος” Πηγή: ΓΕΕΘΑ

Οι «JTAC» είναι, για τους μη γνωρίζοντες, στελέχη ειδικών επιχειρήσεων που με διάφορες μεθόδους καταδεικνύουν στρατηγικούς στόχους στους ιπταμένους των αεροσκαφών. Μια τέτοια επιχείρηση σε πραγματικές συνθήκες θα ξεκινούσε πολλές ημέρες πριν, με αφανή διείσδυση του τμήματος πίσω από τις εχθρικές γραμμές ώστε να καταφέρουν να φτάσουν χωρίς να εντοπιστούν στην περιοχή ενδιαφέροντός τους, που βρίσκεται ο επικείμενος στόχος.

  • Η επικοινωνία εδάφους αέρος μπορεί να γίνει με διάφορες μεθόδους, όπως η αποστολή δεδομένων μέσω ασύρματης επικοινωνίας στο ιπτάμενο μέσω, ή με φωνητική επικοινωνία μεταξύ «JTAC» και πιλότου μέσω τυποποιημένης διαδικασίας και ορολογίας.
  • Αυτή είναι και η ιδιαιτερότητα της διαδικασίας που απαιτεί προηγουμένως μεγάλη εξοικείωση ανάμεσα στον ιπτάμενο και τον καταδρομέα. Βέβαια υπάρχει και η «παραδοσιακή» μέθοδος στοχοποίησης μέσω επίγειου καταδείκτη laser.

Όλα αυτά φυσικά εξαρτώνται από τα όπλα που φέρει το αεροσκάφος κατά την αποστολή και στον Ηνίοχο δοκιμάζονται όλες οι διαδικασίες με τα όπλα που είναι ικανά να φέρουν οι τύποι των αεροσκαφών.

Κατάδειξη στόχου από στελέχη Ειδικών Επιχειρήσεων κατά την άσκηση του ΓΕΕΘΑ “Δούρειος Ίππος” Πηγή: ΓΕΕΘΑ

Οι «JTAC» είναι στελέχη ειδικών δυνάμεων και επιχειρήσεων, που αποτελούν τα «μάτια» των πιλότων στο έδαφος. Για τον σκοπό αυτό έχουν περάσει ειδικά σχολεία σε διαδικασίες στοχοποίησης και διαδικασίες επικοινωνιών με ιπταμένους προκειμένου να τους κατευθύνουν με «χειρουργική ακρίβεια» στον επιθυμητό στόχο.

  • Επί της ουσίας αυτή η μέθοδος εξασφαλίζει υψηλή αποτελεσματικότητα προκειμένου να καταστραφούν στόχοι υψηλής αξίας στο έδαφος, περιορίζοντας στο ελάχιστον την πρόκληση παράπλευρων απωλειών.
  • Tα σενάρια αυτά δοκιμάστηκαν και τα προηγούμενα χρόνια στον Ηνίοχο με τη συμμετοχή Ελλήνων JTAC, τόσο από τα Ειδικά Τμήματα Εθνοφυλακής (Μοίρες Αμφίβιων Καταδρομών), όσο και με την αποστολή τμημάτων Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ. Τώρα φαίνεται πως ήρθε η στιγμή της διεύρυνσης των συμμετοχών με τους Αμερικανούς και τους Ισραηλινούς παρατηρητές που μπορεί να ακούγεται κάτι απλό ή συνηθισμένο, αλλά δεν είναι και δείχνει το εύρος των συνεργασιών που υλοποιεί η χώρα μας.

Χαρακτηριστικό μάλιστα αυτών των συνεργασιών και ιδιαίτερα με τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι το tweet του Αμερικανού Πρεσβευτή στην Αθήνα, Τζέφρι Πάϊατ που χαρακτηρίζει την Ελλάδα ως γεωπολιτικό σταυροδρόμι και ισχυρό σύμμαχο στο ΝΑΤΟ.

Το tweet του Αμερικανού Πρεσβευτή

Προσγειώθηκαν στην Ανδραβίδα τα F-35 και τα συμμαχικά αεροσκάφη: Εντυπωσιακές εικόνες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: