Ηνίοχος 2019: Πτήσεις με νόημα από τα F-35 της Ιταλίας, τα F-16 ΗΠΑ και Ισραήλ και τα Mirage των ΗΑΕ




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL Γ.Σ.

Κλειδώνει όλο το εύρος του FIR Αθηνών η Πολεμική Αεροπορία για την μεγάλη ετήσια άσκηση «Ηνίοχος 19» και εκνευρίζει την Τουρκία η οποία μέσω «αντί- notam» διατηρεί την ένταση.

Όπως λένε πηγές των ιπτάμενων, η Άγκυρα γνωρίζει πολύ καλά ότι αυτό το διάστημα η χώρα μας έχει την μεγάλη άσκηση με πολλούς καλεσμένους και τα αεροσκάφη των οποίων θα πετάξουν μαζί με τα Ελληνικά φτερά.

  • Σύμφωνα με τον χάρτη όπως μπορεί ο καθένας να παρατηρήσει, οι δεσμευμένες περιοχές περιλαμβάνουν όλη την επικράτεια και περισσότερο, όσο φτάνει το FIR Αθηνών. Ένα μεγάλο μέρος των αεροπορικών ασκήσεων θα διεξαχθεί στην Δυτική, την Κεντρική και τη Βόρεια Ελλάδα.
  • Ωστόσο εκείνο που δημιουργεί τη νέα νευρικότητα των γειτόνων είναι οι περιοχές του ανατολικού Αιγαίου καθώς η Άγκυρα θεωρεί τα νησιά που βρίσκονται στην εσχατιά της Ελλάδας, ότι δεν μπορούν να περιλαμβάνονται στον σχεδιασμό ασκήσεων διότι όπως υποστηρίζει η γείτονα, βρίσκονται σε καθεστώς αποστρατικοποίησης.
  • Σύμφωνα με πληροφορίες, και τα F-35 της Ιταλίας, και τα Αμερικανικά, και Ισραηλινά F-16 αλλά και τα Mirage 2000-9 αναμένεται πως θ’ ακολουθήσουν τα Ελληνικά φτερά, τόσο στο αεροπορικό πεδίο στο Βορειοανατολικό Αιγαίο, αλλά και τη δεύτερη εβδομάδα στο σύμπλεγμα της Μεγίστης και ακόμη νοτιότερα στην Αν. Μεσόγειο.
  • Πάντως, ο σχεδιασμός που έχει γίνει με τον πλέον ρεαλιστικό τρόπο προσελκύει τις ξένες αεροπορικές δυνάμεις οι οποίες δεν έρχονται απλώς για να πουν ότι πήραν μέρος σε μια ακόμη άσκηση, αλλά όταν ολοκληρωθεί ο Ηνίοχος, όπως δηλώνουν οι ίδιοι, φεύγουν έχοντας πάρει «τακτικό αποτέλεσμα» μέσα από μια καλά οργανωμένη άσκηση την οποία μάλιστα συγκρίνουν με ελάχιστες ανά τον κόσμο.

Μια από τις βασικές «δοκιμασίες» για όλες τις αεροπορίες είναι οι αποστολές «Long rage» από τη στρατιωτική αεροπορική βάση της Ελευσίνας σε αποστολές ΔΒ κι όχι μόνο ενώ σημαντικό στοιχείο αυτή της χρονιάς θα είναι η συνεργασία των F-35 με όλα τα υπόλοιπα αεροσκάφη που αποτελούνται από μαχητικά 4ης γενιάς.

Oι περιοχές που κλειδώνει η ΠΑ για τις δώδεκα μέρες διεξαγωγής του Ηνίοχου.

Περισσότερες από 80 απογειώσεις την ημέρα από την Ανδραβίδα σ’ όλο το FIR Αθηνών

-Περίπου 40 μαχητικά, ίσως και περισσότερα, F-16 Block 30/50/52+/M, απ’ όλους τους τύπους που διαθέτει η χώρα μας, Mirage 2000-5, F-4 Phantom AUP.

-Έξι F-35 κι άλλα έξι βομβαρδιστικά τύπου Tornado, από την Ιταλική πολεμική αεροπορία.

-Έξι F-16 CM των Ηνωμένων Πολιτειών, που προσγειώθηκαν στην Ανδραβίδα από την Γερμανία.

-Δεκατρία F-16 Soufa της Ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας.

-Επίσης πέντε Mirage 2000-9 των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Αυτή είναι η δύναμη που θα πάρει μέρος στον Ηνίοχο 2019, την άσκηση που σχεδιάζει η Πολεμική Αεροπορία και υλοποιείται με ευθύνη της και που έγινε πλέον ένας εκ των μεγαλύτερων θεσμών, με τις αεροπορίες που έχουν λάβει μέρος και σε αεροπορικές επιχειρήσεις, σε διάφορα μέτωπα, να δηλώνουν συμμετοχή, δείχνοντας έτσι την επιθυμία να πετάξουν εκτός του FIR Αθηνών, σε διάφορα ύψη και σ’ ένα πολυποίκιλο ανάγλυφο του Ελλαδικού χώρου, μαζί με τους πρώτους των πρώτων του ΝΑΤΟ, τους Έλληνες ιπταμένους.

Τελικά συμμαχικά κι όχι Τουρκικά θα είναι τα πρώτα F-35 που θα πετάξουν στο Αιγαίο

Ήδη από το πρωί της Παρασκευής, οι πτήσεις εξοικείωσης έχουν ξεκινήσει, με απογειώσεις από την 117 Πτέρυγα Μάχης της Ανδραβίδας αλλά και άλλες «μητρικές» πτέρυγες των Ελληνικών μαχητικών, τα οποία θα συναντώνται με τα συμμαχικά στον αέρα και μαζί θα επιχειρούν σε πολλά αεροπορικά σενάρια.

  • Παράλληλα ανώτατα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας, που ζουν καθημερινά στο πετσί τους την προκλητικότητα της Τουρκίας τονίζουν πως ο «Ηνίοχος» με τη συμμετοχή τόσων συμμαχικών δυνάμεων, δεν είναι παράλογο ν’ αποτελεί μια μορφή ηχηρού μηνύματος απέναντι στις καθημερινές προκλήσεις της Άγκυρας.
  • Το μήνυμα εκπέμπεται μέσω των πτήσεων που σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμη και τα F-35 θα βρεθούν είτε στο Βορειανατολικό Αιγαίο, είτε και στην περιοχή στο Καστελόριζο που όπως φαίνεται από τον χάρτη, υπάρχει δεσμευμένη περιοχή για την δεύτερη εβδομάδα διεξαγωγής της άσκησης. Από την έναρξη και για μια εβδομάδα τα συμμετέχοντα αεροσκάφη πρόκειται να κινηθούν στα Βορειοανατολικά, πάνω από Ελληνικά νησιά όπως για παράδειγμα τη Σαμοθράκη και τη Λήμνο, αλλά και πιο Βόρεια στην περιοχή του Έβρου.
  • Συμπέρασμα είναι πως και μετά το νέο «χαστούκι» προς την Τουρκία, από την Αμερικανική Γερουσία με το νομοσχέδιο για την απαγόρευση μεταφοράς των F-35 στη γείτονα, μέχρι η κυβέρνηση των ΗΠΑ να πιστοποιήσει πως η Άγκυρα δεν θα παραλάβει τους S-400, τα πρώτα αεροσκάφη 5ης γενιάς που πρόκειται να δούμε στο Αιγαίο, είναι τα Ιταλικά και θα βρίσκονται σε κλειστούς σχηματισμούς πολλές φορές με τα Ελληνικά φτερά.

Αυτό βέβαια εμπεριέχει ακόμη ένα υπέρ, την δια ζώσης μελέτη αυτών των αεροσκαφών από τους Έλληνες πιλότους και δεν θα είναι καθόλου παράλογο το ενδιαφέρον τους για τις δυνατότητες και τις λειτουργίες της νέας γενιάς αεροσκαφών.

Κόλαφος για την Τουρκία: Νομοσχέδιο στη Γερουσία θα απαγορεύσει τη μεταφορά των F-35

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: